Andrew Mayne: A Naturalista

Ajánló:

Üdítő élmény volt egy olyan krimit olvasni, ami nem a rendőrök szemszögéből látható, hanem, egy kissé esetlen, és antiszociális tudós által. Élvezetes és izgalmas volt a történet az elejétől a végéig, és bármennyire is sok szakkifejezést tapasztaltam, cseppet sem volt zavaró, nem éreztem magam butának, mert az író minden egyes alkalommal rávezetett arra, hogy mit is akar közölni velem. A fejezetek rövidsége miatt könnyen követhető volt, a gördülékeny írásmód miatt pedig olyan gyorsan a végére értem, hogy magam is meglepődtem. Theo Cray professzort egyenesen imádtam. Andrew Mayne egy olyan karaktert alkotott, ahol nincsenek közhelyek, egy zseni, aki még saját maga sem tudja, hogy milyen vicces tud lenni, emellett empatikus, és borzasztóan kitartó, pláne, ha hullákat kell kiásni.

Történet:

Theo Cray professzor éppen a motelszobájába indul, amikor több rendőr állja el az útját, és furcsa pillantások kereszttüzében kísérik be a kapitányságra. Nem az az ember, aki szereti a konfrontációt, így minden kérdésükre őszintén válaszol, bár gőze sincs arról, hogy mi is történik körülötte. Nagy nehezen kiderül, hogy egy gyilkosság miatt vitték be, és ő volt az első számú gyanúsított. Bár itt kissé sokkot kap a professzor, de nem ez lesz az, ami teljesen kiborítja. Azon a fotón, amelyiket elé raktak, és amelyeken az áldozatok vannak, egy diákját véli felfedezni.

Még a kihallgatószobában vannak, amikor megérkezik a hír, hogy egy medve volt a tettes, és Theonak semmi köze az egészhez. Egy véletlen folytán a kezébe kerül Juniper, az áldozat, ampullái a vérével, és egyet elrejt, hogy ő maga is utána járhasson mi okozta a lány halálát. Mint bioinformatikus, és zseni ösztöndíjas, vannak olyan kapcsolatai, mely által az eltulajdonított vérmintát azonnal elküldi egy privát kutatólaborba, és egy nap múlva már a kezében is van az eredmény. Azonnal visszamegy a rendőrségre, ahol semmibe veszik, és konkrétan kiutasítják a városból. Theo szerint nem lehetett medve, de sajnos ő az egyetlen ezzel az elmélettel.

" Csak nyugi! Semmi elhamarkodott konklúzió! Ezek szarvasbordák is lehetnek! Végigsiklanak az ujjaim a hátgerincen. Azt nézem, hogy jó nagy hegyes csigolyák türemkednek-e ki a gerincoszlopból, mint a szarvasnál és a medvénél. "

Innentől kezdve a saját útját járja. Keresni kezdi azokat a helyeket, ahol fiatal lányok tűntek el, és egy rendszernek köszönhetően feltérképezi azokat a helyeket, ahol nagy valószínűséggel megtalálja a holttesteket. Mindegyik áldozaton ugyanazok a minták szerepelnek, így senki nem hisz neki. Mind a rendőrök, és mind a Hudson Creek-e lakók, ferde szemmel néznek a fura fazonra, aki szinte naponta talál egy eltűnt lány. Nem adja fel, akár a föld összes hulláját is kiássa, ha ehhez az kell, hogy végre higgyenek neki.

" A kötésem élénkvörös, a vér már a karomon csorog. Késztetést érzek, hogy szóljak a recepciósnak, de aztán belátom, hogy még nem kritikus az állapotom. Elfolyhat még egy-két korsóval..."

Hatalmasat alakít a könyvben ez a figura. Képtelen észrevenni, ha egy nő romantikus szándékkal közeledik hozzá, azt viszont fejben kiszámolja, hogy hány hulla lehet a tettes mögött. A sajátos stílusához még kapunk egy jó adag humort is, és bármennyire voltak morbid részek a könyvben, egy-egy beszóláson hangosan röhögtem.  Cselekményben gazdag, lendületes történet volt, mely az utolsó fejezeteknél adrenalinbombaként robbant. Néha, szó szerint is.

Fülszöveg:

Theo Cray professzort arra képezték ki, hogy rendszert vegyen észre ott, ahol mások csak a káoszt látják. Amikor Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított holttesteket találnak, és a rendőrség a sötétben tapogatózik, Theo rájön, hogy mi az, amit nem vettek számításba. Valami természetelleneset. Valamit, ami nem hagyja nyugodni.
Összehasonlító biológusként jártasabb a mikrobák és a digitális kódok világában, mint a vérontás sötét művészetében. De ennek a montanai kiruccanásnak a végén egy gyilkossági ügy közepében találja magát, amelynek áldozata egykori tanítványa. Ahogy körvonalazódnak a körülmények, egyre több holttest kerül elő, a helyi rendőrök egyre inkább úgy vélik, hogy egy megvadult grizzly lehetett a tettes. Vagy maga Theo.
Theónak nincs más választása, mint hogy a tudományos gondolkodását felhasználva mindig egy lépéssel a rendőrök előtt járjon. De vajon le tudja-e leplezni a gyilkost, el tudja-e kapni a ragadozót, mielőtt maga is prédává válna?

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Megjelenés ideje: 2018

408 oldal