Daniel Cole: Végjáték

Rongybaba 3.

coled_vegjatek_72.jpg

Amennyire nehezen tudtam eldönteni a Hóhérról, hogy hová tegyem a mennyire tetszett listámon, a Végjátékban annál könnyebb dolgom volt. Én nagyon szerettem, sőt a három rész közül az abszolút kedvenc lett. Ez volt az a kötet, amiben az író leginkább az olvasó szívére volt tekintettel és engedett utat törni az előző részekben elfojtott érzelmeknek. Ahogy a borítón is szerepel „a gyilkosságok körbeérnek”. Minden függőben lévő kérdésre megkapjuk a választ, minden a helyére kerül. Nincs kapkodás, nem lett erőltetett, kellő időt kap az olvasó arra, hogy megeméssze a leírtakat.


A szereplők, többek között Rouche, akit a második részben nehezen kedveltem meg, most sikeresen előrelépett az egyik kedvenc karakteremmé, Wolf megjelenése alapból üdítő volt számomra, aki ismét hozta humoros formáját és eltökéltségét, hogy minden szabályt áthágva megoldja az ügyet. Még Vanita is valamilyen szinten kedves lett számomra, pedig róla sok jót eddig nem lehetett mondani, nem beszélve Andreáról. Egyszerűen tökéletes lezárása lett a trilógiának.

A történetet két idősíkban követhetjük nyomon, azonban a dátumokra érdemes figyelni, mert sok esetben ugrál az író, hol előre, hol hátra – ezzel is fokozva a már feszültséget keltő történetet. Így ismerjük meg, mi olvasók, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzethez. Christian és Finlay barátságának kezdetét, hogyan ismerkedtek meg Maggie-vel és ahogy haladunk előre úgy kapunk egyre több betekintést Baxter, Wolf és Andrea múltjába is. Ezzel a kör bezárul.

Az első két részben a gyilkosságok és akciók az őrült elmékre éleződtek ki, a gyilkosok egytől egyig pszichopaták, szociopaták vagy olyan emberek voltak, akiket könnyű befolyásolni. A Végjáték azonban teljesen más mederben folyik, ugyanis ebben a kötetben inkább a baráti körön belül folyik a nyomozás egy olyan ügyben, amit öngyilkosságnak könyveltek el.

Történet:

Wolf újra megjelenik a színen, sokak legnagyobb megdöbbenésére. Azonban nem ok nélkül tért vissza. Legjobb barátja és egyben a volt főnöke, Finlay öngyilkos lett. Ezt Wolf képtelen elfogadni. Ismerte őt minden tekintetben, tudta jól, hogy soha nem lenne képes erre, és nem hagyná magára feleségét Maggiet. Első útja az asszonyhoz vezet, látni akarja, mi történt valójában, de régi társa, Saunder már várja őt, hogy bilincsbe verve bevigye őt a kapitányságra.

Az új rendőrfőnök Christian Bellamy, aki Finlay legrégibb és legjobb barátja volt. Amíg Vanita azon van, hogy mielőbb rács mögé dugja Wolfot, addig a férfi mindenképpen szeretne egy utolsó ügyet, amelyben bebizonyítja, hogy Finlay nem lett öngyilkos. Christian, tekintve, hogy milyen kapcsolat fűzi az elhunythoz, engedélyezi ezt az utolsó műveletet.

Vanita mindent megtesz, hogy megnehezítse Wolf dolgát, de a csapat összeáll. Edmunds, aki jelenleg magánnyomozóként tevékenykedi, Saunders, aki Finlay halála után rengeteget segített Maggienek, Baxter, akinek szinte a családja volt ez a két kedves ember, Joe a laboros, Christian, aki rengeteget köszönhet elhunyt barátjának és természetes Wolf, aki meg van győződve róla, hogy öreg barátja soha nem lett volna öngyilkos.
A kis csapat mindent megtesz, hogy fény derüljön az igazságra. Azonban folyton falakba ütköznek. Már maga a helyszín is tökéletesen bizonyítja, hogy más nem tartózkodott a szobában. Zárt ablakok, belülről lezárt ajtó, idegenkezűségnek semmi nyoma. Emellett szól az is, hogy a volt rendőrfőnöknek hatalmas adósága gyűlt össze. Maggie betegsége felemésztette minden vagyonukat, amiről az asszony mit sem tudott. Egy lehetőség volt az anyagiak rendezésére; Finlay halála és annak életbiztosítása.

Hosszas keresgélés után viszont akadnak furcsaságok, amelyek egyre közelebb viszik a csapat többi tagját is ahhoz a tényhez, hogy Finlay nem lett öngyilkos. Egyre több „véletlen” baleset következik be, amik azt mutatják, hogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz. Viszont ezek a balesetek már egyre komolyabbak és sokszor csak egy pillanaton múlik, hogy ne végzetes legyen.

A történet során viszont képet kapunk az összes szereplő magánéletéről, viszontagságairól is. Rouche sebesülései annyira komolyak, hogy a halál küszöbén lebeg. Baxter és Thomas viszonya hullámvölgybe kerül, köszönhető Wolf megjelenésének.

A kérdés végig ott lebeg a történet során: Tényleg öngyilkosság volt, vagy Finlay esetleg belemászott valamibe, ami végül a végzetét jelentette?

Fülszöveg:

Egy bezárt szoba. Egy holttest. Egy sírba vitt titok. Amikor a nyugalmazott rendőr őrmestert, Finlay Shaw-t holtan találják egy bezárt szobában, mindenki elkönyveli, hogy öngyilkosság történt. A kegyvesztetté vált William „Wolf” Fawkes nyomozó azonban másra gyanakszik. Korábbi társával, Emily Baxter nyomozóval és Edmunds magánnyomozóval közösen Wolf kutakodni kezd Shaw múltjában....

Kiadó: Libri Kiadó

Fordította: Illés Róbert
Megjelenés dátuma: 2020-03-16
Terjedelem: 436 oldal