John Scalzi Vének ​háborúja (Vének háborúja 1.)

Hogyan lehet valakivel megszerettetni a Sci-fi zsánert? Úgy, ahogy John Scalzi csinálja. Ezelőtt nem sok ilyen könyv fordult meg a kezemben, illetve nem is voltam annyira elragadtatva ezektől az „űrben vagyunk, mindenkit szétlövünk” témáktól. Ám Scalzi jött, mutatott és nyert. Nálam mindenképpen. Zseniális humorral rendelkezik az író, amelyet művében sokszor megmutat, én pedig fülig érő szájjal vigyorogtam. A karakterek, a bolygók ábrázolása mind roppant életszerű lett, ezáltal sokszor elfacsarodott a szívem egyes részek, fejezetek alkalmával. Tetszett például az is, hogy maguk a harcok, csaták, nem több tíz oldalon keresztül zajlottak, nem lett elhúzva, hanem tömören és velősen kaptam meg az információt.

http://bit.ly/2PZRQr6

Történet:

A földön, aki betölti a 75. születésnapját, az eldöntheti, hogy beáll a Gyarmati Véderőkhöz katonának, vagy marad a szülőbolygóján és éli tovább öregkorát. Senki nem tudja, hogy mi történik a Véderőknél, miért pont az időseket választják ki erre, illetve azt sem, hogyan fognak ők harcolni ebben a vén testben. Egy biztos, aki a katonaságot választja, az soha többé nem térhet vissza a földre. Két évig harcolnia kell, majd, ha nincs szerencséje, akkor még nyolc évet leszolgál. Ha a tíz évet túléli, akkor egy új bolygón kap helyet, ahol tovább élhet, és azt csinálhat, amit csak szeretne. Nos, John Perry feleségével úgy dönt, hogy ők bevonulnak, veszíteni valójuk nincs, 75 év után már nem sok jóra lehet számítani. Azonban Perry felesége még a korhatár előtt stroke-ot kap, így a férfi egyedül vonul be a hadseregbe.

Nem telik el sok idő mire John barátokra lel, könnyed stílusa és humora miatt gyorsan megtalálják őt az emberek. Így alakul meg a Vén Trottyok klub. Maggie, Susan, Thomas, Alan, Jesse és John. Hiába vannak már egy másik galaxisban még semmit sem tudnak az előttük lévő időszakról, így minden alkalommal megy a találgatás: vajon miképpen oldják meg, hogy belőlük hadra fogható katonákat csináljanak.  Jobbnál jobb elméletekkel állnak elő, nem mellesleg Thomas orvos, aki szerint képtelenség egy testet fiatalítani maximum minden szervüket felturbózzák, de maradnak az öreg testükben. Ez valahogy senki sem derít jobb kedvre a társaságban, így inkább Thomasnak adják az ételüket, csak azért, hogy befogja a száját.

Miután megtörtént, aminek meg kellett történnie, a Vén trotty klub tagjai szétszóródnak különböző egységekbe rakva őket, és elindul a kiképzés. Perry és Alan egy helyre kerülnek, ami számukra megkönnyebbülés, hisz legalább egy ember van, akit ismernek. Kell is a lelkitámasz, mivel a kiképzőtisztjük nem éppen olyan ember, akit a kedvességéről ismernek. John azonban hamar megmutatja, hogy van esze és az elég gyorsan forog, így a kiképzése után lendületet vesz a „karrierje”. Kezdetét veszi a kőkemény küzdelem a túlélésért és a bolygók megszerzéséért.

A Vének háborúját minden olvasónak ajánlom, kortól, nemtől, zsánertől függetlenül. Egy frenetikus világ, szerethető szereplők, pörgős cselekmények. Imádtam minden oldalát.

Fülszöveg:

Vének háborúja leírása

John ​Scalzi a Vének háborújában egy olyan világot ír le, ahol az ember már űrbéli gyarmatokon él, és folytat kegyetlen harcokat újabbakért a Gyarmati Véderő vezetésével. Erre mindenképp szükség van, ugyanis az erőforrások szűkösek, lakható bolygókból pedig kevés van, és emiatt a kivándorlást erősen korlátozzák a Földről. Sokaknak csak az a lehetőség marad, hogy a hetvenöt éves kort elérve jelentkezzenek katonának, majd két év frontszolgálat után letelepedjenek valamelyik kolónián, busásan megjutalmazva. Nem csak emiatt hangzik csábítónak ez a lehetőség: a közvélekedés szerint a Gyarmati Véderő valamilyen módszerrel meg is fiatalítja az embereket, hiszen öregekkel nem lehet harcba indulni.

Úgyhogy John Perry két dolgot tett a hetvenötödik születésnapján. Meglátogatta a felesége sírját, majd belépett a hadseregbe. Csak két évet kell túlélnie. Azt viszont még ő sem sejti, hogy milyen megpróbáltatások várnak rá – a brutális háborúk és az otthon fényévekre nyúló távolsága örökké megváltoztatja az embert. Valami sokkal különösebbé és veszélyesebbé.

Kiadó: Agave Könyvek

Fordító: Makai Péter Kristóf , Pék Zoltán , Farkas István

Kötés: puhatáblás

256 oldal

Kiadás éve: 2019