Liane Moriarty: Kilenc ​idegen

Ajánló:

Ahogy a cím is és a fülszöveg is írja: kilenc idegen befizet egy tíz napos üdülésre, mindezt azért, hogy megváltozzon az életük. Nos, a könyv feléig úgy voltam vele, hogy ilyen helyre én is elmennék. Csodás hely, nyugodt környezet, teljes odafigyelés. Akartam a változást magamba is, magamon is. Liane Moriarty bevezetett egy történetbe, ahol megismerhetjük a saját önzőségünk, a kicsinyességünk, hogy mennyire nem számítanak azok a dolgok, amelyekről azt gondoljuk, hogy elengedhetetlen az életünkben, a mindennapjainkban. Lehetne ez egy önismereti könyv is, a történet pikantériája mégis az, hogy mindezt megfűszerezte izgalommal és némi feszültséggel. Tetszett, hogy az írónő kilenc különböző embert és azok problémáit ismerteti meg, így nem csak egy adott gondra összpontosított, hanem megpróbált minden nehézséget belevinni a regénybe, amivel nekünk is szembesülnünk kell a világban, az életünkben.

Történet:

A középpontban az Oltalom háza áll, ahol minden tökéletes. Az emberek kikapcsolódni és átváltozni jönnek ide. A hirdetés azt ígéri, hogy tíz nap múlva teljesen átformálja a gondolkodásunkat, a lényünket és segít elfelejteni a gondjainkat.

Frances idősebb nő, aki híres regényíró. Viszont az utolsó kéziratait visszadobják és az utóbbi könyvei sem úgy sikerültek, ahogy azt elvárta volna. Mindennek tetejében a férfi, akit szeretett eltűnt. Úgy érzi muszáj valamit lépnie, hogy kitörjön a mókuskerékből, így befizet az Oltalom házába. Itt ismeri meg a többi nyolc idegent, akik szintén a változásban reménykednek. Tony-t, akit sorozatgyilkosnak néz, de legbelül mégis szimpatizál a férfival. A családot: Zoe, Heather, Napoleont, akiket valami szörnyűség ért. Lars-t, a jóképű férfit, akinél nem tud rájönni, hogy mi lehet a gond. Jessica és Ben a fiatal házaspár, akik nyertek a lottón ezáltal gyökeresen változott meg az életük és a házasságuk is. Carmel-t, akinek súlyos testképzavara van.

" A saját fiát valahogy mégis cserbenhagyta. Az egyetlen fiút a világon, aki tényleg számított. "

Ez a kilenc ember szép lassan összekovácsolódik. Bár a gyógyulás nem egyszerű, hisz szinte az első napoktól fogva olyan dolgoktól vonják meg őket, mint a beszéd és az érintés. Mindez kötelező elem az Oltalom Házában. A nemes csend. Ezalatt az idő alatt különböző terápiákra járnak, masszázsra, fürdőkbe, de mindezt néma csendben.

Az Oltalom Házának vezetője egy olyan asszony, aki méltóságot sugároz mindenki felé- legyen az beosztott, vagy vendég. Mindenki furcsának tartja őt, mégis valamilyen szinten felnéznek rá. Pár nap eltelte után már úgy érzik megérte mindez. Ám valami történik. Egy új terápiás kezelést találtak ki számukra, ami szerintük formabontó és innovatív, de mindezt úgy, hogy a vendégeket erről nem tájékoztatták. Rá kell jönnie a kilenc embernek, hogy a vezető valószínűleg megtébolyodott és ez a pár nap akár az életükbe is kerülhet.

" A vendégeknek feltálalt gyakorlat talán elméleti kísérlet, de a félelemnek nagyon is valóságosak kell lennie. Még nem tapasztalt a részükről elég félelmet - annál több cinizmust és kételyt. "

Egy igazán könnyed regény, amely olvastatta magát és tartogatott meglepetéseket. A könyv folyamán megismerhetjük mindenki titkát, mindenkiről lehull a lepel. A kérdés az: vajon tényleg képesek megváltozni, vagy ez lesz az utolsó üdülésük, amire életük során befizettek?

Fülszöveg:

Kilenc ember a legkülönfélébb okoknál fogva úgy dönt, hogy befizet egy tíznapos gyógyüdülésre. Van, aki fogyni akar, van, aki a válságba jutott házasságát reméli helyrehozni, de olyan is akad, aki egyszerűen csak pihenni akar, kiszakadva a hétköznapok taposómalmából. Az isten háta mögötti Oltalom Háza minden tekintetben megfelelő helynek tűnik céljuk eléréséhez, hogy tudniillik tíz nap múlva felfrissülve, megújulva térjenek vissza régi életükhöz. Ám a rekreációs program kissé eldurvulni látszik, és a kilenc idegen azon kapja magát, hogy valamiféle őrült kísérlet alanyaivá lesznek, melynek során a legmélyebb szorongásaikkal és eltitkolt vétségeikkel, elfojtott vágyaikkal és elhazudott kudarcaikkal kell szembenézniük. No meg a kísérlet eszelős kitalálójának hatalmával...
Liane Moriarty új könyvében a lélek legmélyére kalauzolja olvasóit, akik maguk is úgy érezhetik olvasás közben, hogy radikális megújuláson esnek át, mire a végére érnek ennek a regénynek.

Alexandra Kiadó (A), 2018.

Megjelenés:
2018.
Oldalszám:
448