Mogyorósi Vivien: Miután meghaltatok nélkülem

Mogyorósi Vivien neve ismeretlen volt számomra, amíg lehetőséget nem kaptam a regénye megismerésére. Azonban az írónőnek köszönhetően egy olyan élményt szereztem, melyre most óriási szükségem volt. A Miután meghaltatok nélkülem című mű olyan témát feszeget, melyről ritkán olvasni. Hiszen nem olvasunk gyakran egy olyan alkotást, melynek fő alapja a drog világából való kikászálódás. Vivien pedig pontosan egy olyan eseménysorozatot tolt a képembe, ami rengeteg tanulságot és számos reális cselekményt rejt magában.

Mert ez egy olyan könyv, ami a lelked legmélyebb sarkába hatol és darabokra szaggat.
Ahogy a lapokba mélyedünk, úgy ismerjük meg teljesen szereplőinket, főként Sev életét. Hiszen ő az, akinek túl kell élnie mindazt a tragédiát, amit a többiek halála okozott neki. Sevnek kell kitartónak, egy igazi túlélőnek lennie. Ám előfordul, hogy az ember szinte belebolondul azokba az érzésekbe, személyekbe, melyek egykor az életet jelentették a számára. Van olyan, hogy a múlt nem ereszti a karunkat, s megpecsételi a jelenünket.

,, Mert az élet kegyetlen. Megajándékoz, amitől kiváltságosnak érzed magadat, majd amilyen hirtelen érkezett a sorsfordító pillanat, olyan sebesen és irgalmatlanul szakadsz el tőle. Mintha soha nem is létezett volna. Az egyetlen nyom, ami az ellenkezőjét bizonyítja, az a lelkedben tátongó sötét üresség, mely idővel bekebelez. Emiatt fogod úgy érezni, hogy többé semminek nincs értelme.”

A Miután meghaltatok nélkülem a te könyved:

  • ha sokszor érzed úgy, hogy a múlt rád telepszik és nem tudsz megszabadulni tőle
  • ha érdekel a kitartás és a bátorság egy olyan világból, ami illegális, de számodra boldogságot okozott
  • ha elvesztettél valakit, aki egykor magát a létet jelentette számodra
  • ha úgy érzed szükséged van egy regényre, ami érzelmileg rabul ejt
  • ha érzelmileg elfáradtál és eljutottál arra a pontra, hogy feladd
  • ha egyszerűen csak szükséged van valami durván jóra
  • ha érdekel a drogok világa, a depresszió
  • ha felkeltettem az érdeklődésed, vagy esetleg más és szívesen belevágnál

Ez lesz az a regény, ami szép lassan a pokolba ejt, majd fokozatonként felhúz onnan. De ha véletlenül visszaesel ne pánikolj, mert Mogyorósi Vivien tartogat számodra kiskapukat és valami igazán meglepőt. Üvegszilánkon fogsz táncolni és alig várod, hogy Sev személyén keresztül a dolgok végére járj.

,, A legtöbben megfeledkeznek róla, hogy akkor kell valakit a legjobban szeretni, amikor a legkevésbé sincs mit szeretni benne. Pedig nincs ebben semmi bonyolult, szimpla logika. A rosszból a rossztól nem lesz jó. A rosszal jót kell tenni ahhoz, hogy megjavuljon.”

Sev élete évekkel ezelőtt felborult, hiszen elvesztett mindenkit aki fontos volt számára. A barátai meghaltak, a szerelme eltűnt és az apja elment. Napról napra él, de a démonai soha nem engedik el. Legyen nappal vagy éjszaka, mindig a sarkában vannak. Sosem tud megszabadulni tőlük, mert mindenhol ott ólálkodnak. Ha álmodik, ha tükörbe néz. Érzi, hogy ott vannak és hallja azt is, amit a fülébe súgnak.
Hat évvel ezelőtt ott kellett volna lennie neki is, abban az autóban. De nem volt ott és ezért szinte saját magát okolja, mert akkor neki sem kellene szenvednie nélkülük.

Véletlen találkozás volt csak, de annál jobban meghatározta a további életét.
Egy nap, amikor apa-lánya nap volt Sev apja kapott egy fontos hívást. Halaszthatatlan ügyet kellett elintéznie, azonban ez volt a legelső nap, amikor Sev látta Matt Norra-t. A férfit, akiben titkon és nem titkon szerelmes volt. Aki kiszámíthatatlan volt, mert egyszer magához húzta a lányt, majd ellökte magától. És a srácok.. Niko, Félix, Valentin. A barátai, a társai, akik mellett családban érezte magát és akik mellett számtalan dolgot megtapasztalhatott.

,, Nem tudtam az okát, nem tudtam, miért nem kerülhettük el egymást, csak egyvalamiben voltam száz százalékig biztos: a rémálmok újra kísérteni fognak. Éreztem, ahogy az emlékek utat fúrnak tudatomba, hogy átveszik az uralmat, és elsöpörnek minden mást az útjukból. Hogy nem lesz menekvés a kísértetek elől.”

Vajon milyen az, amikor meg tudod, hogy az életed legfontosabb pár éve tele volt titkokkal? El lehet engedni a múltat és nem törődni mindazzal, ami talán teljesen felbolygatna? Hogyan lehetséges egyáltalán megszabadulni életed szörnyeitől?

Lena édesanyja mindig igyekezett elhatárolni lányát a drogok világától, de amikor teljesen függővé vált a lány, akkor az anyja nem tudott mit tenni.. Nem akarta elveszíteni Lenat, de mindig éreztette vele, hogy gyűlöli és hogy a saját maga vermét ássa. De arra egyikőnk sem mer gondolni, hogy megvédeni akarta a lányát és egyszerűen tehetetlennek érezte magát.

,, - Hiszel a sorsban?
- Nem – rögtönöztem arckifejezése láttán. – De a tündérmeséket így hívják felnőtt nyelven.”

David, Lena édesapja szerette a lányát. Azonban olyan titkokat rejtegetett előle a múltban, aminek felfedezése még kuszábbá változtatta a dolgokat. Egy fogadalom, egy ígéret, amit nem tudott betartani. Hogyan nézhette végig, ahogy Matt halálát és elvesztését a drogok okozták? Miért nem tett semmit? Miért nem mentette meg a fiút?
Niko kezdettől fogva kedvelte Sev-et, de mint mindenki más.. Ő sem játszott tiszta lapokkal. Ámbár a lényeges dolgokról csak később hulltak le az álarcok, amikor már senki sem számított rá.
Ellenségeskedés, drog, szerelem, barátság. Ez a regény rengeteg állapotot magába foglal. Számtalanszor ragadott el közben az eufória bennünket is, ám amikor leért a földre a lábunk szinte szétestünk.

,, Elveszettnek éreztem magamat az érintése nélkül. Mintha kitépték volna a töltőt a szívemből, ami az érzéseim erősségéért volt felelős. Nem akartam lemerülni.”

Mogyorósi Vivien könyvében részben magamra ismertem. Sokszor érzem én is azt, hogy nem tudok elszakadni múltam démonaitól, amíg a teljes igazságot meg nem tudom. Ellenben rengetegszer nem jut eszünkbe az, hogy talán okkal nem tudhatunk meg mindent a múltról. Hiába omlunk össze, akkor is össze kell kaparnunk magunkat és újjáépíteni az életünket.
Volt, hogy elvesztettem egy barátot és akkor kiláthatatlanságot éreztem. De visszagondolva ezekre a pillanatokra, már biztos vagyok abban, hogy ezek a pillanatok és szomorú sorsú helyzetek is formáltak rajtam és azért vagyok ma olyan, amilyen.

A mű vége olyan befejezés, amiről az olvasók nagy része csak álmodhat. Ha a Miután meghaltatok nélkülem végére érsz érteni fogod miért, és azokért az emociókért, amiket keltett benned szinte vágyakozni fogsz arra, hogy újra átéld.
Pedig megtör, de olyan véget biztosít számunkra, ami kicsit megnyugtatja a lelkünket és erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk az utat magunk előtt!

,, Szeretni kezd, majd elrontja.
Tökéletetlen.
És tökéletes.
Hibázik. Majd vállat ránt.
Olykor érdeklődik, majd ügyet sem vet.
Szárnyra kap.
Utána zuhanásnak ered.”

Büszkeséget és tiszteletet érzek az írónő felé, mert olyan regényt adott ki a keze közül, amit minden embernek meg kellene ismernie. Át kell élniük ezt az élményt és tovább kell adniuk.
De vajon mit tartogat számunkra a regény folytatása? Milyen megpróbáltatások várna Lena-ra és hogyan fog túllendülni ezeken a dolgokon? Izgatottan várom, hogy meg tudjam és megismerhessem a folytatást!

,, (..) valóság volt minden, babám, és mi ketten együtt … a valaha volt legszebb hazugság vagyunk.”

A könyvbe beleolvashatsz itt
Megvásárolható a Líra
és 
  a Bookline oldalán!

 

Fülszöveg:

Hat ​év – hosszú idő, pláne ha magányosan töltöd. Pontosan ennyi évvel ezelőtt Sev élete szilánkokra hullott, miközben ő megpróbálta felvenni a harcot egyre súlyosbodó drogfüggőségével. A barátai meghaltak, szerelmének nyoma veszett, az apja pedig magára hagyta. Azóta magányosan vergődik az emlékek és az őt kísértő rémálmok és hallucinációk között. Képtelen továbblépni, és legyűrni a depresszióját, mert nem tudja elengedni a múltat. Nem tudja elengedni őket. 
Egészen addig, míg fel nem bukkan egy ismerős arc. Ő beindítja az eseményeket, Sev pedig kénytelen belátni, hogy menekülnie kell a múlt kísérteteitől, a gyötrelmes magánytól. 
Sev tudja, hogy jól dönt, mikor végre hátat fordít a múltnak. 
Az élet viszont nem egészen ezt a sorsot szánta a lánynak.

A történeten keresztül megismerkedhetünk a drogokkal való harccal, azoknak hosszan tartó káros hatásaival, az örök, maradandó sebbel, amit a barátok elvesztése ejt, és az olyan sötét mentális betegséggel, mint a depresszió. És persze a soha el nem múló szerelemmel.

(Könyv Guru, 560 oldal, 2018)