Leitner Lili: Az ​azúr bicikli

Ajánló:

Mint egy frissítő fuvallat egy meleg napon, úgy hatott rám ez a könyv. Benne éltem a történetben, magam előtt láttam Oxford utcáit, a kék biciklit, Gabriel éttermét, ezt a szeretetre méltó környezetet. Imádtam Mayát, akinek az egyénisége magával ragadó, azt kívántam, bárcsak olyan lehetnék, mint ő. Nem tudnék kedvenc részt kiemelni, ugyanis mindegyik fejezetnek megvolt a maga varázsa. Csodálatos történet emberi sorsokról és azok alakulásáról. Szomorú lettem, amikor vége lett, szívesen olvastam volna még a szereplőkről, azok múltjáról és jövőjükről. Tetszett, hogy az egyes szereplők fejezeteit úgy zárta le, hogy alig vártam mikor érek újra ahhoz a karakterhez, ám amint elkezdtem a következőt, már csak arra voltam kíváncsi, mi fog most történni. Elérte azt, hogy ne akarjam letenni, csak és kizárólag akkor, ha már a végére értem.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/67qmCt

Történet:

Hat ember életét követhetjük nyomon, kiknek egy nap alatt változik meg gyökeresen a sorsuk.

Hania egy fiatal lány, aki Lengyelországból érkezett Oxfordba, hogy elkezdje tanulmányait. Nem mellesleg, elfelejtse korábbi szerelmét, és leküzdje az állandó szorongását. Az egyetem mellett mindenképpen szeretne dolgozni, így elindul ahhoz a kis étteremhez, amelynek tulajdonosával már beszélt a munka miatt. Egy kis vendéglő, csodálatos kisugárzással, és lenyűgöző főnökkel. Hania nem is találhatna jobbat ennél. Egy probléma van csak: az étteremnek aznap van a nyitóestje, és kettőjükön kívül nincs több ember, aki segíthetne.

Gabriel, imádni való ember. Régóta azért küzd, hogy megnyissa saját éttermét, ezzel valóra váltsa nem csak a saját, de elhunyt párja, Max álmát is. Ezen a napon mindennek flottul kell mennie. Ma van a megnyitó. Akár egyetlen hiba is tönkretehet mindent. Rengeteget dolgozott az elmúlt napokban: előkészített mindent, saját kezűleg kézbesítette a meghívókat, megfőzte az étlapon található ételeket. Mindezt pontosan úgy, ahogy Max szerette volna. Csakhogy vannak emberek akik nem nézik jó szemmel a másságot, így minden elképzelhető módon belerondítottak Gabriel terveibe. Egyetlen fénypontja maradt: Hania. Ez a fiatal lány ezen a napon toppant az életébe, és megváltoztatott mindent.

Maya, aki nyolc hónapos terhes, vidáman és optimistán éli életét. Van egy kis boltja, csodás barátai és mindenki szereti, tiszteli őt. Ez a nap neki is fordulópont lesz az életében, amelyre nem biztos, hogy fel van készülve. A reggele ugyanúgy indul mint minden alkalommal: elsétál a kedvenc múzeuma előtt, meglátogatja legkedvesebb barátját Gabrielt, akinek egy gyönyörű saját kézzel készített cégért visz.  Gabriel tudja, hogy aki biztosan ott lesz a ma esti megnyitón, az Maya. Azonban a nőnek egy olyan szerencsétlenséget kell átélnie, amellyel nem számolt.

William, egy gazdag család sarja, aki keményen küzd a céljai elérése érdekében. Az édesapja cégénél dolgozik immár hat éve. Ugyanakkor semmilyen megkülönböztetett bánásmódban sem részesül, noha nem is kívánta, hogy ez így legyen. Saját erejéből ért el mindent. Azonban apja meghalt, így a cég egyharmada az övé lesz, ezáltal hatalmas felelősség szakad a vállára. Ha mindez nem lenne elég, a cég másik két tulajdonosa ki akarja fúrni őt a helyéről. Egyetlen lehetőséget kap, amit egy nap alatt kell a tető alá hoznia, ha ez nem sikerül, úgy el kell hagynia a főnöki széket. William éppen egy fontos üzleti találkozóra indul, ahol egy szerencsétlenség folytán megismeri Mayát. A nő tornádóként csöppen az életébe, és fenekestül forgatja fel mindazt, amit eddig a férfi természetesnek gondolt.

Faith története igazán szomorú. Édesanyja végső stádiumú rákban szenved. A szeme előtt válik porhüvellyé a szeretett asszony, aki mindig is életerős és vidám volt. Nem képes elfogadni az elfogadhatatlant: még mindig reménykedik, hogy egy csoda folytán a rák eltűnik, és élhetik tovább az életüket. Faith feladott mindent, hogy anyja mellett lehessen. Egy emberre lenne szüksége: William-re, a testvérére. Azonban úgy tűnik, a férfi cserbenhagyta őket. Könyörgő üzeneteket hagy, amelyben leírja, hogy milyen beteg az anyja, de William-et meg sem hatja a dolog. Haragszik rá, haragszik az anyjára.

Nina feltörekvő színésznő. Most kapta élete lehetőségét, amellyel kitörhet a szürkeség hálójából, és igazi sztárrá avanzsálódhat. A ma este folyamán lesz a premierbemutató egy olyan sorozatról, ami úgy tűnik világsiker lesz. Előtte viszont egy interjúra kell mennie, ahol kicsit beszélnie kell a magánéletéről, és kicsit a sorozatról is. Mindent a megfelelő mértékben. Rettenetesen izgatott, emellett súlyos önképzavarral is küzd. Emiatt folyton éhes, nem tud másra gondolni csak az ételre. Falási rohamok jönnek rá, majd jön a bűntudat. Ahogy közeledik az interjú, úgy lesz egyre feszültebb. Egyetlen vigasza van, hogy ezalatt az idő alatt találkozhat a sorozat férfisztárjával Torrence-szel, akire minden nő úgy tekint, mint jövendőbeli férjjelölt. Sajnos ez vonatkozik Fionára is, a másik női főszereplőre. Egy igazi beképzelt liba, aki az interjú előtt, még megpróbálja megalázni Ninát. Mindettől függetlenül  lány meghívja őket estére, hogy együtt nézzék meg a premiert. A baj viszont itt is felüti a fejét. Nina olyan hibát követ el a beszélgetés alatt, amelyet már-már képtelenség helyrehozni, és ezzel talán megpecsételte nem csak saját sorsát, de minden szereplőét, akik a sorozatban játszanak.

Négy nő és két férfi, akiknek ezen a napon megváltozik az életük. A kérdés az: hogyan keresztezi egymás útját ez a hat ember? Milyen összefüggés lesz köztük és az azúr bicikli között?

Leitner Lili tökéletesen alkotta meg ezt a csodálatos könyvet. Nevezhetném egy könnyed nyári történetnek, de nem fogom. Hogy miért? Minden fejezetnek, megvolt a maga tanulsága. A hat szereplőtől rengeteget tanulhatunk, legfőképpen azt: merjünk élni, merjünk cselekedni, és ne féljünk elengedni mindet, ami negatív hatással van ránk - bármennyire is nehéz.

Fülszöveg:

Gabriel Deniau régi álmát szeretné megvalósítani, amikor Oxford varázslatos központjában létrehozza a saját éttermét. Ám a megnyitó napján nem várt események sora fenyegeti mindazt, amiért keményen dolgozott, és az is lehetséges, hogy mindent elveszít, ami fontos számára.
Hania, a tizennyolc éves lengyel lány siet a segítségére, aki csupán hajnalban érkezett az országba, hogy megkezdje új életét.
Egy másik fiatal nő, Maya közben egyedül készül a kisbabája érkezésére, és aznap reggel maga sem gondolja, hogy néhány órán belül mennyi izgalmat kell átélnie.
Sorsa összefonódik Williamével, a gazdag, kissé arrogáns üzletemberével, aki rosszkor került rossz helyre, ezzel visszafordíthatatlanul megváltoztatva mindent, amit addig biztosnak hitt.
William nővére, Faith ezalatt a depresszió fojtogatásából próbál kiszabadulni halálosan beteg édesanyja oldalán, s igyekszik újra összeilleszteni az őt alkotó darabkákat.
Nina, a pályakezdő színésznő számára is bekövetkezhet végre az áttörés, azonban korántsem biztos, hogy képes lesz kezelni az újonnan ránehezedő nyomást...

Hat ember, akivel egyetlen nap alatt megfordul a világ. Hat élet, ami már sosem lesz a régi. Vajon hogyan birkóznak meg ők hatan a hirtelen jött változásokkal? Miként keresztezik egymást az útjaik? És hova gördül mindannyiukkal az a bizonyos azúrkék bicikli?

magánkiadás

304 oldal

Kötés: kartonált

Kiadás éve: 2018