Dot Hutchison: Pillangók Kertje

Sokrétű, kifinomult, lelket megtépázó, gyönyörű és gyötrelmes egyszerre. Ezenkívül még számtalan jelzőt tudnék írni erre a könyvre, imádtam és mégis gyűlöltem egyszerre. A legelejétől fogva a legutolsó oldalig tökéletesen van felépítve, folyamatos a feszültségadagolás, abszolút hibamentes történetvezetés. Mégis olyan borzalmakat hordoz magával, amitől rémálmaim voltak.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

Történet:

Főszereplőnk Maya, aki sok évnyi gyötrelmét meséli el, miután a rendőrök beviszik kihallgatni. Évekkel ezelőtt elrabolták, és egy kertbe szállították, ahol rajta kívül még nagyon sok lány raboskodik. Minden lánynak külön szobája van, és minden lánynak különböző formájú pillangószárny tetoválás a hátán, de nem ez a leborzasztóbb. A férfi, akit a lányok csak kertésznek neveznek, perverz módon úgy gyűjti a lányokat, ahogy anno az apja a pillangókat, bekerülésük után, ha már stabil az állapotuk, mindenki megkapja a saját egyedi nevét, és tetoválását. Ebben a kertben senki nem szenved hiányt semmiben, a kertész minden pillangójának igyekszik megadni azt amit kér, becsben és szeretetben tartja őket, de ez a szeretet egy nagyon beteg elme érzelmei. Maya gyorsan beilleszkedik, és szinte elfogadja sorsát, hisz már gyermekkora óta csak érzelmi sérüléseket szenved el. Igaz barátságokat köt pár lánnyal, de ezek a barátságok is illékonyak. Ugyanis a pillangók nem élhetnek örökké, minden lányt a 21. születésnapján a kertész magával visz, és ezután már csak egy hatalmas tartályban láthatják viszont, amely gyantával van tele, középen pedig ott díszeleg a maga teljes pompájával a pillangó, mely már soha nem lesz az enyészeté. A lányok tudják a sorsukat, tudják, hogy előbb utóbb mindannyian egy ilyen tartályba fogják végezni, így próbálják kiélvezni azt kis időt ami nekik megmaradt. Maya, miután a legjobb barátnője is egy gyantával teli tartályba kerül, átveszi a lány szerepét, és az újonnan érkezőket próbálja lelkileg felkészíteni, és mellettük állni amennyire csak lehetséges. Minden borzalom mellett még ott van Ayery is, a Kertész fia, aki kegyetlenebb és brutálisabb az apjánál. Élvezi, ahogy a lányok félnek tőle, és nem egyszer veri meg őket annyira, hogy az apa kénytelen megölni a pillangót, mert olyan kárt okozott benne a fia. A Kertésznek egy a lényeg, minden pillangó gyönyörű és tökéletes legyen a 21. születésnapjáig, és csak ezek a lányok kerülhetnek a tartályba, mindenki más, aki erőszak, vagy baleset által megsérül, eltemeti. A férfi a maga módján minden lányt szeret, és mindegyiket megsiratja, meggyászolja.
" A férfi mintha helyettünk is sírt volna. Az iménti sikoltozást hallva a többi lány is odaszaladt a szobájából vagy a Kert másik részéből, és ott álltunk együtt, mind a huszonketten, könnyek nélkül, némán figyelve, ahogy fogvatartónk zokog az egyetlen olyan áldozat halála miatt, akit nem ő maga ölt meg. "
A történet elején kiderül, hogy Maya és rajta kívül jó pár lány megmenekül, hisz ő maga meséli el az egész történetet a kezdettől fogva. A rendőrök gyanakodnak arra, hogy köze volt az egészhez, így több napon keresztül hallgatják ki, így megismerve a lány múltját is, hogyan kerül New Yorkba, a Kertbeli életéről, Desmondról a Kertész kisebbik fiáról, és a menekülésükről.

Lelkileg nagyon megérintett, belegondolni abba, hogy mit élhettek át azok a lányok, hogyan voltak képesek elfogadni a sorsukat, és nem beleőrülni ebbe. Sok lány történetét ismertem meg én is, és ugyanúgy gyászoltam, és éreztem a veszteséget, ahogy Maya és a többiek. Ilyen mély érzelmeket nagyon ritkán vált ki belőlem egy könyv, úgy, hogy a végén pár könnyet én is elmorzsoltam, mely rám nagyon nem jellemző.

" - És meggyászoltátok egymást. - Victor ezt nem kérdésnek szánja.......

- Állandóan. Nem kellett megvárnunk, hogy egyikünk üvegtartályba kerüljön. Mindenki gyászolt mindenki mást, minden egyes napon, hiszen mindennap haldokoltunk. "

IMG_8662