Soltész Gábor: Budapest, I LOVE YOU

 

Ajánló:

Rövidke könyv, mégis igazi lélektani történetekkel van tele. Minden egyes kis rész más-más érzelmet váltott ki belőlem, de az érdeklődésem egy pillanatra sem lankadt közben. Nemrégiben a könyv egyik részlete számomra furcsa reakciókat váltott ki az emberekből, ugyanis az emberek felvették azt az egyfajta ’védekező’ helyzetet és a könyvrészlet alá negatív, oda nem illő kritikákkal illették az írót és magát a könyvet is. Ennek okának csupán azt tudom elképzelni, hogy mivel az a részlet pont igaz volt, ha nem is mindenkire, de úgy általánosságban és az emberek számára rossz volt ezt be is ismerni, hogy igen a mi világunk ilyen lett már.

Szerintem a mű teljesen valóságos eseteket, érzelmeket írt le, ami a mai világban, a mai társadalomban jelen van. Igen, vannak akik pénzért eladják a testüket, vannak akik bármire képesek a pénzért. Mindenki más ember, mégis nagyjából egy cél hajtja őket. A könyvben megismerhetünk egy férfit és egy nőt, két felnőtt gyermeküket, az egyikük szeretőjét, illetve a legjobb barátját. Különálló életek, mégis van ahol összefonódik a sorsuk. Ha neki kezdesz a könyvnek, egyszerűen nem fogod tudni letenni, mert magával ragad és addig ki nem kerül a kezeid közül, amíg a végére nem érsz. Zita a nő, akinek az anyjuk és apjuk munkája miatt kellett nagyrészt felnevelnie az öccsét. Ő játszotta számára az anya szerepet, most saját fia van. Egyedül neveli a fiát, nagyon szeretné ha lenne valaki akire támaszkodhatna. Az ő történetében megismerhetjük a férfit is, akinek gyereket szült, s nem sokkal később elváltak az útjaik.

,, Azt hiszem, ha a szülők nem teszik a dolgukat, ha nem adnak szeretetet, akkor valójában uzsorát vesznek fel a lelkükre. És velünk, a gyermekeikkel fizettetik meg a kamatot.”

Ágnes és Attila, a szülők. Ági arra gondol szeretőt kellene tartania. Attila nem tagadja, hogy márkás cuccokkal fizet a nőknek, akikkel együtt van akár egy éjszaka erejéig is. Sokat veszekednek, a váláson gondolkodnak. Az asszony úgy véli, neki csak egy fia van és a lányát megtagadja, mert sztriptíz táncosként dolgozik.

,, Azt gondolják, ,, na most lehúzzuk az öreg faszit”, és azt hiszik, ők használnak engem. Pedig valójában én használom őket. Talán ezért is keresek ilyen nőket, nem pedig hivatásosokat, mert belül kinevetem őket, figyelem, hogy meddig mennek el.”

Minden történetben más-más dolog játszik kiemelkedő szerepet. A végén pedig egy óriási egészet tesznek ki. Szerintem megéri elolvasni! A mi világunkat írja le, azokat a dolgokat, melyeket az emberek tagadnak vagy éppen nem mernek róluk beszélni. Egyedülálló remekmű! 29750973_1740483102677293_1615684017_n

Fülszöveg:

Hat rövid történetet mutat be a mű, ami Budapesten ugyanazon időpontban játszódik. Három – három bibliai bűn illetve erényen keresztül próbálja feltárni a mai magyar társadalom felszín alatti problémáit. Minden fejezetét áthatja a fösvénység, ami az alkotás alcíme is. Vajon igazán tudhatjuk azt, hogy aki egy fedhetetlen ember benyomását kelti, az valójában is az? Biztosak lehetünk benne, hogy akiről azt gondoljunk, hogy egy bűnöző, annak már nem lehet szép lelke? Ki merjük jelenteni, hogy akit mi Istennek hiszünk, az nem más csupán, csak egy lidérc, akit azért találtak ki, hogy félelembe tartsa az embereket? Vajon létezik lélekvándorlás? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a lélektani alkotás. Kiadó: Magánkiadó Oldalak száma: 114 Kiadás éve: 2018 Megvásárolható a Bookline és a Libri oldalán is!

 
 
Címkék: Könyv