Jens Lapidus: Eltörölve

Ajánló:

Nem egy tipikus skandináv krimi, de mégis egészen fantasztikus, és egyedi könyvet tarthattam a kezemben. Jens Lapidus elvezetett bennünket az alvilág belső bugyraiba, megmutatva azt az oldalt, amit valószínű senki sem szeretne közelebbről megismerni. Bosszú, gyilkosság, szerencsejáték, maffia. Minden van, ami megalkotja az igazán jó krimit, és végigizgulhatja az olvasó az egész történetet, gondolkodásra buzdítva bennünket. Mert gondolkodni való az van bőven ebben a regényben. Több szálon és több nézőpontból megalkotott események, a múltba vissza-visszatekintő fejezetek, és a jelen folyamatos vibráló cselekményei teszik igazán gazdaggá és intelligensé a könyvet. Igazából azt kell, hogy mondjam, ilyen realista alkotást, talán a Millenium trilógiába kaptam. Itt is az alapoknál indult minden, és építette az író egyre magasabbra a színvonalat. Megmondom őszintén, az elején voltak helyzetek, amikor kissé megzavarodtam, kevertem a szereplőket, aztán szépen minden a helyére állt.

" - A világ legjobb leosztása volt, és hatalmas tétekben játszottunk. Kezdetben valamennyiünknek ötvenezer euró értékű zsetonja volt fejenként. Én voltam a nagyvak, nekem ezer eurót kellett bedobnom."

Történet: Egy biztonsági őr egy azonosítatlan holttestet talál egy magányosan álló házban. Nem messze a színhelytől megtalálnak egy összetört autót, benne az eszméletlen vezetővel, akit őrizetbe is vesznek gyilkosság vádjával. Kórházba szállítása után, amikor magához tér, Emelit kéri védőügyvédnek. A probléma az, hogy Emeli frissen diplomázott jogász, és nem ez a szakterülete, mégis elvállalja az ügyet, amint megtudja, hogy Benjamin a gyanúsított. A fiatal nő segítője Teddy lesz, aki 8 évet ült emberrablás miatt, és szeretne jó útra térni. Közös erővel próbáljak felderíteni az ügyet, de ezáltal egyre mélyebbre kerülnek a maffia mocskába, és nem lehet tudni, hogy ebből élve sikerül-e kimászniuk. Mats elbeszélései külön élvezetes, és egyben ledöbbentő volt. Hogyan vált szerencsejáték függővé, itt megmutatva, hogy mennyire hajszálon, és nem is biztos, hogy a szerencsén múlik minden, illetve nyomon követhetjük, hogyan vált egy kis emberből azzá aki lett. Minden szereplő kénytelen szembenézni a múltjával, és ezt helyretenni. Maga az áldozat kilétére egész későn derül fény, de ez is egy olyan frappánsan kidolgozott részlet, ami szintén egy igazi csavaros kis fénypont volt számomra.

" Gabbétól kapott egy kis Semtexet, hálából, amiért segített neki. Chamonnal maguk gyúrtak a vör9s színű gyurmából tízcentis hurkákat, melyeket nejlonzacskóba tettek, azokat pedig buborékfóliába. "

Imádtam minden sorát, egy igazi kincsre leltem. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora balfék voltam, amiért ennyire elhanyagoltam a skandináv krimiket, és valamiért mindig félretettem őket. Ez részemről egy ostoba dolog volt. Minden krimi rajongónak üzenem, aki így áll a skandináv krimikhez, hogy sürgősen fogjanak a kezükbe ilyen könyveket, és cserébe olyan élményt kapnak, amit garantáltan nem felejtenek el.

" Olykor azt érzem, a dolgok automatikusan történnek. Az ember teste gyorsabban reagál, mint az agya. Olyan ez, mint valami láncreakció. "

Eltorolve.kis

Fülszöveg:

Värmdö szigetéről, egy magányosan álló házból riasztás érkezik a távfelügyelet központjába. Amikor a kiküldött őr benyit, szörnyű látvány fogadja: egy ember felismerhetetlenné vált holtteste. A tetthely közelében egy súlyosan sérült fiatalembert is találnak, akit hamarosan őrizetbe vesznek mint a brutális gyilkosság gyanúsítottját. A fiatalember Emelie Janssont kéri fel védőügyvédnek, aki, bár valójában gazdasági jogász, neki is lát az ügy felgöngyölítésének. Hamarosan nagy szüksége lesz azonban segítője, a börtönviselt Teddy tapasztalataira. Az ügy ugyanis igencsak húzósnak bizonyul, és gyökerei mélyen a stockholmi alvilágba nyúlnak, ahol a múlt folyton kísért, a tétek átkozottul magasak, és ahol egy embernek bármikor nyoma veszhet… Animus Kiadó https://animuscentral.hu/konyv/eltorolve 464 oldal Kötés: puhatáblás Megjelenés éve: 2016