Bryan Lee O'Malley: Repeta képregény

img_2933.jpg

Bryan Lee O’Malley nevét sokan ismerhetik Scott Pilgrim sorozata által. Azonban a Repeta az, ami most jelentősebb reklámot kapott, így több emberhez eljutott, többek között hozzám is.
Képi világát tekintve, egyszerű, szinte már gyermeki rajzoknak tűnhet, összességében viszont zseniálisan megalkotott művészet bontakozik ki a szemünk előtt. Mindezt egy szarkasztikus, vicces, mégis lényegre törő szöveg koronázza meg. Ne tévesszen meg senkit, mert a maga bugyutaságában a Repeta nem gyerekeknek való képregény. Leginkább a fiatalabb generációt célozza meg, azonban az idősebbeknek is könnyed kikapcsolódást biztosít. Mint, ahogy én - közel negyven évesen, - igazán jókat derültem és szórakoztam Katie „gyötrelmein” és „szerencsétlenkedésein”. Így bátran tudom ajánlani a saját korosztályomnak is, mert visszatekintést ad azokra az évekre, amikor mi is beleestünk hasonló hibákba, vagy tettünk olyan dolgokat, amiket mostani ésszel már nem tennénk meg.


Mindannyian tudjuk, hogy a múltat megváltoztatni nem lehet, azonban, ha valaki mégis megpróbálkozik ezzel, abból általában soha nem sül ki jó, de a legtöbb esetben katasztrofális helyzeteket szül. Bárhogy másítjuk meg, a múlt megbosszulja önmagát és más módon kapjuk meg a büntetésünket. Ezt a Repeta főszereplője, Katie is megtapasztalja.

„- Mit csináltál tegnap este?
 - Nem tutibiztos, de azt hiszem ittam egy pohár bort és lefeküdtem aludni.„

Katie álmában egy különös lényt lát, aki valamiért a szobájában levő fiókos szekrény felé terelgeti a lányt. Mikor felébred, hamar elfelejti mindezt és inkább azon fáradozik, hogy a karrierjét építgesse. 29 évesen tehetséges konyhafőnök, akinek nagy álma egy saját - szellős és világos, - étterem. Jelenlegi konyhája egy pince alagsora, ami nem éppen az, amire valaha is vágyott. Éveken keresztül várta a lehetőséget, és most úgy tűnik a Lucknow- n sikerrel jár.

img_2934.jpg


Egy balesetnek köszönhetően, Katie élete fenekestül felfordul. Még annál is jobban, amennyire már elve káosz volt. Szerelmi élete nem kimondottan a tökéletes kategóriába tartozik, önmagával szemben felállított szabályait képtelen betartani, túlságosan sokat rágódik olyan szituációkon, amiket elég lenne egy legyintéssel elintéznie. A görcsös megfelelni vágyás teljesen tönkreteszi az idegeit.
Az álombeli lény megelevenedik, Lis, a háziszellem formájában és egy lehetőséget kínál a lánynak. Ez a lehetőség pedig nem más, minthogy megváltoztassa a múltat, mindezt egy varázsgombának köszönhetően.
Az utasítások egyszerűek:

  1. Jegyezd fel a hibád.
  2. Egyél meg egy gombát.
  3. Feküdj le aludni.
  4. Kelj fel új emberként.

A lány nem sokat habozik, megteszi, amit meg kell tennie – hisz mit árthat egy kis varázsgomba? Álmában leperegnek az előző napi események, ahol Katie kijavítja melléfogását. Másnap még mindig szkeptikusan áll a helyzet elé, de legnagyobb döbbenetére: minden megváltozott. Eleinte úgy érzi megőrült és inkább összegömbölyödve vegetál a padlón. Ahogy magában gyötrődik, egyre jobban ráérez a helyzet abszurditására, amit akár a saját előnyére is fordíthat.
Este mindent megcsinál ugyanúgy, mielőtt Lis betoppant volna az életébe, azonban egy dologgal nem számolt: minden embernek csak egy gomba jár. Katie persze nem az a típus, aki ennyibe hagyja a dolgokat, és ebből fakadóan számtalan probléma veszi kezdetét.

Katie beleesik a mohóság csapdájába, amiből már nincs visszaút. A perfekcionistákra jellemző vonások mind feltűnnek. Lényegtelen dolgok megváltoztatása, ami igazából semmit sem árthat. Mindennek tökéletesen kell működnie és ez a minimum, ez alá nem eshet a színvonal. Azonban ennek ára van, amit meg kell fizetni.

A Repetát, akár egy tankönyvnek is titulálhatnánk, hiszen elemei mindegyike magába foglalja az életet. A hibáinkat el kell fogadni, és azon dolgozni, hogy a következő esetnél okosabbak legyünk. Felelősséget kell vállalni minden tettünkért, amit valaha is elkövetünk, mindezt nem lehet egy varázslattal semmissé tenni. A feszített tempó, amit életvitelszerűen űzünk, sok esetben sokkal ártalmasabb, mint amennyi hasznot hoz. Néha jobb lazsálni és nyugalmi szintre helyezni mind az elménk, mind a testünk.

Itt tudod kedvezményesen megrendelni: Bryan Lee O'Malley: Repeta


img_2935.jpg Fülszöveg:

Katie sínen van: tehetséges fiatal konyhafőnökként már jól menő éttermet visz, és éppen a következő, még jobb hely nyitásán dolgozik. De az új éttermen mintha átok ülne, és Katie élete lassacskán romba dől.De jó lenne ilyenkor egy második esély! Vagy több?
Katie szerencséjére egyik éjjel megjelenik egy rejtélyes lány, egyszerű utasításokkal, hogy miként is kezdheti újra a dolgoka

1. Jegyezd fel a hibád

2. Egyél meg egy gombát

3. Feküdj le aludni

4. Kelj fel új emberként

Ennyi az egész! A rossz dolgok meg sem történtek, és Katie megpróbálhat szembemenni a jövővel, és helyrehozni, ami félrecsúszott.

Azonban egy nagy fióknyi varázsgomba birtokában ellenállhatatlan kísértést érez, hogy az életét ne csak jobbá, hanem egyenesen tökéletessé tegye. Csak hát ezt nem lenne szabad. Katie pedig hiába lázadozik a szabályok ellen, azok megsértése beláthatatlan következményekkel jár…

A világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Scott Pilgrim-sorozat alkotójának új története életszagú fordulataival, humorával, frissességével szintén belopta magát az olvasók szívébe.

 

„A Repetában Bryan Lee O’Malley a fiatalkori szorongást nagy ívű történetbe szövi, ezáltal mind a témára, mind a választott műfajra különleges módon irányítja rá figyelmünket. Remekmű!”
– GUILLERMO DEL TORO


„Bryan Lee O’Malley Repetája szeretnivaló, kísérteties, mókás és gyönyörű. Tökéletes recept a nagyszerű képregényhez!”
– SCOTT McCLOUD, a Képregény felfedezése szerzője

Kiadó: Fumax Kiadó

Formátum: Keménytáblás

Fordította: Tót Barbara