Sienna Cole: Négyszáz nap szabadság

Köszönöm a Kitablar bloggerinájának, Barbynak az ajánlást, mert neki köszönhetem, hogy gyarapodhattam egy nagyszerű olvasási élménnyel.
Az írónőnek az egyik művét, a Lefelé a folyón-t már volt szerencsém megismerni. Amit egy lehengerlő alkotásnak találtam és izgatottan vártam, hogy egy újabb történetet olvashassak tőle.

Magát a regényt két részletben olvastam, az egyiket hetekkel ezelőtt, a másikat pedig az elmúlt pár napban. Ennek ellenére olyan különlegesnek és élettel telinek éreztem magam a mű befejeztével, hogy azt szavakkal lehetetlen lenne kifejezni. Mert Sienna Cole alkotott egy olyan történetet, ami szokatlan és mégis egyedülálló.
Hogy miért mondom ezt? Mert egy olyan világot, olyan eseménysorozatot álmodott meg és vetett papírra, amihez foghatót ritkán lehet találni.
Ha nem hiszel nekem, akkor bizonyosodj meg erről te is, vedd kezedbe a könyvet és kezdj neki!

,, (..) váratlanul, kiszámíthatatlanul egyszer csak találkozunk valakivel, aki olyan erős hatást gyakorol ránk, hogy irányt váltunk miatta, összekapaszkodunk vele, és együtt megyünk tovább valami megnevezhetetlen közös cél felé.”

A könyv első pár oldalán megismerhetjük Dena, Jason és Patrick közös történetének a kezdetét. Úgy döntenek, hogy eltöltenek hármasba egy hétvégét, ami erotikában gazdagon telik el mindegyikőjük számára. Olyan percekbe bonyolódnak bele, ami számukra is újdonság, ám annál nagyobb izgalmat tartogat.

Mikor visszatérnek a munka világába egyfajta hiányérzet alakul ki bennük. Külső szemmel egyáltalán nem tűnik átlagosnak, hogy a nőn két férfi osztozik és ketten repítik el a gyönyör világába.  Azonban számukra ennél sokat többet jelent majd, egy kötődést egymás felé, ami nem ismer határokat és megugorja komfortzónájukat.
Kezdetben egyetlen hétvégének tűnik az egész, azonban egy hirtelen jött ötlet a feje tetejére állít mindent.
Mi lenne, ha maguk mögött hagynák az eddigi életüket és egy végeláthatatlan utazásra indulnának hármasban?

,, (..) Egyszerűen csak azt éreztem, hogy legszívesebben rohannék felétek, és olyan erővel ütköznénk össze, mint három, egymás pályáját keresztező kisbolygó.
Aztán végül is ez történt: ősrobbanás.”

Nos, ez bekövetkezik és számtalan gyönyörű helyre eljutnak. Rengeteg emberrel megismerkednek, s eközben nemcsak önmaguk, de egymás korlátait is feszegetik. Azonban elérkezik az a momentum, amikor az érzelmek túlhágnak, féltékenység és indulat alakul ki szereplőinkben. Kiderülnek a hazugságok, választások elé állítja őket a sors.

,, Elég egy mozdulat, egy csók, egy eltévedt érintés, és vége, megsemmisülünk, elveszünk.”

Jason sosem tartotta magát családközpontúnak, számára esélytelennek tűnt, hogy felesége és gyerekei legyenek. Ám egy régebbi kaland következtében kiderül számára, hogy van egy lánya. Az alkoholmámorba menekül és ebbe a viszonyba, de eme titok napfényre kerülése milyen hatással van páratlan kapcsolatukra?

Pats zongorázás iránti vágya felszínre kerül, s rengeteg más dolog, ami a múltját végig kísérte. Minden általa átélt érzelmet egy-egy darabba belesűrített, ami a kívülállók számára is nyilvánvalóvá válik. Hatalmas lehetősége adódik Bécsben, ahol kamatoztathatná a zene szenvedélyét. Azonban ő szerelmes Dena-ba, ezért úgy érzi, hogyha a nő nincs mellette, akkor semmit nem ér az élete. Emellett a drogok világát sem veti meg, ami néha furcsa helyzetekbe sodorja. Döntenie kell, hogy a mindenkori álmát vagy pedig a NŐ-t válassza?

,, A mélyből tört fel, a legmélyebb oktávból kezdett építkezni felfelé, egyre magasabbra kapaszkodva, és közben sürgetően, szinte fenyegetően hangosodott. Dühösen, féktelenül püfölte a billentyűket, mintha a háborgó óceán tajtékzó hullámait próbálná megeleveníteni. A dallam egyre zordabb, egyre torzabb, szinte bántóan disszonáns alakot öltött, majd mikor egy meghatározhatatlan, őserővel kirobbanó akkordban kilehelte a lelkét, halkan visszakúszott az eredeti téma, és zokogva, könyörögve esdekelt egészen a mű végéig, ahol egyetlen mély, fájdalmas halk hangban elhalt.”

Dena mindkettő személy iránt leírhatatlan vágyat érez. Mindkettejük felé érzelemmel fordul, ám a két szeretet amit érez, egyáltalán nem összehasonlítható.
Jason a határozottság, a humor ura. Patrick kiismerhetetlen, sötét herceg. A nőnek mindkettejükre szüksége van, hol a vadság, hol a gyengédség, ami egyensúlyt teremt közöttük.

Azonban egy véletlen baleset bekövetkezése miatt úgy tűnik, hogy elemeire bomlik mindaz, ami összetartotta őket. Van az az érzés, amikor az ember számára egyértelművé válik, hogy már nincs maradása valahol és jobbnak ígérkezik, ha összeszedi magát és elmegy. Egy szó mint száz, az olvasó azt tapasztalja, hogy az utazás amire az első fejezetekben repültünk a végéhez érkezik. Azonban talán megvan az esély arra, hogy a karakterek újra egymás szemébe pillanthassanak. Talán ez az alkalom az utolsó, amikor választhatunk és valaki mellé szegődhetünk.

,, Az élet sokszor nem logikus döntések sorozata. Csak sodródunk, kiszolgáltatva az irracionális érzelmeinknek, az elérhetetlen vágyainknak, melyek csupán bolondot űznek belőlünk. Persze kívülállóként könnyű ítélkezni a másik felett, de ha az ember saját maga éli meg, legtöbbször nem is lát más utat maga előtt, csak azt, amerre a szíve vezérli.”

A Négyszáz nap szabadság keringőre hívja az olvasót. Egy olyan táncot mutat nekünk, amibe a szenvedély mellé az epekedés is társul, érzelmekkel tűzdelve. Sienna Cole elrepít minket, egyre magasabbra szárnyalunk a mű egyes pontjain, ahonnan rémisztővé válik a zuhanás.
Pedig én pont így éreztem. Szárnyra kaptam a lapok tengerében, repdestem az érzelmek és a vágyak örvényében, aztán jött egy fuvallat, ami megfordított és egy perc töredéke alatt a mélybe ejtett.

,, Egy tabuk, félreértések, játszmák és hazugságok nélküli világot szeretnék. Egy olyan világot, ahol őszintén meg tudom osztani azt, ami én vagyok… a gondolataimat, az érzéseimet, a szeretetemet, a testemet. Ahol nincsenek elvárások, csak azok, amiket én támasztok magam felé. Ahol saját magamnak kell megfelelnem. Ahol én döntök az életemről, a sorsomról, a jövőmről.. ahol.. én teremtek.”

Imádtam a történetet, s mindazt amit az olvasmány adott. Egy maradandó élményt, amit nehéz lesz túlszárnyalni.

Ajánlom a művet mindazoknak, akik szeretik a drámai romantikus történeteket. Nem ijednek meg egy zseniális és rendkívüli regénytől a szerelemről, az erotikáról és a szenvedély beteljesüléséről.

,, Bármilyen messzire menekülsz is, önmagadtól sosem tudsz megszabadulni, mindenhova magaddal cipeled a bénító béklyókat. Csak ha képes vagy lemezteleníteni magad, lehántani a személyiségedről minden mérgező réteget, és valóban, igazán újjászületni, akkor vagy képes kilépni ebből a börtönből.”

Fülszöveg:

Elképzelted ​már, milyen lenne egyszerűen kilépni az életedből? 
Magad mögött hagyni mindent? 

Dena egy jó nevű londoni reklámügynökségnél dolgozik, és minden vágya, hogy fényes karriert fusson be a szakmájában. A barátja épp arra készül, hogy megkéri a kezét, Dena azonban hallani sem akar a házasságról. Jason a cég nőcsábásza, igazi életművész, akinek mindig lapul egy vicc a tarsolyában. A bohócjelmez mögött azonban régi sérelmek lappanganak. A hallgatag és megközelíthetetlen Patrick áll az ügynökség élén, és egy nap ő örökli az egész reklámbirodalmat. Házassága zátonyra fut, mikor megtudja, hogy a felesége megcsalja. 

Mindhármuk élete gyökeres fordulatot vesz, amikor egy ártatlannak induló hétvégi kiruccanás szenvedélyes afférba torkollik. A rendhagyó, titkos viszony felforgatja mindennapjaikat, melyek már egyikük számára sem ígérnek boldogságot. Úgy határoznak, belevágnak életük legnagyobb kalandjába, hogy megtalálják és megtapasztalják a mindannyiuk által áhított szabadságot. 

De vajon van-e létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak? Létezik-e korlátlan szabadság? És ha igen, hol kell keresni? Meg lehet-e szabadulni a múlt árnyaitól? 

Sienna Cole szenvedéllyel és drámával tűzdelt romantikus története ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben az utazás nemcsak lélegzetelállító tájakra kalauzol, de a lélek legmélyebb bugyraiba is elvezet.

(Álomgyár kiadó, 2017, 448 oldal)