Alafair Burke: Egy feleség dolga

Mennyire ismered a körülötted élő embereket? Mit csinálhat a szomszédod a zárt ajtók mögött? A legjobb barátod vajon mindig az igazat mondja? Ám mindez nem számít, pláne akkor, ha a hazug melletted élt éveken át, álarcot viselt és minden csontváz, amit eddig gondosan őrzött, egyszerre jön ki a szekrényből. Élhetünk egyáltalán teljes tudatlanságban, ennyi időn keresztül egy olyan ember mellett, aki nem az, aminek mondja magát? Hihetünk-e a saját szemünknek, gondolatainknak, tudásunknak? 

Nos, biztosan soha nem tudhatunk semmit. Ha a tét akár az életed, akkor még a sejtéseidben sem lehetsz teljesen biztos. 

 

Történet:

Alafair Burke egy olyan könyvet írt, amely teljes mértékben gondolkodásra ösztökéli az olvasót. Itt nem csak a történetre gondolok, hanem magára az életre is. Hisz ténylegesen soha nem tudhatjuk, hogy mit rejtegetnek az emberek, még azok sem, akikről azt gondolnánk, hogy mindent tudunk róluk. Az Egy feleség dolga ezt fedi most fel előttünk teljesen lerántva a leplet mindenről és mindenkiről.

 

Angela élete tökéletes, legalábbis ő ezt gondolja, hisz megtalálta azt a férfit, aki szereti őt is és fiát is. Befogadta őket, nem törődve a nő sötét múltjával, elfogadva egy másik férfi gyermekét. Mindent megkap Jason Poweltől, fényűző életet, gondoskodást, biztonságot. Ám egy nap, férje megemlíti, hogy a gyakornoka szexuális zaklatással vádolja, holott ő semmit nem csinált, csupán megemlítette neki, hogy ne hamarkodja el a férjhezmenetelt. Angela érzi, hogy ennél biztos többről van szó, ám próbál bízni férjében. Miután az ügy szerepet kap a médiában egy újabb nő lép a színre: Kerry, aki Powel cégével dolgozik. Állítása szerint, Jason megerőszakolta és bántalmazta őt. Mindez hat héttel ezelőtt történt és csak azért nem lépett eddig elő, mert úgy érezte, hogy senki nem hinne neki, hisz egy olyan emberről van szó, akit mindenki elismer és tisztel.

 

Angela élete fenekestől felfordul, minden, amiben eddig hitt az semmisnek bizonyul - nem biztos már senkiben saját magán kívül. Fiát, Spencert, egy olyan táborba küldi hetekre, ahol nem férhet internet közelében, megvédve őt a médiától és a megaláztatástól.

 

Jason a legjobb és legdrágább ügyvédnőt fogadja fel, hogy segítse őt tisztázni. Szerinte Kerry, csak bosszúból jelentette fel, mert nem hagyta el a feleségét miatta. Angelát újabb csapások érik, és egyre jobban retteg attól, hogy a múltja visszaköszön.

 

Mikor már úgy tűnik, hogy sikerül peren kívül megegyezni a két nővel, így végre minden kíváncsiskodó leállna, Kerry eltűnik. A lakásába hagyta mindenét, kezdve a kutyájától a pénztárcájáig. Bár az ingatlant meghirdette, - mondván, mielőbb el akar tűnni innen - azért az mégis szokatlan, hogy semmit sem visz magával.

 

Corrine, a rendőrnő is így látja, aki a kezdetektől végig kísérte az ügyet, szem előtt tartva Angelát és Jasont is. Kerrynek azonban több ellensége is volt, ami miatt Jasont nem gyanúsítják tovább, de Corrine úgy érzi itt valami nagyon nincs rendben. Nem hagyja nyugodni ez a megérzés, így mindent megtesz, hogy a végére járjon az igazságnak – ha egyáltalán létezik itt igazság.

 

Érdekes könyv volt, csavaros cselekménnyel, bár valamilyen szinten lehet sejteni a végkimenetelt, mégis a végén kapunk egy igazi fordulatot, amire nem igazán lehet számítani. Illetve, ami leginkább megfogja az olvasót az, hogy, hogyan fogja az író megoldani, hogy a végére minden összeérjen.

 Jól megírt történet, folyamatos feszültséggel, ami ébren tartja az olvasó érdeklődését.

Fülszöveg:

Te kinek hiszel? A rejtélyes feleségnek vagy a dörzsölt férjnek?

Angela hat évvel korábban azt hitte, a sármos közgazdászprofesszor csupán nyári kalandnak tartja a kapcsolatukat. Szerencsére a férfi feleségül vette, és így Angela eltűnhetett a kisvárosból. Abban bízott, New Yorkban majd senki sem kutatja múltja titkait.

Jason Powell az amerikai üzleti élet ügyeletes prófétája. Befutott, rafinált tudós, és az esküvő óta még fényesebben szárnyal az egyetemi karrierje. Gazdag ügyfelei pedig sorra elhalmozzák megbízásokkal a tanácsadói irodáját.

Aztán egy nap az új gyakornoklány feljelenti Angela férjét a rendőrségen. Pár nap múlva Kerry, egy másik nő is megteszi. És nemsokára Kerry eltűnik...

Még mindig azt hiszed, tudod, kiben bízhatsz?

Lettero Kiadó

400 oldal

Kötés: puhatáblás

Kiadás éve: 2019