Borsa Brown: A maffia ágyában

Borsa Brown nevével nem most találkozom először. Több könyvével próbálkoztam már. Az arab című művének világa nem az én zsánerem. A férj prostija című regényébe izgatottan vetettem bele magam, mely kellemes olvasási élmény is volt számomra, erről ajánlót írtam, melyben így fogalmaztam:

,, Érzelmekkel átitatott mű arról, hogy egy kétségbeesett nő hogyan tudja újjáépíteni a házasságát. Borsa újra nagyot alkotott, szinte elvesztem a lapok rengetegében annyira magával ragadott a történet. ”

A maffia trilógiát már volt szerencsém végig olvasni, azonban jelenleg a saját dedikált példányomat vettem kezembe, s ismét csak faltam Suzanne és Massimo történetét. Sok negatív véleményt olvastam már a mű kapcsán a moly.hu-n, ennek ellenére az én szívemben különleges helyet foglal el a történet.
Rengetegen gondolják úgy, hogy irreveláns mindaz, ami a regényben a szemünk elé tárul. De én személy szerint biztos vagyok abban, hogy van az a szerelem, amiből szinte lehetetlen kilépnünk bármilyen sebesülést is szenvedjünk mindeközben. Fenyegetés, lelki terror, pofonok?

,, Ha egyetlen szóval kellene őt jellemeznem, annyit mondanék: vezér. Vezér, mert elvezetett engem a szerelem ösvényein a teljes boldogsághoz – és vezér, mert megmutatta az utat a pokol legmélyebb bugyraiba.”

A maffia ágyában egy erotikában bővelkedő, lélekig hatoló szerelmes alkotás. Az írónő teljes mértékben átitatta érzelemmel, ami olvasás közben csak még inkább az oldalak mélyébe varázsol minket. Talán pont emiatt volt az az érzésem, hogy le sem akarom tenni a könyvet, mert magával ragadt és elereszteni sem akart.

Suzanne és Massimo egy véletlen baleset következtében kerül szembe egymással. A férfi a sérült autó javíttatásának költségeit az angol nővel szeretné kifizetetni, azonban nem hagyja annyiban az olasz férfi által igényelt összeget. Összetűzésbe keverednek, mely lezárásaként őrülten erotikus pillanatokat élnek át egy liftben.
Azonban azt egyikőjük sem gondolja, hogy ez egy viharvert szerelem kezdete is egyben.

,, Azokban a pillanatokban, amikor szeretkezünk, úgy fogadjuk el a másikat, ahogy van. Erős és brutális keze olyankor határozott és gyengéd, az én szemtelen szám pedig ekkor engedelmesen, szenvedélyesen játékos.”

Ismerkedni, találkozgatni kezdenek, már kezdetben is szinte kiegészítik egymást minden tekintetben. Ámbár Suzanne-nak fogalma sincs arról, hogy mire képes a férfi, aki iránt tüzes vágy kel benne. Ellehetetleníti a munkahelyétől, magához költözteti, s a nő akkor ébred minderre, mikor már Palermo felé ülnek a repülőn.

Palermo gyönyörű tájakkal megáldott város. De sokszor a szépség alatt rothadás van, ami ebben az esetben sem bújhat el. A Cosa Nostra jelenléte, a Borelli család viszonyulása és mindaz, ami ott zajlik. A nő és az olvasó számára is egyszerűen hihetetlen.

,, - (..) voltál már teljesen kiszolgáltatva valakinek, megtöltött fegyverrel a halántékodnál? Vették már el a útleveledet egy idegen országban? Hallgatták már le a telefonbeszélgetéseidet? Volt már úgy, hogy titokban kellett elszöknöd valahonnan, mert ha nem tetted volna, másnapra halott vagy? Ugye nem akarod, hogy folytassam?”

Massimo ellenállhatatlan férfi, azonban a megfelelni akarásnak ára van. Menthetetlenül szerelmes abba a nőbe, ami olyan érzelmeket és reakciókat csikar ki belőle, hogy minden kívülálló számára megdöbbentő. Nem hagyhatja cserben a családját, de Suzanne-t sem akarja elveszíteni.

Végeláthatatlan harc a szerelem és a lélek minden területén.
Mi történik, ha Suzanne semmi megoldást nem lát csak a menekülést? Mi történik, ha Massimo saját magától is félni kezd, s egyszerűen nem tud mit kezdeni az indulataival?

,, Sosem lett volna szabad adnom az első pofont, megtanulhattam volna már, az első után semmiben sincs megállás. Az első után mindig jön a második, harmadik, sokadik.. bármiről is legyen szó.”

Suzanne tűri mindazt, amit a férfi mellett ki kell bírnia. Ám sokszor olyan helyzetbe kerül, ahonnan józan ésszel szabadulni sem lehet. Az érzelmeinek nem tud parancsolni, azonban minden ember életében van az a pont, ahol már csak a menekülni akarás marad.

A mű végére érve felvetődik bennem a kérdés, hogy mennyi kitartás és akaraterő, szerelem lehetett Suzanne-ban, ha mindezt elviselte a szeretett férfitől?

,, Amikor a hétköznapi életünket éljük, sohasem gondolunk arra, hogy bizonyos dolgok megtörténhetnek velünk. Aztán egyszer csak ott találjuk magunkat a világ közepén, egyedül a fájdalmunkkal, és az életünk úgy pereg le előttünk, mintha film volna.”

Imádtam azt, hogy két nézőpontból élhettem át a történetüket, mert így sokkal élvezetesebbé vált az olvasás. Ezért köszönöm az írónőnek, hogy újraalkotta a művet a férfi szereplő szempontjából, s így egy sokkal bővítettebb kiadást tarthatok kezemben.
Alig várom, hogy a folytatást is a polcomon csodálhassam. Mert ez egy olyan sorozat, amit szeretnék bármikor elővenni, amikor csak úgy tartja kedvem.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti Borsa könyveit vagy szívesen olvas erotikával fűszerezett regényeket!

,, (..) míg legbelül meg kell küzdenünk a vágyainkkal és a büszkeségünkkel, addig kifelé érdektelenséget színlelve, hazug módon élünk. Már mi magunk sem tudjuk, mik a valódi érzéseink és mik a megjátszottak.”

Fülszöveg:

Suzanne ​Roberts körül megfordul a világ: viharos gyorsasággal veszít el mindent és mindenkit maga körül, ami és aki addig fontos szerepet töltött be az életében. Szerencséjére a sors kárpótolja őt mindenért: megajándékozza Massimo, az ellenállhatatlan, művelt és jómódú ügyvéd szerelmével, aki rögvest szülővárosába, Palermóba röpíti álmai asszonyát. Itt véget is érhetne ez a romantikus történet… a happy end ezúttal mégis elmarad. Szicíliáról ugyanis kiderül, hogy távolról sem a képzelet mesés birodalma, s lassan Massimóról is lehull az álarc…

Lesz-e kiút az érzései között őrlődő, bántalmazott hősnő számára? Van-e szabadulás a maffia hálójából? És egyáltalán: hol van a határ szerelem és gyűlölet között?

„A gyűlölet is szeretet, csak épp fejtetőre van állítva. A szeretet igazi ellentéte a félelem” – adja meg a választ Osho, és e tantétel igazságát nem is bizonyíthatná hitelesebben e könyv.

BORSA BROWN lélektani folyamatokat is boncolgató, letehetetlen regénye feltárja, milyen pokoli mélységekbe és paradicsomi magasságokba juthat férfi és nő, ember és ember kapcsolata.

(Álomgyár kiadó, 470 oldal)