Laura Marshall: Ismerősnek ​jelölt

Hogy élnéd az életed, ha egy súlyos dolgot elkövettél fiatalon, ezáltal valaki meghalt? Képes lennél ezzel szembenézni? Mit tennél akkor, ha ez a tett sok évvel később újra előtérbe kerülne? Sőt, ha ez a valaki, aki miattad halt meg, egyszer csak bejelöl Facebookon?

Pontosan ez történik Louise-al. 16 évesen elkövetett valamit, ami hatással volt egész életére, és a múlt nem felejtette ezt el: bejelölte ismerősnek.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

http://bit.ly/2JfkRNU

Louise negyvenéves elvált nő, aki egyedül neveli négyéves fiát, Henry-t. Sam, a volt férj kéthetente elviszi, de Louise ezeken a napokon sem tud felengedni és élni kicsit az életét. Nyomasztja a múlt, amin több, mint 30 év elteltével sem tudott túllépni. Beletemetkezik a munkájába, és csak egyetlen barátjával, Pollyval tartja a kapcsolatot, aki mit sem sejt a nő démonjairól. Azonban egy nap a közösségi hálózaton jön egy felkérés. Valaki ismerősnek jelölte. Maria. Csakhogy Maria meghalt sok éve, amikor a gimiben búcsú bulit tartottak. Tragédia, amiben Louise keze is benne volt.

2016:  A nő nem igazán tudja, mit tegyen. Közeleg az évfolyam találkozó, ahol mindenki ott lesz, aki tudja a titkot. Kénytelen felkeresni régi barátnőjét Sophie-t, akit 25 éve nem látott már, hogy valakivel megbeszélje ezt a képtelenséget. Úgy tűnik Sophie semmit sem változott. Gyönyörű és energikus. Azonban, amikor Lousie elmondja, hogy Maria bejelölte ismerősnek, egy pillanatra félelem suhan át az arcán. Ő is kapott felkérést, de próbálja azt a látszatott kelteni, hogy ez számára semmit nem jelent és meggyőződése, hogy valójában neki ahhoz a bizonyos estéhez semmi köze.

„El szeretném mondani neki, hogy sok mindent nem tud rólam. Hogy megváltoztatott, amit velem művelt, más ember lettem, de természetesen nem teszem. „

Egyre több kétségbeejtő dolog történik, és Louise végső elkeseredésében felkeresi Esthert, akivel általánosban a legjobb barátnők voltak, de a gimnázium kezdetekor szándékosan kizárta őt az életéből. Így a két kirekesztett lányból, Estherből és Mariaból, a legjobb barátnők lesznek.  Mint kiderül, Maria minden évben a születésnapján ajándékot kap tőle. Esther nem vette komolyan ezeket az apróságokat egészen mostanáig. Louise elmondja, üzenetek kap tőle, és érzi, hogy valaki szinte állandóan követi őt.

Elérkezik az évfolyam találkozó estéje és Louisnak nem csak a Mariaval való félelmével, hanem a volt férjével, Sam-mel is szembe kell néznie, aki szintén részese volt a tervnek, amit Maria ellen eszeltek ki.

Azonban ez a buli sokkal rosszabb fordulatot vesz, mint azt valamelyikük is elképzelte volna.

1989:  Lousie és Sophie jó barátnők, bár Lou érzi, hogy a másik lány csak azért barátkozik vele, hogy mellette szebb és népszerűbb legyen, de elfogadja ezt, hogy a gimnáziumi hierarchián ne csússzon lejjebb. Ennek ellenére még így is sokan nézik levegőnek, de lány küzd, és nem adja fel, hogy egyszer belőle is népszerű lány lesz.

Egy napon új lány érkezik az iskolába: Maria. Lou eleinte megpróbál barátkozni vele és úgy tűnik, egész jól megértik egymást. Az lány vicces és laza, de van egy titka. Egy titok, ami miatt el kellett jönnie az előző gimnáziumból, hogy új életet kezdhessen. Ez az árnyék sajnos ide is követi. Sophie és a csapata nem hagyja feledésbe merülni a múltját és mindent elkövet, hogy megkeserítse Maria életét. Megfenyegeti Lou-t, ha továbbra is barátkozik vele, akkor nem tudja garantálni, hogy a jövőben benne maradhat az „elit” körben. Lousie választás elé kerül - és meghozza élete legrosszabb döntését.

„ A beszélgetés után, kezemben a telefonnal még percekig ülve maradtam. Átgondoltam, mit jelenthet a társasági életemre nézve, ha szembeszállok Sophie-val; eszembe jutottak a bulik, a pizsamapartik, amelyre úgy éreztem, nemsokára én is hivatalos lehetek, és hogy mennyire akarom ezt.”

Összességében:

Számomra közepes kezdés volt, gyenge befejezéssel. Nem mondom, hogy kitaláltam a végét, de nem is vágott hanyatt. Nem éreztem, se csattanót se meglepetést. Túl sok klisé, és túl sok olyan szál, ami nem vezetett sehová. Felesleges kitöltések, aminek semmi értelme sem volt.

 

Fülszöveg:

Kívántad már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad?

Maria ismerősnek jelölt a Facebookon.

Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott.

Vagy mégsem?

 

Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?

 

Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély?

 

Lélegzetelállító és felejthetetlen pszichothriller. Fantasztikus. A műfaj rajongói megőrülnek érte.

 

Az Ismerősnek jelölt Laura Marshall első regénye. Világszerte több mint 500.000 példányban kelt el!

21. Század Kiadó

Kiadás éve: 2018

Oldalak száma: 350