Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.)

Kevesebb skandináv krimit olvasok, mint amennyit kellene. Valami oknál fogva ritkábban akadnak a kezembe, vagy talán kevesebb reklámot látok róluk. Azonban, amikor rábukkanok, olyankor szívesen merülök el a változatosabb krimi világába, mint ahogy azt az angol, vagy amerikai típusúaknál megszokhattam. A nevekkel ugyan még hadilábon álok, számomra nehezebb kitalálni, hogy éppen nő az illető, akiről olvasok, vagy férfi. Nyilván ez csak szőrszálhasogatás, hisz alapjaiban egy skandináv krimi mindig egy kis pluszt ad, a már adott olvasmányaimhoz. Tetszetősen és szemléletesen írja le a tájakat, a szereplőket, ami nálam külön pont, így sokkal könnyebben tudom beleélni magam az adott személyiségbe, környezetbe. Nem volt ez máshogy Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul című könyvével sem. Jó volt kiszakítanom magam a már megszokott tömeg krimik közül. Jussi Adler-Olsen Q ügyosztály sorozatának első részével pedig kedvet kaptam, hogy a többi részt is elolvassam.

Főszereplőnk, Carl  Mørk, aki egyébként beleillik a szokásos kiégett és morcos kategóriába, betegszabadságáról hazatérve azon kapja magát, hogy áthelyezték a Q ügyosztályhoz. Elég hangzatos és különleges dolognak látszik, de igazából csak próbálják a süllyesztőbe rakni, szó szerint, hisz az irodája mostantól az alagsorban van. Carl-ról tudni kell, hogy nem az a típus, aki szívesen vesz maga mellé társat, nehéz vele együtt dolgozni, nem az igazi csapatjátékos. De hát most egy ügyosztályról beszélünk ugyebár, így maga mellé kapja Assad-ot, aki egy igazán szeretnivaló emberke a sajátos habókosságával együtt. Igazán vicces figura, aki nem foglalkozik Mørk személyiségével és hozza az optimista, vidám énjét. Eleinte nem egyszerű a dolga a kissé magának való nyomozóval, kávét főz, takarít, de valahogy nem akar beindulni a meló. Azonban Assad addig jár Mørk nyakára, amíg az végül előveszi az aktákat és, még ha csak nyögvenyelősen is, de belelapoz.

" Már tíz perce ült ebben a pózban, amikor különös érzése támadt. Olyasmi, amit a rendőrfelügyelők gyakran éreznek munka közben. A nők ezt intuíciónak neveznék. A tudattalanja működésbe lendült."

A Q ügyosztály nem más, mint a döglött akták, azaz a megoldatlan ügyek. Hát igen, valami munkát mégis adni kellett Carl-nak. Azonban a férfinek van egy olyan tulajdonsága, hogy nem hagyja magát lehúzni a „derítőbe”. Egy olyan akta kerül a kezébe, amit öt évvel ezelőtt lezártak. Akkoriban öngyilkossági ügyként le is zárták és az akta azóta sem került más kezébe, hogy újra vizsgálják az esetet. Most azonban a két Q ügyosztályosunk beleveti magát a munkába, mert úgy tűnik évekkel ezelőtt sok helyen figyelmetlenek voltak az akkori nyomozók és előfordulhat, hogy a nő még mindig életben van valahol.

A leírás alapján Merete Lynggaard-ot öt évvel ezelőtt látták utoljára egy kompon, értelmi fogyatékos testvérével. Nem lehet tudni, hogy a nő véletlenül esett a vízbe, vagy valaki meg akarta ölni és segített egy lökéssel. A test soha nem került elő.

"-Szia, itt Merete - mondta lágy hangon. -Sokat gondolkodtam azon, amiről beszéltünk, de nem jutottam messzire. A munkám és az öcsém rengeteg időmet elveszi, és ez mostanában nem is fog megváltozni. Nagyon, nagyon sajnálom. Bocsáss meg!"

A két idősíkot rejtő történet 2002 és a 2007-es évet öleli magába. Így Merete szemszögéből, gondolataiból is sok dolgot megtudhatunk.  

Viszonylag gyorsan, körülbelül a könyv felénél már tudjuk ki lesz a hunyó, de igazból ez cseppet sem vesz el a történet értékéből, a folytatásban ugyanúgy jelen lesz a feszültség és a dráma.

Szerethető kettőst ismerünk meg a Nyomtalanul című regényben, akik néha egymás idegeire mennek, mégis teljesen kiegészítik egymást. Remélem a folytatás során Assad hátterét, múltját is jobban megismerhetjük. Minden krimi rajongóak ajánlom. Fantasztikus olvasmány.

 

Fülszöveg:

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

Animus Könyvek

300 oldal

Megjelenés éve: 2007

Kötés: füles, kartonált