Határidőnapló | február 6.-8. – A barátságos internet napja

Belegondoltál abba, mennyi mindent jegyzel fel a határidőnaplódba? Fogorvos, havi konzultáció ilyen-olyan dokinál, barátok szülinapja, előadások, mozipremierek, színházak, találkozók… És azokat a dátumokat feljegyzed, amik fontosak az emberi voltod számára? Azokat, amik meghatározzák a TE életedet is, azt, hogy úgy élj, ahogy most?

A Zivatar bloggerinájával, Tinával arra a döntésre jutottunk, hogy eme jeles nap alkalmából szeretnénk pár magyar írónak feltenni ehhez az alkalomhoz köthetően 4 kérdést. Ezek a kérdések leginkább az internetre, s az ahhoz kapcsolódó pozitív szokásokhoz, jelzőkhöz kapcsolódnak.
Köszönjük azoknak, akik örömmel vették megkeresésünket és szívesen válaszoltak pár mondatban nekünk! 

Zivatar oldalán még több író véleményét, gondolatait elolvashatod. A bejegyzést itt találod! 

 

Carrie Cooper: 


Alapvetően jó barátságban vagyok az internettel, bár az igazat megvallva még sok homályos és ismeretlen területe van számomra. Alapvetően rendkívül hasznosnak tartom, és tagadhatatlanul megkönnyíti az életünket, ám ahogy mindennek, a hálónak is megvan a negatív oldala, ami rengeteg veszélyforrást rejteget.

 

Mogyorósi Vivien:

Az internet olyan szinten a hétköznapjaink részévé vált, hogy szerintem képtelenek lennénk már létezni nélküle. Kényelmi szempontból egészen rendkívüli, és mivel jelenleg az információ, a tudás az emberiség legnagyobb értéke a világon, így az internet a maga egyszerű hozzáférhetőségével egy mindenki számára elérhető luxus szolgáltatás, aminek fontossága felett valószínűleg elég könnyedén elsiklunk a szürke hétköznapok, és ennek természetessége miatt.

Anne Priest:

Áldás és átok egyben. Megtalálhatsz mindent, de ugyanakkor téged is megtalálhat bárki. Viszont az így megszerzett információk (akár rólad is) nem mindig fedik a valóságot, sőt. Az igazság pedig nem biztos, hogy odaát megtalálható.

Ludányi Bettina: 

Nekem egy picit ambivalens érzéseim vannak az internettel kapcsolatban. Sok szempontból jó, hiszen én is napi szinten használom – munkára és szórakozásra egyaránt –, sokszor mégis tehernek érzem. Leginkább a közösségi oldalak miatt. Ha valaki ír egy üzenetet, szinte kötelességemnek érzem, hogy azonnal válaszoljak. És ez rossz. Így se a munkámmal, se az életemmel nem haladok. Sokat küzdöttem, mire megtaláltam az arany középutat a virtuális és a való világ között.

(Persze opció lenne bezárni a Facebookot, csakhogy azon dolgozom, így ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak.) J

Mike Menders: 

Az egyik leghasznosabb dolog jelenleg. Az információ hatalom, és az internet segítségével szinte minden tudásunkat megoszthatjuk másokkal, amit bárki használhat. Persze ahogyan a hasznos hírek, úgy a haszontalan pletykák és generált áltudományos dolgok is terjenghetnek, tehát itt is ugyanúgy észnél kell lennünk, mint az élet más területein. Nem létezik olyan ember, aki mindenhez értene, emiatt bárkit egyszerű megtéveszteni. Ez utóbbi csak úgy védhető ki, hogy széleskörűen tájékozódik az ember, vagy aki lusta utánanézni egy hírnek, az a felbukkanó információt kezelje mindig fenntartással, és ne higgye el elsőre.

Sue Dylen: 

Az, hogy az életünk szerves részévé vált. Mindegy, hogy munkáról vagy magánéletéről van szó, a mindennapjaink egyik mozgatórugója. Ez nem feltétlenül jó, mert borzasztóan kiszolgáltatottak vagyunk ezáltal a világhálónak. Abban hiszek, hogy az internet sem más, mint az életünk bármely szegmense. Ha okosan, biztonságosan és tisztességesen használjuk, akkor pozitív hatással van ránk, ahogy másokra is. Gyűjthetünk a világhálón adományt, megkereshetünk egy régen nem látott barátot, vásárolhatunk kényelmesen, az otthonunkból, sorolhatnám a világháló előnyeit. De szerintem túlságosan is megfeledkezünk az árnyoldalairól.

Abby Winter:

Érdekes a kérdés. Első gondolatom az, hogy nagyon sokat segít a munkámban, és számos hasznos dolognak tudok utánanézni, olvasni, amit addig, míg nem volt, nem tudtam ilyen mértékben megvalósítani. De ezzel szemben, pont a munkámban veszem észre, hogy sokan nem igazán arra és úgy használják, ahogy kellene, ami számos nehézséget okoz, és kérdést vet fel.

Csabai Márk:

Szerintem az internet nagyon hasznos dolog , de rossz emberek kezében veszélyes fegyver is lehet. Ha nem megfelelően használja a hétköznapi ember, vagy éppen nagyobb tudású rosszakarók kezébe kerül egy felhasználási jog/jelszó stb., mert az komoly károkat okozhat.

Veda Sylver:

Szerintem nagyon hasznos, de ugyanakkor ártalmas is tud lenni, ha valaki nem megfelelően használja. Gondolok itt akár a tartalomra, akár a mennyiségre.

Kun Mia:

Az internet szerintem egy nagyon hasznos eszköz ha az ember nem él vissza vele. Nagyon sok lehetőséget nyújt az embereknek a régi ismerősökkel való kapcsolattartástól kezdve az új barátok megismerésén át. Manapság már mindent megtalálunk a világhálón. Bármi kérdésünk van először fordulunk az internet felé, mint egy másik ember felé. Ami egyrészt jó mert sokat tanulhatunk belőle másrészt ha nem vigyázunk az emberi kapcsolatok róvására mehet. Éppen ezért ha valaki okosan és mértékkel használja nem pedig a megszállottja, a legnagyobb pozitívum lehet az emberek életében. De sajnos ennek is megvan a maga árnyoldala, mivel bárki bármit mondhat és közzétehet az interneten. Sajnos több ember visszaél ezzel, éppen ezért bármennyire is jó és praktikus óvatosnak kell lennünk, hogy mit hiszünk el, mi valódi és mi nem. Ezt pedig, sajnos csak tapasztalattal és idővel lehet megtanulni.

Kirsch Ákos: 

Rendkívül hasznos találmánynak tartom a rajta lévő információk mennyisége és könnyű elérhetősége, valamint közösség építő ereje miatt is. Persze, árnyoldala is van, de felelősségteljes használat mellett ez nem jelenthet problémát. Olyan tartalmaktól pedig, melyek nem valók gyermekeknek a szülő felelőssége, hogy megfelelően elmagyarázva vagy adott esetben az internet használatát kissé szigorúbban korlátozva megóvja csemetéjét ezektől. Legalábbis szerintem.

Emy Dust: 

Elsősorban azt gondolom, hogy jó dolog az internet, de amennyi előnye, legalább annyi veszély is jár vele együtt, vagy annyira lehet káros is, ha nem megfelelően használjuk.

Jenny Taylor: 

A mai társadalomban - különösen az idősebbek - még mindig hajlamosak sokszor a múltban élni, ledegradálni, vagy egyenesen akár démonizálni az internetet. Pedig tény és való, hogy az a világ, amit ma ismerünk, bizony már nem működhetne net nélkül. Kicsit ijesztőnek találom, hogy a modern ember valóban ennyire függ az internettől, de valljuk be, sokban megkönnyíti az életünket.

Soltész Gábor: 

Az internet önmagában egy nagyon jó dolog, de sajnos bilincset is rak az emberre. Sokan eszméletlenül sokat tudnak lógni a világhálón és ez szerintem teljesen tönkreteszi az emberi érintkezést. Sajnos úgy érzem. hogy egyre inkább efelé haladunk! Szinte ott éljük az életünket, pedig lehetne másképp is.

 

Carrie Cooper:

 

Régebben csupán információszerzésre, illetve levelezésre használtam az internetet, ám a könyveim megjelenése óta – a néhány író-olvasó találkozón kívül – ez az egyetlen csatorna, ahol kapcsolatot tarthatok az olvasóimmal, így mostanság igen értékes a számomra. Az írás tekintetében is hasznos, hiszen sok kutatómunkát végezhetek az internet segítségével, ahogy a mindennapi életben is rengeteg dolgot tudok megoldani a hálónak köszönhetően.

Mogyorósi Vivien:

Saját pozitív tapasztalatként elsősorban a regényemhez való kutatómunkának könnyedségét említeném, hiszen alig néhány perc, egy-két weboldal átböngészése után fontos információkat kaptam. Emellett még anno az iskolához is nagyon hasznos volt, hiszen nagy segítség volt, hogy a felmerülő kérdésekhez nem kellett egyenként könyvtárba járni.

Anne Priest:

Könyvíráshoz rendkívül hasznos. Csak pár kattintás, és kész a terv a tökéletes gyilkossághoz. (Ez azért kissé ijesztő is, akárcsak az előzmények a böngészőmben.)

Ludányi Bettina: 

Számos barátságot kötöttem az interneten, illetve én ennek segítségével dolgozom itthonról, szóval ez elég pozitív. J

Mike Menders: 

A Facebookot sokan utálják, mert megfigyel, vagy adatokat szivárogtat ki a felhasználókról, ellenben sok hasznos dolgot is nyújt: egy helyen kapom meg mindazt az információt, amire kíváncsi vagyok, naprakésszé tesz. Természetesen a Facebookon túl is van élet az interneten, ami számomra hasznos: a webáruházakban manapság bármit be lehet szerezni, a blogokon mások gondolatait megismerhetem, és ez nagyszerű dolog. Mintha csak egy nagyobb városban élnék, csak épp otthon, a gép előtt ülök. Igaz, ez mozgásszegény életmódhoz vezet, de szerintem ugyanúgy ki lehet alakítani emberi kapcsolatokat is, mint személyesen - már ha nem akarok hozzáérni a másikhoz.

Sue Dylen: 

Milliónyi pozitív hozománya van számomra. Én is online bankolok, szervezek utazást, vagy főzök egy olyan ételt, aminek a receptjére a neten leltem rá. Mondhatni nekem csak pozitív tapasztalatom van.

Abby Winter:

Én nagyon szeretem több szempontból is. Pozitívumként a közösségi oldalt említeném, illetve olyan szakmai oldalak használatát, amiket továbbképzéseken ismertem meg, és amik megkönnyítik a mindennapjaimat.

Csabai Márk:

Én abszolút pozitív tapasztalatnak írom fel, hogy régi ismerősökkel újra fel tudom venni a kapcsolatot. Gyorsan hozzájutok számos számomra nagyon fontos információhoz. Mert ezeket az információkat gyakran meg kell szűrni, ugyanis nem biztos hogy teljes mértékben hitelesek.

Veda Sylver:

Én a munkához használom főként, illetve az írásnál is anyaggyűjtéshez.

Kun Mia:

Szerencsére számtalan pozitív tapasztalatom van az internettel kapcsolatban. Bármi kérdésem merült volna fel vagy ha anyagot gyűjtöttem a könyvemhez vagy iskolához mindent megtaláltam a világhálón. Sok emberrel ismerkedtem meg ennek segítségével többek között az olvasóimmal. Emellett a családommal is így tudom tartani a kapcsolatot, ami hatalmas előny mivel külföldön élek. Viszont hála az internetnek egy másik országban élni, messze a barátoktól és családtól, nem olyan vészes.

Kirsch Ákos: 

Elég sok van. Például írás közben is igen nagy segítséget tud nyújtani, filmek és számítógépes játékok rajongójaként szintén könnyű értesülni a legújabb információkról, de különféle utazások és helyszínek megtalálásában is értékes adatokkal tud szolgálni. Nem beszélve az online vásárlás kényelmességéről legyen szó akár könyvekről, elektronikai cikkekről, filmekről, ruhákról, különféle rendezvények jegyeinek foglalásáról stb. Új embereket lehet megismerni a közösségi oldalak segítségével, egy zenekar vagy hobbi rajongói könnyen megtalálhatják egymást, és a közös téma miatt szoros barátság is kialakulhat így.

Emy Dust: 

Többnyire kapcsolattartásra használom, de bármilyen felmerülő kérdésemre megtalálom a választ. Egyszerűen és gyorsan tudok információt szerezni bármiről. Az internet mára a kapcsolattartás és az információszerzés legfontosabb eszköze lett.

Jenny Taylor: 

Én például végtelenül hálás tudok lenni, amikor az egyik könyvemhez végzek kutatómunkát, és a jó öreg Google segítségével pillanatok alatt megtalálom azt az információt, amihez régebben órákig kutakodhattunk volna a könyvtárban. És persze fogalmam sincs, mit csinálnék a zenéim nélkül, amik nélkül fele annyi inspirációm sem volna a könyvíráshoz.

Soltész Gábor: 

Pozitívum, hogy mindent megkaphatsz, megvehetsz az interneten úgy, hogy a lábadat sem kell kitenni a házból. Persze ennek is megvan a veszélye, hiszen így szintén bezárjuk magunkat és megfosztjuk magunkat az élet apró örömeitől. Találkozás egy rég nem látott ismerőssel a hentesnél, vagy éppen egy ruhaüzletben. Bár bevallom őszintén, hogy elektronikai cikkeket és ruhákat szinte csak netről rendelek.

 

Carrie Cooper:

Visszagondolva az egyetemi éveimre, bizony egy-egy dolgozat megírásakor nem kevés segítséget tudott volna nyújtani az interneten elérhető információrengeteg, de bevallom, a könyvtárakban való olvasásnak, kutatásnak számomra mindig is volt egy olyan hangulata, amit nem tud helyettesíteni az otthonról ücsörögve keresgélés.

Ennek ellenére még néha ma is elcsodálkozom azon, milyen könnyen megszerezhetünk egy-egy információt, akár egy receptről, akár egy betegség gyógymódjáról, akár egy utazás helyszínének feltérképezéséről legyen szó. Csak bepötyögöm a keresőbe, és már kapom is a válaszokat.

Mogyorósi Vivien:

Mindamellett, amit az előző válaszban említettem, még a kapcsolat felvétel/tartás is hasznos, és plusz kényelmet hoz az életünkbe. Kiemelhető még az internetes vásárlás, ami szintén a kényelem mellett szól. De ha ez mind nem lenne elég, gondoljunk az újdonságokra, amik az internet segítségével jutnak el hozzánk, vagy akár az utazásunk megkönnyítésére szolgáló útvonaltervezésre, a könnyen elérhető filmekre, sorozatokra és zenékre, a társkeresésre és különböző csoportokra, ahol hozzád hasonló emberekkel tudsz beszélgetni, a receptekre, amik könnyen felüthetőek, vagy a játékokra, ha egyéb kikapcsolódásra vágynál.

Anne Priest:

Egy dologra biztosan jó: egymástól távol élő barátok, rokonok, ismerősök akár mindennapi kapcsolatban lehetnek egymással. Persze, ha mindkét fél akarja. Szerencsére, már vannak olyan beállítások, amik segítségével kicsit el lehet tűnni. Néha kell is.

Ludányi Bettina: 

Nem gondolom azt. Mert nem feltétlenül jó. Annyi információ áramlik felénk, hogy feldolgozni sem tudjuk. De a tudatalattink igenis érzékeli. Nem véletlenül van annyi olyan probléma, ami néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt.
Persze vannak előnyei, amit ki is lehet használni, de ha nem tanulunk meg védekezni, ha nem tudunk elvonatkoztatni a virtuális valóságtól, igenis rombolóvá válik.

Mike Menders:  

Bárki előtt megnyílik a világ. Már nem csak egyszerű honlapokat nézegethetünk, hanem kapcsolatokat építhetünk, határok nélkül játszhatunk bárkivel, bevásárolhatunk bárhonnan, filmekkel, zenékkel szórakoztathatjuk magunkat. Tudatosabbá válnak az emberek, egyértelműbben megtalálják, mi az, ami kell nekik.

Sue Dylen: 

Azt nem tudom eldönteni mennyire jó, de kétségtelenül hasznos. Azt szokták mondani, hogy a felgyorsult világunkat nagyban segíti az internet, de valójában az internetnek köszönhetően gyorsult fel a világ. A mérhetetlen mennyiségű információ, amihez ma már pár másodperc alatt hozzáférünk szerintem egyszerre fantasztikus és ijesztő egyben. Mindenkinek a saját értékrendje és szokása dönti el, hogyan hozza ki belőle a legjobbat.

Abby Winter:

Ha okosan és kellő óvatossággal kezeljük a fellelhető információkat, hihetetlen dolgokat lehet véghezvinni a segítségével. Információszerzésre, tudásbővítésre, kapcsolatok fenntartására mindenképp hasznosnak tartom.

Csabai Márk:

Szerintem a mai világban az internet nagyon hasznos. Gondoljunk csak arra hogy, ha ügyeket szeretnék intézni mennyi felület áll rendelkezésünkre ehhez. Miután a kor embere mindent rögtön azonnal akar, ezek akár be is teljesítődhetnek az internetnek köszönhetően.

Veda Sylver:

Munka, kapcsolattartás és bármilyen más ügyben megkönnyíti az életünket.

Kun Mia:

Legfőképpen azért, mert az internet által kapcsolatban maradhatunk másokkal. Sokkal könnyebb felhívni vagy videó chatelni valakivel. Az ismerkedést is könnyebbé teszi, hiszen a mai online társkeresők nagyon sok lehetőséget nyújtanak. Emellett pedig egy hatalmas információbázist nyújt nekünk, ahol bármire meg tudjuk találni a választ. Ez egyrészt hasznos, mivel perceken belül olyan adatokhoz juthatunk, amit régen öt könyvből kellett volna összeszednünk, így azon kívül, hogy hihetetlenül praktikus nagyon sok időt spórol. Az idő pedig olyasmi, amiből kevesebb van az embereknek, így az internet hatalmas pozitívumot nyújt nekünk.

Kirsch Ákos: 

Modern világban élünk, a társadalom fejlődik, ami megkívánja a gyorsabb információáramlást, és az internet segítségével ez megvalósítható. A tudományban, oktatásban is nagy hasznát veszik, és ez szerintem nem elhanyagolható dolog. Persze, vannak, akik függővé válnak tőle, és erre egyre jobban felfigyelnek az emberek, hiszen komolyan kihathat valaki életére, de ezért kell megtanulni jól használni. Úgy vélem nagy hiba, ha a gyerekeket túl korán megismertetik vele, de a megfelelő időben bemutatva és ismertetve hasznos dologgá válhat egy ember számára a hétköznapokban is.

Emy Dust: 

Azt gondolom, hogy amíg az emberek mértékkel és pozitív dolgokra használják az internetet, igenis szükség van rá. Rengeteg információ van, amit azonnal kikereshetünk, ha épp szükség van rá. Ügyeket intézhetünk, vásárolhatunk, szórakozhatunk. Könnyebben és gyorsabban tudunk kapcsolatot tartani ismerőseinkkel, ami persze nem tudja felülmúlni a személyes találkozókat. De nagy távolság esetén mára már elengedhetetlen, ha beszélni szeretnénk egy rokonnal vagy ismerőssel a világ másik felén.

Jenny Taylor: 

Az internet nemcsak végtelen mennyiségű hasznos (és persze kevésbé hasznos) információval szolgál, hanem valamilyen szinten el is fedi a fizikai távolságokat. Összehoz, összeköt embereket. Itt könnyedén megtalálhatod vele a hozzád hasonló gondolkodásúakat, hiszen milliókkal oszthatod meg a gondolataidat, élményeidet, kérdéseidet. Ezenkívül pedig szórakoztat. Közösségi média, videómegosztó platformok, online tévécsatornák és még sorolhatnám... Persze mindezekből is csak akkor tudunk egészségesen profitálni, ha nem visszük túlzásba a használatukat.

Soltész Gábor: 

Nem gondolom azt! Magányossá tesz, elhiheti velünk azt, hogy ha chatelünk, akkor beszélgetünk, hogy emberek vesznek körül, azonban csak ülünk egy szobában egyedül és sistereg a kezünk alatt a klaviatúra. De magányosak vagyunk! Ma már nincs vagy legalábbis nagyon ritka, hogy el akarsz menni egy barátodhoz és előtte nem egyeztetsz vele időpontot interneten. Amikor gyerek voltam, ami nem most volt, akkor nem volt internet és ha például el akartál hívni valakit focizni, akkor hozzá bizony el kellett menni. Ma már felgyorsult a világ tudom, de ezt az internet gyorsította fel.

 

Carrie Cooper:

 

Ahogy korábban említettem, mivel az olvasóimmal szinte kizárólag az internet segítségével tudok beszélgetni, így nagyon sok értékes embert ismertem meg általa, akiktől rengeteg szeretet, támogatást és kedvességet kapok. Ezúton is köszönöm nekik, hogy az olvasóimnak tudhatom őket! ♥

Mogyorósi Vivien:

Az internet segítségével ismerkedtem meg néhány ultra cuki blogger lánnyal, akik mindenképp fontos személyeknek számítanak. Emellett pl. egy volt osztálytársammal is az internet hozott újra össze - aki nem mellesleg ma már az egyik legjobb barátnőm.

Anne Priest:

Az egyik legjobb barátnőmet.

Ludányi Bettina:

Sok ilyen van, igen. Többek között Baráth Viktória írónő is így lett nagyon jó barátnőm néhány évvel ezelőtt. Emellett persze még legalább két olyan embert tudok említeni, akiket az internet segítsége nélkül most nem tudhatnék a barátaimnak.
Tehát, ahogy mondani szokták: minden jóban van valami rossz, és minden rosszban van valami jó. Ez az internetre szerintem különösen igaz.ű

Mike Menders:

Nagyon sok ilyen ismerősöm, barátom van. Páran ráadásul nem is ott élnek, ahol én, mégis akár napi szinten tarthatom velük a kapcsolatot, hiszen a távolság nem számít. Említhetném az írótársaimat, akikkel bár időnként találkozom, de az interneten ott folytatjuk a beszélgetést, ahol személyesen abbahagytuk. Lehet, hogy internet nélkül sokkal nehezebben ismertem volna meg őket.

Sue Dylen:

Nincs konkrét személy. De kiemelném azt a lehetőségeket, amit az internet egy író számára biztosít. Az olvasóinkkal folyamatos, interaktív kapcsolatot tudunk ápolni. Számomra ez nagyon sokat jelent.  Megismerjük mi is őket, ők pedig a könyv és adott esetben az írói álnév mögé látnak. Minden olvasó nagyon fontos számomra, akit az internet segítségével „ismertem” meg.

Abby Winter:

Igen, igen. Nagyon sok ilyen ember van. Leginkább az utóbbi két évben ismertem meg a legtöbbjüket. Több olyan csoporthoz csatlakoztam, ahol magyar írókkal és olvasókkal ismerkedhettem meg. Közülük már elég sokukat nevezhetek a barátomnak, és ez nagyon sokat jelent nekem.

Csabai Márk:

Igen, van számomra meghatározó ember akit az internetnek köszönhetően ismertem meg. Sőt, számuk napról napra gyarapodik.

Veda Sylver:

Én nagyon sok számomra fontos embert ismertem meg, pl a Kiadómat, bloggereket, szerkesztőt, más írókat és mára van, akivel barátokká váltunk.

Kun Mia:

Sok olvasómmal az interneten keresztül találkoztam először, ezenkívül pedig van egy-két olyan barátom, akivel először online ismerkedtem meg és azóta is nagyon szoros a barátságunk.

Kirsch Ákos:

Több ilyen személy is van, külföldi ismerősök, akikkel évek óta jóban vagyok, és a nyaralásokat sokkal emlékezetesebbé tették számomra, mikor tudtunk találkozni. Volt, akinek köszönhetően olyan helyekre is eljutottam, ahová nélküle talán még most sem jutott volna eszembe. Ezért is tartom jó dolognak az internetet, mivel nélküle nem ismertem volna meg őket például.

Emy Dust:

Az elmúlt évek során a közösségi hálózatnak köszönhetem, hogy megismertem, eljutottam több olvasómhoz, valamint írónőket/írókat ismertem meg. Számomra ők meghatározóak. Elmondhatom, hogy született szuper barátság is egy-két üzenetváltásból kiindulva. Azt gondolom, hogy az emberek sokkal nyitottabbak, könnyebben kommunikálnak, ezért az ismerkedés is gyorsabb, mintha az utcán mennék oda egy idegenhez.

Jenny Taylor:

Sok értékes ismeretséget alakítottam ki az elmúlt években az interneten. Ezeket mind nagy becsben tartom, mégis azt gondolom, ha az ember csak és kizárólag így ápol kapcsolatot valakivel, az sosem lesz olyan erős, mintha a valóságban is ismerné az adott személyt. Ahogy mondtam, az internet összehozza az embereket, megismerteti őket egymással, de ezeket a barátságokat már nekünk kell, önerőből fenntartanunk.
A kérdésre válaszolva igen, van olyan ember az életemben, akit bár előtte már személyesen is ismertem, de az internet segített leküzdeni nem kevés gátlást és akadályt, minek köszönhetően  sokkal könnyebben meg tudtam ismerni később a való életben is.

Soltész Gábor:

Ezek után vicces lesz amit mondok, de a páromat interneten ismertem meg. Örökké hálás leszek ezért! Ehhez kellett az internet és a facebook! Köszi Mark Zuckerberg! De hozzáteszem azt, hogy én is nagy internetes voltam, de jelenleg már visszafogom magam. A facebookot is töröltem, bocsi Mark.

A Határidőnapló rovatunk eddig megjelent bejegyzései

� Január 27. – Holokauszt (Anarchia könyvblog) - (Zivatar)

� Február 4. – Rákellenes világnap (Anarchia könyvblog)(Zivatar)