Rachel Kushner: A Mars Klub

Értékelés:

 

Könyvmolyként szeretek többféle témában olvasni, s több nézőpontból is megismerni egy-egy élethelyzetet vagy állapotot. Így nem is volt kérdés számomra, hogy amikor megpillantottam eme regény borítóját, s fülszövegét akkor körvonalazódott bennem az, hogy meg szeretném ismerni ezt a könyvet. Nem kell mindig mézes-mázas alkotásokba kezdeni, néha szükségem van arra, hogy olvassak valami olyat, ami reális alapokon nyugszik, s nem éppen jó érzéssel ismerjük meg ezeket.

A Mars Klub egy durva, kiábrándító témát dolgoz fel. Egy női börtön lakóinak életébe, s az ottani környezet jártas figuráival is megismerkedhetünk. Számtalan olyan tényt fedezhetünk fel, amikre legrosszabb pillanatainkban sem gondolnánk igazán. A lapok rejtekében egy olyan világ rejlik, ahol a prostitúció, a bűnözés és a drogok világa megszokott. Olyan rejtélyek tárulhatnak fel előttünk, amik sokszor elborzasztanak, de ennek ellenére szürcsölve isszuk a szavakat magunkba.
Az Athenaum kiadó gondozásában jelent meg Rachel Kushner regénye, eredetileg ez a harmadik regénye. Magyarul lefordítva ez az első regénye, amely által megismerhetjük az írónő stílusát. Szerintem a kiadó egy olyan újabb művet fordíttatott le, amit megéri megismerni és szinte kötelezőnek érzi az ember, hogy belecsöppenjen az oldalak sodrásába.

Főszereplőnk Romy Hall, aki kétszeres életfogytiglanit meg még hat évet kapott. Olyan cselekedete miatt kell letöltenie a szabadságvesztését, mellyel csak a fia és a saját életét igyekezett megóvni. Azonban a másik szemszögből is megvizsgálhatjuk a történet folyamán az eseményeket, így az olvasó eldöntheti, hogy mennyire volt jogos a nő védekezése?
Romy fia, Jackson a nagymamájával él. A nő sosem volt jóban édesanyjával, de az unokáját szerette, így számára nem is volt kérdés, hogy ő viseli gondját. Folyamatos kapcsolatot tartottak Romy-val a börtönben, így a fiúnak nem kellett teljesen elszakítania magát édesanyjától. Szörnyűség történik, melynek következtében Jackson nevelőotthonba kerül. A fiú édesanyja eszét vesztve próbál megoldást találni, s fia közelébe férkőzni. Ám cselekedete következményét vállalva elvesztette a jogot arra, hogy a fia anyja lehessen a törvény előtt. Hogyan fogja tudni elengedni a fiát az élet útvesztőjébe? Milyen érzés lehet egy édesanya számára, ha meg van kötve a keze, s így nem viselheti fia gondjait?

A nő karakterén kívül több szereplővel is megismerkedhetünk. Mindegyiknek megvan a saját élete, a saját története. Van aki Romy-val egyetemben a börtön lakója, de van aki csak látogatóként, tanítóként érkezik ide. Borzalmak romhalmaza az egész, ami ad nekünk egy képet arról, hogy mennyire romlott világban élünk. Egy-egy rosszul hozott döntés, egy-egy tragikus tett romba döntheti az eddig felépített életünket és szétzúzhat mindent, ami a miénk volt egykoron.

Vannak csecsemőgyilkosok, rablók, árulók. Mindenki. Mindenki tett volna már valami olyat élete során, ami miatt talán egyszer meg kellene bűnhődnie. Ám ha hamarabb átgondoljuk a tettünkkel járó következményeket, mielőtt cselekednénk, akkor megmenekülhetünk. Gondolkodnunk kell és nem elvből tetteket végrehajthatunk, mert egy rossz pillanatban leboríthatjuk az életünk köré épített falakat, s akkor nincs lehetőségünk elfutni.

Személy szerint engem leginkább az egyes ’érdekességek’ felfedezése és a tanító jelleg volt a regénnyel kapcsolatban, ami motivált. Élveztem a lapok között keringeni, mert egy számomra ismeretlen világba kalauzolt el. Sokszor megrettentem, elborzadtam, ám gyomorforgató tények is a képembe vágtak.
Számos kérdés felvetődött bennem az olvasás folyamán, s közben egyfajta tükröt is tartottam magam elé. Mert sokszor egy-egy tett annyira apróságnak tűnt, ezzel szemben legalább egy életet megváltoztathat.

Ajánlom azoknak ezt a regényt, akik szeretik a komolyabb témákat felölelő könyveket. Mert ez az alkotás olyan lesz! A szívedbe vág, az agyadig hatol és nem ereszt, amíg a végére nem érsz.

Kedvenc idézetek, részletek:

 

,, Ha engedelmeskedsz a szabályaiknak, még több szabályt hoznak. Vagy megküzdesz másokkal, vagy a végén semmid se marad.”

,, Észrevették már, hogy a nők lehetnek közönségesek, de a férfiak soha? Soha nem hallani, hogy egy férfira azt mondják, közönséges. A közönséges férfi annyit tesz, átlagos férfi, egy tipikus férfi, egy illedelmes, keményen melózó valaki, szerény álmokkal és forrásokkal. Egy közönséges nő, az egy olcsónak kinéző nő. Egy olcsónak kinéző nő, az olyan nő, akit nem kell tisztelni. Egy nő, akit nem kell tisztelni, az olyan nő, akinek megvan az ára. Az alacsony ára.”

,, Fiatalon megtanulod, hogy a gonosz létezik. Magadba szívod a tudatot, hogy van. Mikor ez először történik, nem megy egykönnyen. Nehéz benyelni, mint egy lovaknak való nyugtatót.”

,, Az egyetlen valódi kérdés, amire lehetetlen válaszolni. Az, hogy miért tetted. Hogy hogyan tehetted meg. Nem a gyakorlati értelemben vett hogyan, hanem a másik. Hogy hogyan lehettél képes ilyesmire. Hogyan?”

,, Ó, annyira jó érzés, ha az ember ki tudja tölteni valakin a dühét, ha úgy büntethet meg valakit, ahogy őt bántották. Ez az igazság, és ezt minden hozzám hasonló nő tudja. Az, aki vállfával veri a gyerekét vagy szíjjal, vagy aki megrázta a kisbabáját, tök mindegy. Azért csinálod, mert jó érzés. Senki nem mondja ki. Senki nem mondja el, milyen. Nincs hozzá bátorságuk. Hát, én elmondom nektek. Az ördög bújik belénk, és azért csináljuk, hogy jó legyen nekünk. Bárcsak megállítottak volna, de nem tették. Isten megállította Ábrahámot. Közbeavatkozott. De hol volt Isten, mikor nekem lett volna szükségem rá? Sehol. Senki sem segített nekem.”

,, Az erőszak szó kiüresedett és közhelyessé vált a túl gyakori használattól, de még mindig volt hatalma, még mindig volt jelentése, sőt, egyszerre több is. Jelentett kemény cselekedeteket, amilyen valakinek az agyonverése. De mostanra már jelentett elvontabb dolgokat is, az emberek megfosztását a munkától, biztonságos otthontól, a megfelelő iskoláztatás lehetőségétől.”

,, Rajta van az útján, ahogy én is az enyémen. Az élet sokáig ment előre.
Életet adtam neki. Ez elég nagy adomány. A semmi ellentéte. A semmi ellentéte pedig nem a valami. Hanem a minden.”

Fülszöveg:

Bemutatjuk ​Rachel Kushner lélegzetelállító, Man Booker-díjra jelölt regényét egy kisiklott életről napjaink Amerikájában.

2003-at írunk, és Romy Hall éppen megkezdi kétszeres életfogytiglani büntetésének letöltését a stanville-i női börtönben, a kaliforniai Central Valley mélyén. A falakon kívül ott a világ, amelytől elválasztották: fiatalkorának San Franciscója, és kisfia, Jackson. Belül pedig ott egy új valóság, amelyben több ezer nő küzd a túléléshez leginkább szükséges dolgokért. A megtévesztés, valamint az őrök és rabok által egyaránt gyakorolt mindennapos erőszak ceremóniája ez, az intézményesített élet érzelemmentes abszurditása, amelyet Kushner, a kétszeres National Book Award-jelölt író nagyszerű humorral és precizitással hív életre. 
Szemtelen és tragikus, lendületes, mégis gyönyörűen kifinomult regény A Mars klub.

Bátor, együttérző, finom munka, semmi cukormáz, megannyi tiszta erőből bevitt gyomros. 
Margaret Atwood a Twitteren

Harmadik, gazdag szövetű regényével Kushner bebizonyította, hogy egyike a 21. század nagy amerikai regényíróinak. 
Entertainment Weekly

(Athenaeum kiadó, 407 oldal, 2018)