Carrie Cooper: Kétségekbe zárva - Marionettjátszma 1.

Ha pár szóval kellene jellemeznem a regényt, akkor annyit tudnék mondani, hogy ’eszméletlenül jó’. Carrie Cooper neve már ismerős volt számomra, de a művei még nem. A Kétségekbe zárva volt az első alkotása, amit megismertem és most úgy érzem, hogy fogalmam nincs eddig hol rejtegette az írónő magát. Vagy egyáltalán miért nem olvastam tőle eddig? Mert ez óriási hiba volt. Bloggerektől, ismerősöktől hallottam számos pozitív véleményt és óriási örömként éltem meg azt, hogy most én is tanúja lehettem és saját magam élhettem át a Marionettjátszma első részét.
Rég nem élveztem ennyire egy könyvet, rég nem éreztem ezeket az érzéseket olvasás közben. Feltöltött, beszippantott és mintha több száz kilométer per órával száguldottam volna az utolsó oldalakig. Szinte gondolkodni se engedett a befejezte után, mert csak az járt a fejemben, hogy hogyan élem túl hónapokig a folytatás nélkül? Erre a kérdésre azóta sem találtam meg a választ.

,, - (..) Elegem van abból, hogy csak rohangálok a boldogságom után, de sosem érem utol. Te nem érezted még azt, hogy milyen jó lenne, ha végre vége lenne? Ha egyszerűen csak kilépnél ebből az egészből?”

A könyv borítója egyszerű, de mégis annyi mindent elindít az emberben. Mert már a külcsín is ad egyfajta kisugárzást a történetnek, ami az olvasás után még teljesebbé válik majd. Egy igazi érzelmi hullámvasútra veszünk jegyet, darabokra esünk és mindig kapunk egy pozitív morzsát, ami a reményt élteti bennünk a lapokba mélyedve.
Imádtam! Az írónő remekül megfogalmazta a regényt, szinte transzba ejtett. Azt hiszem talán még annyit mindenképp le kell írnom, hogy rengeteg magyar író példát vehetne Carrie Coopertől.

,, - (..) Az emberek, Lili, nem változnak.
- Az emberek nem, de a körülmények igen, és eddig mindig a körülmények álltak közénk.
- A körülményeket mi alakítjuk.”

A Kétségekbe zárva Lili legújabb kalandját hozza el nekünk, ám ez a kaland szinte túlcsordul az érzelemtől. Lili boldogságban él a szerelmével, Nikosszal. Azonban a férfi egyik nap nyugtalan telefonhívást kap, ami miatt kénytelen azonnal elutazni. A férfi ügynökként dolgozott, de feladta ezt a hivatást, mert nyugodt és boldog életet szeretett volna élete nőjével. De a legjobb barátja hívása felzaklatta és azonnal ki kellett derítenie, hogy mi is történt igazából.
Lili teljesen kiborul, amikor meglátogatja őt Mark. A férfi, akinek a hangja szólította el a szerelmét. A férfi hogy lehet itt, ha Nikosz épp utána indult? Mi folyik itt valójában?

,, A kétségbeeséstől ismét kicsordultak a könnyei. Egyedül volt, tanácstalan, fáradt, és a tehetetlenségtől meg az aggodalomtól majd megőrült. Az előtörő könnyekkel legalább úgy érezte, hogy a zaklatottság egy apró részétől megszabadult.”

A nő fél attól, hogy a szeretett férfi veszélyben van, ezért ő is beszáll a nyomozásba és saját bőrén igyekszik felfedezni és megoldani a dolgokat. A szálak Franciaországba vezetnek, ahol felfoghatatlan dolgok történnek vele. Nikosz az előző ügyében használt személyiséget veszi fel, Lili is így tesz. Ritaként indul Martín keresésére, de hihetetlen dolgokat tapasztal. Martín szinte boldognak látszik, zord álarccal nézi a nő felbukkanását. Porig alázza a nőt, mintha az elmúlt hónapok érzelmei teljesen eltűntek volna belőle. Lili nem biztos abban, hogy ez csak az alibi személyiség vagy pedig Nikosz valóban. Hogyan fogja túlélni, hogy ha a férfi ismét elhagyja miután egymásra találtak? Hogy nem vette észre Nikosz játékát vele kapcsolatban?

Rita, Martín felderítése közben megismerkedett egy férfivel, Gérard Laconteval. Az említett férfi rettenetesen gazdag, szinte egy igazi paradicsomban él. Ahol a szex, a drogok, a buli és minden megtalálható. Ez az a hely, ahol bárki bármit megtehet.
Elcsábítja magához pár napra Lilit, de a nő csak azért fogadja el a meghívást, hogy közben észrevétlenül bejuttassa Markot, aki Nikosz segítségére siethet majd. Egyáltalán kell segítség Nikosznak vagy ez a valódi arca? Előfordulhat az, hogy a férfi önszántából nőről nőre jár és mindenkit megszerez, akit csak akar?

,, Nikosz egyfelől elképzelhetetlen gyönyörrel és boldogsággal halmozta el, másfelől viszont a pokol legmélyebb bugyraiba lökte.”

Lili, Nikosz közelében teljesen darabokra zúzódik, hiszen a férfi meg sem próbál közeledni felé. Ha megszólítja, akkor is csak bántja. Ám egy elejtett szó a fülébe suttogva reményt ad neki. De fogalma nincs arról, hogy mibe tenyerelt bele és Laconte mire képes a célja eléréséért. Nem tudhatja, hogy a férfi fő célja az lesz, hogy teljesen elszakítsa szerelmespárunkat egymástól.
Lili kétségek között őrlődik. Nikosz is tehetetlennek érzi magát, de lennie kell kiútnak ebből a játszmából.. Ugye? Laconte nem határozhatja meg mindig a játékszabályokat, vagy mégis? Meddig lehet irányítani ezt a játékot?

,, (..) az ember sokkal többet el tud viselni, mint az eredetileg gondolná. Amíg bele nem kerül egy helyzetbe, addig úgy véli, hogy ő biztos nem élne túl egy ilyen vagy olyan szörnyűséget. Aztán megtörténik vele valami, amit addig elképzelhetetlennek tartott, és meglepve tapasztalja, hogy a szíve tovább dobog, a tüdeje újra meg újra megtelik levegővel, és a vére tovább zubog az ereiben. Egyik sem úgy, mint azelőtt, de mégis minden rendületlenül mozgásban marad. Aztán eltelik egy nap, majd még egy, és kiderül, hogy képes együtt élni azzal, amit átélt. Vagyis eleinte inkább kénytelen így tenni, mert nem tehet mást. És ahogy múlik az idő, úgy derül ki, hogy tényleg képes rá. Az ember bármit el tud viselni, ha fel tudja ismerni a benne rejlő, eredendően őt mozgató erőt. Feladhatja, belesüppedhet végérvényesen az önsajnálatba, a világ hibáztatásába, az őt ért igazságtalanság fájdalmába, de azzal saját maga mond ellent annak az erőnek, ami addig is előre vitte, amire addig is támaszkodott anélkül, hogy felismerte volna, vagy tudatosította volna magában, de ami egyértelműen benne van. Mert bennünk van, csak fel kell ismernünk magunkban.”

Fülszöveg:

Lili Green élete már nem is lehetne tökéletesebb: imádja a munkáját, igaz barátok veszik körül, és boldogságban él együtt szerelmével.

Ám minden megváltozik, amikor Lili párja segélykérő üzenetet kap volt ügynök kollégájától, és azonnal a baljóslatú hívás nyomába ered. Amikor a szeretett férfi is eltűnik, Lili kétségbeesésében a saját kezébe veszi a nyomozást, és a rendelkezésére álló kevés információt követve Franciaországba utazik.

Ahogy Lili egyre mélyebbre ás az ügyben, olyan kérdésekkel és kétségekkel találja szembe magát, amelyek egy csapásra kettétörhetik korábbi tökéletes boldogságát.

Vajon a bennünk dübörgő félelmek és kételyek a valóság kongó vészharangjai, vagy a saját bizonytalanságunk hangjai csupán?

A szemtanú és az Ügynök tűsarkúban című könyveiért Aranykönyv-díjra jelölt Carrie Cooper ezúttal egy romantikus, érzelmes, szenvedélyes utazásra hívja az olvasót a női lélek átláthatatlan világába.

(Álomgyár kiadó, 420 oldal, 2018)