Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Nemsokára megnyílik az Imádom a Könyveket könyvtára a bloggerek számára! 

 

Tomcsik Nóra első kötetének ajánlójában is említettem, hogy nem az erősségem ez a műfaj. Úgy érzem, ez most picit ki is ütközött ennél a résznél, mert nehezebben haladtam vele, mint ahogy A változások korával.
Ám ez egyáltalán nincs negatív hatással a véleményemre, ennek ellenére bámulatos volt megélni mindazt ismét a szereplőkkel, amibe már belekóstolhattam.

,, (..) Néha úszni kell az árral, elfogadni, amit kaptál. Isten nem ad nagyobb terhet, mint, amit el tudunk viselni – folytatta George. Egy pillanatra elgondolkodott, majd halkan hozzátette. – Bár néha így is piszok nehéz…”

Évek telnek el, mire Henry ismét viszont láthatja a lányt, akinek a szerelme miatt igyekezett címet és jól fizető munkát találni, hiszen egy grófkisasszony hogyan is köthetné össze az életét egy közemberrel? Ám a találkozásuk nem úgy végződik, ahogy azt Henry gondolta. Arról fogalma nincs, hogy közös útjukat rengeteg negatív érzés, döntésképtelenség és veszekedés fogja beárnyékolni.

George ahogy egyre inkább a papi tanulmányai végére ér, annál nagyobb kételyben él a döntés meghozatala miatt.. Vajon a szerelem vagy a hivatás a mérvadóbb? Melyiket hiba elengedni?
Sarah-nak fogalma nincs milyen döntést kellene hoznia, hiszen nem akarja a két srác közül egyiknek sem kiadni az útját. Jacobot szereti, de tudja, hogy ezt Henry jobban megérdemelné, hiszen miatta küzdött kezdetektől fogva. Mi a különbség a szeretet és a szerelem között? Melyiknek van nagyobb ereje és hatalma az ember felett?

,, Erős. Olyan könnyűnek tűnt ezt a szót kimondani békeidőben, amikor a nagy gondok csak a szerelmek, az elszakadt ruhák, az időjárás vagy az iskolai házi feladatok voltak. Most azonban tényleg erősnek kellett lenni. Anna nem tudta, képes-e rá. Képes-e megküzdeni mindazzal, ami előttük áll.”

A háború szele Angliát is meglepi és szükség van a katonaságra, kellenek az ország és a front megvédésére.. Vagy különben Anglia népességét más hatalom fogja megszállni.
Henry katonának áll önként, Jacob-ot behívják a katonaságra.
George úgy dönt, hogy a katonaság mellett szeretne segítőkezet nyújtani a reményvesztetteknek.
Charlotte, Sarah húga pedig ápolóként szeretne a sérült katonáknak segíteni.
Harc, küzdelem, vér, sérülések.
Ezek lesznek, amik leginkább jellemezni fogják a regényt.
Az írónő bámulatos köntösbe bújtatta mindazokat az érzéseket, melyeket átszeretne adni az olvasóknak.
Lesznek akik elesnek, de lesz aki megmenekül?
Történetünk hősei közül vajon ki lesz az, akinek szembe kell néznie a halállal?

,, - A szerelem csodás ajándék – mondta Robert atya. – Szeretni valakit, neki adnod az egész életedet, míg ő neked adja az övét.”

A regény kimondottan szórakoztató az utolsó oldalig, hiszen rengeteg kaland és elképzelhetetlen esemény tanúi lehetünk.
A karakterek közül számomra egyedül Sarah volt az, aki egyszerűen unszimpatikus lett. Valamiért nem tudtam megérteni sem a döntéseit, sem a cselekedeteit. Fel sem tudtam fogni, hogy hogy hagyhatta ennyire hidegen mindaz ami körülötte történik, hiszen háború volt.. A családja is szinte ott volt a harc közelében és mégsem láttam egy szemernyi aggódást sem az ő monológjaiban.

Az első rész szinte magába szippantott, a második rész is leszögezte a figyelmem, bár ahogy előrébb is említettem voltak mélypontjaim a művel kapcsolatban.
Ennek ellenére csak ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a több nézőpontos, kissé romantikus, ám sokkal inkább történelmi regényeket. Ez a sorozat lesz az, ami nem enged majd aludni.

,, A fájdalom olyan elviselhetetlen volt, hogy azt hitte belehal.”

Fülszöveg:

Hosszú távollét és sok megpróbáltatás után Henry végre hazatér Angliába, hogy viszontláthassa Sarah-t. A találkozás azonban nem sikerül olyan örömtelire, mint azt várja. A külön töltött évek alatt a lány elbizonytalanodik az érzéseit illetően, és Jacob sem könnyíti meg Henry dolgát.

George eközben lassan választani kényszerül a szerelem és a papi hivatás között, és döntésének most különösen nagy súlya van. Miközben ő kétségeit próbálja leküzdeni, Henry pedig Sarah-val igyekszik rendezni kapcsolatát, a világ körülöttük szinte egyik percről a másikra darabjaira hullik.

Henry, George és a többiek, hamarosan a Nyugati Front lövészárkaiban találják magukat.
A kegyetlen és véres élet-halál harc közepette már nincs hely a régi ábrándoknak, de átértékelődnek a szerelmek, barátságok és régi viszályok is.
Az egyetlen cél, hogy túléljenek, és emberek maradjanak a háború poklában.