Ludányi Bettina: Mennem kell

Ajánló:

Az írónő választása által mi leplezhettük le a könyv borítóját, amit ezúttal is nagyon köszönünk. Már amikor a borítót közszemlére tettük, akkor megfogalmazódott bennem egy gondolat a könyvvel kapcsolatosan, ami teljes mértékben valóra is vált. A borító és a fülszöveg alapján elkönyveltem magamnak a történetet és valóban imádtam. Hogy miért?

,, - Hidd el, Bella, nem az a legnehezebb, hogy túltedd magad a csalódáson, hanem hogy újra bízni tudj.”

Történetünk főszereplője Bella, aki újságíróként dolgozik. Régebben a bűnügyi rovatokban jeleskedett, de egy testközelből átélt szörnyűség hatására a padlóra került. Sikerült összeszedni magát és túllépnie azon a tragédián, de saját döntés alapján már a gasztro és utazás rovatokban vesz részt. Barcelonába utazik azért, hogy felejtsen és egy új életben reménykedhessen.

,, Mennem kell.
Ez volt az a két szó, amely teljesen megváltoztatta az életemet.
Tíz betű, két szó, egy gondolat.”

A város utcáin saját balszerencséje okán belebotlik egy kékszemű idegenbe. A férfi neve Eric. Többször is egymásba botlanak ezután is, vajon mennyire véletlenek ezek a találkozások?
Eric és Bella között valami olyan vonzalom kezd kialakulni, ami teljesen nyilvánvaló és szinte felesleges küzdeni ellene. De a férfi titkolózik, nem teljesen az, akinek mondja magát.

Van különbség bűn és bűn között? Egy férfi, aki bűnös. Egy nő, aki a bűn ellen harcol és igazságot akar szolgáltatni a világban. Hogyan lehet összeegyeztetni az érzelmeiket az életükkel? Vajon két ellentétes világ boldogságához elég az egymás iránti vonzalom és vágy?
Saját szemmel látja, ahogy egy lányt elrabolnak egy sötét sikátorban. Beleártja magát a dolgokba, de vajon van fogalma arról, hogy kivel kezdett?  A nő bajból bajba keveredik, de van amiből már szinte lehetetlen kimászni és menekülni.

,, Megmentettem az életét, miközben kockáztattam a magamét. Ez sokkal beszédesebb bármelyik vallomásnál, és ez megrémített. Más azt mondani, hogy ,, az életem adnám érted”, és más tényleg megtenni. Mert, amikor ott vagy és döntened kell, akkor nem gondolkodsz, csak cselekszel. Aztán amikor már ott lüktet benned a fájdalom, csak akkor eszmélsz fel, hogy ezt jól elbaltáztad. Noha megmentetted azt, akit szeretsz, de közben elfeledkeztél önmagadról.”

Egy olyan műbe mélyedhetünk bele, ami egy szerelmet mutat be nekünk, ahol bizony a rossz oldalból is kijut rendesen. Az írónő annyira jól megfogalmazta a történetet, olyan fordulatokat tett bele, ami csupa-csupa meglepetést okoz.
Eric és Bella élete, kalandjai magukhoz láncolnak és nem eresztenek, amíg meg nem tudunk mindent, amit tudnunk kell.

,, A vonzódás végzetes, a vágy pedig a legnagyobb ellenség.”

Ez a második könyvem Bettinától, Az egyetlen menedék is nagy kedvencem lett, mikor a kezembe került. Viszont a Mennem kell valamiért még jobban magához húz. Olyan érzéseket váltott ki belőlem, amik biztossá tettek abban, hogy ez egy csodálatos könyv, hogy ezt igenis másoknak is el kell olvasniuk. Reális lábakon áll, de mégis egy olyan világba repít, ahol egyszerűen élvezet jelen lenni.

Tele van érzelemmel, néhol boldog voltam, néhol csalódtam a férfiben, de előfordult, hogy szinte könnyekbe törtem ki, mert annyira váratlanul ért a dolog, hogy másként nem is tudtam reagálni rá.
Sokszor annyira beleéltem magam a dolgokba, hogy saját bőrömön tapasztaltam meg lelkileg és szinte fizikailag is mindazt, amin Bella átment, és ami történt vele. Ez persze sokszor megrémítettet, de mégis ha utólag a könyvre gondolok csak jó érzések kerítenek hatalmukba.

,, Órákon keresztül hallgattam behunyt szemmel a hullámok játékát, és úgy éreztem, kezd visszatérni a nyugalom a szívembe. Aztán persze eszembe jutott, miért is jöttem el otthonról, és a jól felépített homokváramat egy pillanat alatt fújta el a szél. De nem bántam. Tudtam, hogy itt minden más lesz.
Majd.
Talán.
Egyszer…”

Talán még amit fontos hozzátennem, hogy egy olyan világot mutat meg nekünk, ami szinte a mi világunkban is játszódhatna és játszódik is. Itt talán nem is a szerelmet, a bűnős és bűntelen felek közötti vonzalmat emelném ki. Sokkal inkább azokat az apróságokat, amik végig kísértek minket az egész műben, de nem feltűnöskődtek benne, hanem csupán mellékes dologként vettek részt.
Például azt, hogy vannak olyan bűntettek, amik ellen a hatóságok nem tesznek semmit és egyáltalán nem is törődnek vele. Sajnos ez a mai világban is sokszor jelen van, vagy éppen a bűnös nem olyan mértékű büntetést kap amit igazán megérdemelne.
Vagy például azok a hazugságok, amiket az emberek elkövetnek a másik emberrel szemben és egyszerűen ezt látják helyesnek. Bár ehhez hozzácsaphatnám a pénz hatalmát, illetve az átverést is. Hiszen ezek is fontos szerepet vállaltak Bella Barcelonában átélt eseményeihez.

,, Senki nem tudja, vagy csak nem akarják figyelembe venni, mennyi mocsok rejtőzik a felszín alatt. Olyan ez az egész világ, mint egy betegség, ami belülről emészti az ember testét. A felszínen úgy tűnik, hogy minden rendben van, közben pedig a mélyben ott lappang a kór, ott lappang a veszély.”

Bellában egy olyan nőt ismerhetünk meg, aki nem fél szembeszállni a saját eszméiért. Nemcsak makacs, de kitartó, bátor és küzd azért amit igazán akar. Az írónő ismét kiemelte nekünk a női nem erősségét, kicsit kihangsúlyozza azt, hogy nemcsak az ellenkező nem lehet erős.
Emellett határozott, nem fél kimondani azt amit gondol és amit a szíve súg. Igenis megtesz mindent azért, amiért úgy látja, hogy kell harcolnia.

,, Nincs mentség, nincs megbocsátás és nincs engedékenység.”

Őszinte szívvel ajánlom a történetet. Mert:
- hiba kihagynia bárkinek is, aki szereti ezt a zsánert
- érzelmekkel átfűtött történet
- izgalmas, figyelmet fenntartó a végéig
- olyan fordulatok, elemek látnak napvilágot benne, amik szinte megdöbbentenek olvasás közben
- nem egy tipikus szerelmes történet
- nemcsak a romantika jelenik meg benne, de egy kisebb krimi szál is fut az egész történetben, ami csak még érdekesebbé teszi az egészet

,, Laia megmutatta, hogy vannak még igaz emberek a földön.
Eric a valódi, perzselő szerelmet.
Christopher pedig, hogy igenis van különbség bűn és bűn között.”

Fülszöveg:

Van ​különbség bűn és bűn között?Isabella da Silva bűnügyi újságíróként dolgozik az Egyesült Államokban. Egy magánéleti válság és egy múltban elszenvedett tragédia miatt egyik nap arra ébred, hogy nincs maradása, ezért Barcelonába költözik. A sors úgy hozza, hogy belebotlik egy égszínkék szemű, veszélyes kinézetű idegenbe. De vajon tényleg véletlen volt ez a találkozás?

Bella azt hiszi, hogy új életet kezdhet a városban, közben pedig fogalma sincs arról, milyen szörnyek lesnek rá Barcelona sötét sikátoraiban. Minden erejével azon van, hogy megszabaduljon a veszélytől, a bűn mégsem ereszti.A Mennem kell egy lenyűgöző, érzelmes és váratlan történet egy fiatal lányról, aki választani kényszerül az eszméi és a szerelem között. Hiába menekült el otthonról, újra szembe kell néznie a gyengeségeivel, a múlttal és a gonosszal. Vajon képes lesz meglelni önmagában az erőt?

Ludányi Bettina legújabb regényében semmi sem az, aminek látszik. Nem tudhatod, ki visel álarcot, és melyik maszk mögött rejtőzik az igazi gonosz. Minden oldallal egyre többet és többet akarsz, a VÉGE főcím után pedig újra át akarod majd élni az élményt.

Olvasni Menő, 320 oldal, 2018)

Címkék: Könyv