Krysten Ritter: Tábortűz

Ajánló:

Az Alexandra kiadó gondozásában egy olyan könyv került magyar fordításba, melynek nemcsak fülszövege, de a borítója is figyelemfelkeltő. A fülszöveg alapján már gondolhatjuk, hogy egy nem mindennapi történetnek leszünk tanúi és ez az olvasás során be is igazolódik. A borító szerintem tökéletesen leírja mindazt, amit a lapokba merülve átélhetünk.

,, Lányok, játékok, mérgek – a múlt ismétli önmagát, hullámokat vet, akár a víztározó felszíne.”

Történetünk főszereplője Abby, aki Chicagóban él jelenleg, viszont a munkája a környezetvédelmi csapatával együtt Barrensbe. A faluba ahol megszületett, nevelkedett és ahonnan múltjának démonai kísértik. Úgy érzi, ha onnan nem jött volna el az egész élete kisiklott volna.

,, De a régi ballépések sosem régiek. Újra és újra átéljük őket. Megismételjük őket, és reméljük, hogy ezúttal másképp alakulnak a dolgok.”

Évekkel ezelőtt a faluba egy új cég telepedett le, az Optimal. Ahogy egyre jobban a papírok alá ásnak sok mindennel találkoznak. Korrupció, zsarolás, fiatal lányokkal szembeni gyalázat. Hazugságok, titkok és minden, amit az ember csak el tud képzelni. Abby olyan emberek társaságába kényszerül, akik fiatalkorában is jelen voltak az életébe, egy kivétellel. A kivétel egy lány, aki egyszer a legjobb barátnője volt, majd egyre inkább eltávolodtak és furcsa viselkedést mutatott, aztán eltűnt. Senki nem foglalkozott az eltűnésével, mintha az a lány nem is lett volna jelen.

,, Gyötört engem, gyötörte a családomat, azt élvezte, ha megríkathatott. Nem csak kitaláltam. Nem találhattam volna ki ilyet. Az osztálytermünkben borotvapengét ragasztott az asztalomra a következő üzenettel: ,, Csak tedd meg!” Ez egyáltalán nem lejárt lemez. Pletykákat terjesztett, megalázott, és miért? Amúgy sem voltak barátaim, nem jelentettem fenyegetést. Akkoriban aligha voltam egyáltalán valaki.”

Közelebb kerül Brenthez, akitől az első csókját kapta és aki mindig elérhetetlennek tűnt számára. Ismét találkozik Condorral is, akinek a szomszédságába költözik ideiglenes. Mindkét srácot más okból kerüli, más milyen érzések kavarognak benne velük szemben. Ám valamelyikük hazudik. Ki hazudik és miért?

,, Hal vagyok, amely még csap egy utolsót, mielőtt felakadna a horogra.”

Abby nemcsak a víz szennyezésének bugyraiba ás bele, de a saját rég eltemetett múltjával is szembe kell néznie. Hiszen ez a kulcs ahhoz, hogy letudja zárni magában a dolgokat. Ám ennek az az ára, hogy ismét találkoznia kell apjával, akinek egykor a halálát kívánta. Fel kell idéznie a múltjában lezajlott eseményeket és összefüggéseket kell keresnie bennük. Egy idő után úgy érzi nem is a víz miatt kell helyre hoznia a faluban történt dolgokat, hanem a lány miatt is aki elillant, mintha nem is lett volna.

,, A lány sikolya visszaverődik a víztározó fölött. Meg fog fulladni. Vízbe fogják fojtani.”

Miközben olvassuk olyan érzéseket élhetünk át, melyek a lelkünk legmélyéig hatolnak és megráznak. Néhol meglepődünk, néhol elborzadunk, de semmiképpen nem érzünk közömbösséget.

A borítón az áll: ,,Semmi sem éget úgy, mint az igazság..” Ez mennyire igaz erre a műre. A szemünknek sem fogunk hinni, mikor tudomást szerzünk az igazságról. Az igazságról, ami égetni fog minket. Olyan égést szenvedünk majd, amit nem fogunk könnyen kiheverni.

,, Hirtelen újfajta félelem fog el – hogy megint meg kell tanulnom, hogyan maradjak életben ennek az embernek a jelenlétében, hogyan találjak magamra. Hogy megint megszeretteti magát velem, aztán csalódást okoz, és újra meg kell tanulnom, hogyan ne szeressem.”

Ajánlom minden könyvmolynak, aki szereti az izgalmas, titkokkal teli könyveket. Talán az sem árt, hogy szeresd a thriller, pszichothriller zsánert, mert ez ízig-vérig az lesz!

34392901_1805715346154068_2287603541532999680_n.jpg

Fülszöveg:

 

Abby ​Williams, a környezetvédelmi jogász a szülővárosában üzemelő Optimal nevű cég mocskos ügyei­nek próbál utána­járni. Gyanús megbetegedések, fejlődési rendellenességgel született gyerekek, a termés és az állatállomány csökkenése mind-mind arra utaló jelek, hogy a kisváros határában létesített víztározó minőségével súlyos bajok vannak.

Miközben Abbynek meg kell küzdeni a városka Optimal által így vagy úgy megvásárolt vezetőivel, saját múltjának sötét árnyaival is szembe kell néznie. Gimnazista éveinek egyszerre gyűlölt és rajongásig szeretett barátnője, az extravaganciájáról híres Kaycee eltűnése nem hagyja nyugodni. A múltból előtűnő egykori félelmei és megaláztatásai már-már tébolyult összeesküvés-elméletek örvényébe taszítják Abbyt, és az utolsó pillanatig kétséges marad, hogy sikerül-e megőriznie a józan eszét.

Az ezúttal regény­íróként bemutatkozó sorozatszínész, Krysten Ritter krimije a környezet védelméért folytatott harc csataterére és a lelket fogva tartó titkok kilátástalan labirintusába vezeti az olvasót.

Alexandra Kiadó, 2018, 304 oldal)