M. J. Arlidge: Szeret, nem Szeret

Ajánló:

Tetszett az író megoldása, hogy egy napba vegyíti a cselekményt, így folyamatos volt az akció, és nem volt üresjárat a történetben. A másik ami szintén ütött, mindamellett, hogy tele volt vérontással, nagy hangsúlyt fektetett az érzelmekre is, így kapva meg egy képet a gyilkosainkról. Nekem ez volt M.J. Arlidge második könyve amit olvastam, és lehet elfogult vagyok, mert látom több értékelésben is, hogy az olvasók szerint egyre laposabb a sorozat......hát nem tudom, szerintem egy olyan könyv ami folyamatosan pörög, ami megadja az érzelmi löketet, amitől megkapom a kellő feszültséget, nem lehet lapos. Nekem legalábbis nem volt az.

Történet:

Helen Grace, miután kiderült, hogy ártatlan az őt gyanúsító vádakkal szemben kiszabadul a Holloway börtönből, és újra munkába lép, visszaveszi helyét a ranglétrán. Viszont nem tud már úgy nézni a kollégáira ahogy eddig, hisz Charlien kívül mindenki ellene fordult. Egyre paranoiásabb lesz, és a sötét démonok ott köröznek a feje felett, arra a pillanatra várva, mikor gyengül el a főfelügyelő, és csaphatnak le rá.

Történetünk egyből egy gyilkossággal indul, ahol egy nőt mellkason lőttek egy puskával. Az éppen arra haladó Helen talál rá a még élő nőre, de már hiába érnek ki a mentők, Sonia, az áldozat nem éli túl a sebesülést.

Még el sem kezdődik a nyomozás, máris újabb ámokfutás történik egy gyógyszertárban, szinte csak pillanatokkal az előző gyilkosság után. A rendőrök csak kapkodják a fejüket, próbálják megtalálni az összefüggést a két áldozat között. A gyógyszertárban két túlélő maradt, egy anya és a pici babája, akiknek megkímélték valami oknál fogva az életüket. Helen csak abból az egy nyomból tud elindulni amit az anya mondott neki a férfiről, és hogy aki vele volt nő J-nek nevezte. Gyorsan összevetik azokat a neveket ami J-vel kezdődik, illetve azokat akik drogosok, így hamar képet kapnak az egyik gyilkosukról, de a nő kiléte még teljes homályba van. Egyre közelebb kerülnek a férfi kilétére mégis képtelenek rájönni, hogy mi lehet közte, és a két áldozat között az összefüggés, amikor újabb gyilkosságról kapnak bejelentést. Ez a bejelentés minden elméletüket felborítja, indulhatnak újra a nulláról, holott tudják, hogy a nap vége még messze van, és a gyilkosok nem állnak meg.

" És most már látta. De megdöbbenésére a nő nem a bolton tartotta a szemét. Hanem egyenesen rá nézett...........  - Engem nézel, szivi?

Bepillantást enged az író Sanderson lelkivilágába is. Ő volt az, aki lecsukatta Helent, és elfoglalta a helyét. Most viszont, hogy a főfelügyelő visszatért nincs könnyű helyzetben, hisz előtte barátok voltak, aztán a nő mégis ellene fordult. Helen pedig tudatosan, vagy sem folyamatosan keresztbe tesz neki. Olyan feladatokkal látja el, amelyeket egy rangjában alatta levőnek kellene csinálni, szinte tudomást sem vesz Joanne Sandersonról.

És persze megjelenik a bukott"angyalka" is, Emilia az újságírónő, aki nagy élvezetet talált Helen börtönbeli nyomorúságában. Persze miután kiderült, hogy ártatlan, Emilia nagyon gyorsan a süllyesztőben találja magát, és egy régi munkahelyén köt ki, ahol graffitikről kénytelen írnia. Persze a hiéna nem nyugszik, és nem tud megülni a hátsóján, amint beindulnak a gyilkosságok, mint egy keselyű úgy csap le, de ahogy szokták mondani: "ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát".

Ez a könyv nem csak egy szimpla krimi. Megmutatja, hogy mivé válhat egy ember, ha folyamatos kudarcok érik, ha állandó az elutasítás az életében, ha még a családja is elhagyja, és nincs senki aki segíthetne rajta. Ilyenkor már elég a legapróbb érzéketlenség is ahhoz, hogy elindítsunk egy lavinát, ami tragédiába torkollhat.

m-j-arlidge-szeret-nem-szeret

Fülszöveg:

Szeret...

Egy nő holtteste fekszik az úton. Elsőre tragikus balesetnek tűnik. Ám amikor Helen Grace megjelenik a helyszínen, hidegvérű gyilkosságnak látja. De miért venne célba bárki egy imádott feleséget és anyát?

Nem szeret...

A város másik végében megölnek egy gyógyszerészt, de a vevőit életben hagyják. Milyen alapon dönt a gyilkos?

Nem szeret...

Ha Helen nem oldja meg a halálos kirakós játékot, még több vér fog folyni. És ha téved, az az életébe kerülhet.

Helen Grace, aki a börtönből kiszabadulva visszatért a Southamptoni Központi Rendőrkapitányságra, elsőként érkezik a tetthelyre.

Az eddigi legfeszültebb Helen Grace-thriller eseményei nyaktörő sebességgel, valós időben játszódnak le, 24 óra alatt.

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.

Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc, amelyben bevezeti Helen Grace felügyelő alakját, világsikert hozott. A folytatások (Üsd, vágd; A babaház, Hazudsz, hazudsz; Szegény kisfiú, Bújócska) szintén bestsellerek. A Szeret, nem szeret a Helen Grace-thrillersorozat hetedik darabja.

Kiadó: Gabo Kiadó

324 oldal

Megjelenés éve: 2018