E. Lockhart: A hazudósok

 

 

Ajánló:

Aki egy ilyen történetet elő tudott teremteni, annak minden tiszteletem, köszönöm az írónőnek, hogy olvashattam a könyvét, bizton állítom, hogy szegényebb lettem volna nélküle. Ez az a regény, amit minden embernek csak ajánlani tudok, zsánertől függetlenül. Megtalálható benne a romantika, lélektan, rejtély, és a könyv haladtával az a folyamat, ami gondolkodásra ösztökél bennünket. Olyan megvilágításba helyezi a gazdagok, és szegények életét, amely megborítja azt a szemléletet, amit esetlegesen eddig gondoltunk, vagy éreztünk. Elképzeljük, hogy a "szegény" kis gazdag lányok egész nap csak lógatják a lábukat, az iskolában ők a királyok/királynők, olyan helyekre járnak nyaralni ahová sokan csak képzeletben tudnak elmenni, és megkapnak mindent amit csak kívánnak. Persze, ez így is van, de Lockhart megmutatja az árnyoldalt is, azt amit mi olvasók eddig nem láttunk, nem érzékeltünk.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/AT3Gyp

 

Történet:

Történetünk főszereplője Cady, aki egy olyan családba született, ahol a Sinclair név egyet jelent a gazdagsággal, és a tisztelettel. Édesanyja apai ágáról már régóta egy sziget tulajdonosa, melyen unokatestvérek, nagynénik egyaránt találkoznak minden nyáron. Több kúria áll itt, több generációs családoknak, amelyekből több vita is kialakul, és mindenki Harrys a család feje, kegyeit keresi. Kivéve a hazudósokat. Johnny édesanyja megismerkedik egy férfival, aki nem egyenrangú velük, és ezt valamilyen szinten éreztetik is vele, ennek ellenére megengedik, hogy fia Gat, minden nyáron a szigeten töltse a szünidőt. Így áll össze a hazudósok szétszakíthatatlan csapata. Cady, Johnny, Gat és Mirren. Gyerekkoruk óta elválaszthatatlanok, mindent együtt csinálnak, és ahogy múlik az idő, Cady és Gat egyre többet éreznek egymás iránt. A lány megtapasztalja az első szerelmet, az első csókot, és az első fájdalmat is ami a szerelemmel jár. Aztán egy este valami történik. Cadence arra ébred, hogy fehérneműben fekszik a tengerben, majd miután kórházba szállítják amnéziát állapítanak meg nála. És ha ez nem lenne elég, olyan migrénes fejfájások gyötrik, hogy sokszor napokig fel sem tud kelni az ágyból, az iskolában is egyre jobban romlanak a jegyei, és már alig várja, hogy végre jöjjön a nyári szünet, és újra a hazudósokkal legyen. Csakhogy apja, aki elhagyta őket, igényt tart erre a nyárra és magával viszi őt egy utazásra. Cady vágyik arra, hogy az unokatestvéreivel legyen, és persze Gattel, így próbál e-mailt írni nekik, de egyikük sem válaszol. Persze ez várható, a szigeten nincs internet, így senki nem is tudná megnézni, a lány mégis gyötrődik, hogy talán mindez azért van, mert valami olyan szörnyűséget tett, vagy mondott, ami miatt mindannyian megharagudtak rá. Próbál emlékezni, de képtelen rá, és ha erőlteti csak még erősebbek a migrénes görcsök.

" Isten hozott a koponyámban.

Egy kamion hajt végig a fejem és a nyakam csontjain. a csigolyák széttörnek, az agy kipukkad és szivárog. Ezernyi reflektor világít a szemembe. Megbillen a világ. "

Múlnak a hónapok és jön a következő nyár, apja ismét magával akarja vinni, de Cadence nem hagyja magát, és eléri, hogy pár hétre elmehessen a szigetre. Újra együtt van a hazudósokkal, Gat furcsán viselkedik vele, de a többiek, inkább csak féltik. Próbálja faggatni őket, hogy mi történt azon a nyáron, de ők nem mondanak semmit, az orvos javaslatára saját magának kell rájönnie, és újra emlékeznie. De legalább a barátai mellette vannak, és még van pár hét, ami alatt kifogja deríteni, hogy mi történt vele azon a bizonyos nyáron.

" Gatnek nyoma veszett. Széthúzom a függönyt és kinézek az ablakon, felhúzom a tolóablakot, hogy bejöjjön egy kis levegő. Carrie néni megint hálóingben sétál..... Most még csizma sincs rajta. "

Borzasztóan imádtam ezt a könyvet, csordultig tele érzelmekkel, és titokzatossággal. És a fülszöveg utolsó mondata mely így szól : "És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!" Teljes telitalálat. Szóval, ha megkérdezitek tőlem, hogy mi történik a végén, hidd el, én is hazudni fogok. Egyszerűen csak fogd meg a könyvet, szánj rá kellő időt, helyezd magad kényelembe, és merülj el a hazudósok világába. Nem fogod megbánni. És ha azt hiszed, hogy most egy idilli kis könnyed történetet "meséltem" neked...hát HAZUDTAM!