Lars Kepler: A bosszúálló

Sejtésem se volt, hogy A tűz tanúját felül lehet múlni, de tévedtem! Méghozzá nagyot! Ez a könyv leigázta, és letarolta az általam eddig kedvenceknek tartott krimiket, és egy olyan mércét állított fel, amit nagyon nehéz lesz megugrani. Fogalmam sincs, hogyan képes valaki ilyen remekművet alkotni, és mindezt, szinte játszi könnyedséggel papírra vetni. Nehéz nálam elérni azt, hogy egy könyv olvasása alatt “szorongjak”, de Lars Keplernek sikerült. Végig ott volt bennem a feszültség, és az a bénító félelem, amit a könyv hátborzongató témája ad. Egy biztos, nem lehet letenni a könyvet, kikészít, lelkileg megtépáz, de nem enged el.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/DMCvXc

 

Központi szereplőnk  ismét Joona, a nyomozó aki semmit nem hagy a véletlenre. Évekkel ezelőtt egy munkatársával Sammel elfogták Jurek Waltert a sorozatgyilkost, Joona végig állította, hogy Jureknek van egy bűntársa, de senki nem hitt neki. Jureket elmegyógyintézetbe zárják, és senkit nem engednek a közelébe. Pár hónappal később Sam családja eltűnik, sehol nem találják őket, és a legborzasztóbb, hogy  pontosan úgy történik minden, ahogy azt Jurek, a tárgyalása után mondta nekik. A nyomozó kénytelen megválni a családjától, elintézi hogy mindenki halottnak higgye őket, ezzel mentve meg az életüket, és keseríti meg a sajátját.

több mint 10 évvel később egy fiatal férfi bukkan fel a síneken, alig él, tévképzetek gyötrik, retteg mindentől, és egy halálos betegségben szenved. Mikaelt évekkel ezelőtt halottnak nyilvánították, miután testvérével együtt eltűnt. Joona azonnal a kórházba siet, és végre kiderül az igazság, Jurek Walternek bűntársa van. Miután Mikael az eltűnt férfi kihallgatható állapotba kerül, elmondja, hogy testvére még mindig él, ott volt vele egy sötét szobában éveken keresztül, és hogy odakerülésükkor többen is voltak. Joona az egyik áldozatban felismeri elhunyt társa feleségét is. Képbe kerül egy bizonyos Homokember , aki homokot szór a gyerekek szemébe, hogy azok aludjanak. Mikael elmondja, hogy a 13 év alatt egyszer sem találkozott fogvatartójukkal, az ételt is egy csapóajtón keresztül kapták, és miután sikerült elmenekülnie tudta, hogy nem abban a szobában tartották ahol testvérével együtt voltak. Így szinte megoldhatatlan a rejtély, hogy hol tartották a testvéreket. Senki nem tudja hol lehetnek az áldozatok, egyáltalán életben vannak-e még, csak sötétben tapogatóznak, és egy árnyékot keresnek akiről senki nem tud semmit. Az idő viszont nem áll meg, és egy  lányt kell megkeresniük, aki olyan betegségben szenved, ami miatt bármikor beállhat a halál.

" Ha a két gyerek valóban ennek a sorozatgyilkosnak esett áldozatul, és igazuk van abban, hogy a gyilkos akkor most megpróbálja megölni vagy elrabolni valamelyik felnőttet is, választaniuk kell. "

Jurek mindeközben az elmegyógyintézetben van, és senki nem hajlandó a közelébe menni, a férfi körül csak halál, és a pusztulás bűze terjeng. Egy ember hajlandó megtenni ezt a borzasztó és nyomasztó feladatot, Saga Bauer. Bevonul a börtönbe, hogy a közelében legyen, így talán előrébb jutnak a nyomozásban. Ezáltal betekintést kapunk az ott dolgozók életébe, és viselkedésükbe, hogyan bánnak a páciensekkel, mi módon használják őket. Rettenetesen nyomasztó környezet már alapban is, de tudni azt, hogy az emberek mennyire kivannak szolgáltatva az ápolók kényüknek-kedvüknek, elborzaszt.

" -Már tegnap emelni akartam a dózisát, talán mégis jobb lett volna.....  - Folyton nyomában van az új betegnek, és mániákusan beszél hozzá."

Az idő fogy, és egyre nehezebbnek tűnik a feladat, hogy élve találják meg Mikael testvérét. Minden pillanatban újabb, és újabb bonyodalom, komplikáció üti fel a fejét, amely miatt úgy érezzük kifutunk az időből.

Joona képes elfogni egy olyan “szellemet” akit soha senki nem látott? Képesek megmenteni a lányt? És Jurek Walter? Őt meglehet valaha is állítani?

Rengeteg kérdés merül fel a történet alatt, és ahogy haladunk a vége felé szinte mindenre választ kapunk, de nem marad el a csavaros végkifejlet sem, ami miatt tűkön ülve várjuk a folytatást.

Miután befejeztem a könyvet, úgy éreztem magam, mint akit teljesen lecsupaszítottak lelkileg. A történet hiteles ábrázolása miatt szinte elhittem, hogy mindez megtörtént, de talán a legjobban az sokkolt, hogy ez valójában megtörténhet bármikor, bárkivel. Sosem tudhatjuk mi zajlik egy gyilkos agyában, és ahogy betekintést kapunk eme történet folyamán egy pszichopata elméjében, az egyszerre zseniális, és mégis félelmetes.

Zsófi

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

A_bosszuallo_2016

Fülszöveg:

Különös alak imbolyog a hóesésben a vasúti hídon. A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrség szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A fiút pedig ez idő alatt fogva tartották. De kicsoda? Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor bűntársa lehet odakint.
Ahogy Joona Linna feleleveníti a régi esetet, szörnyű emlékeivel együtt életre kelnek a rémálmai is. A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik, ahol őt tartották fogva, és az élete veszélyben van.
Joona Linna mindent egy lapra tesz fel: egy különlegesen kiképzett nyomozót küld csalinak a börtönkórházba, Jurek Walter mellé, hogy megtudjon valamit az elrabolt lány hollétéről.

Lars Kepler újabb regénye sem szokványos bűnügyi történet. Emberrablások, egy elmeosztály borzongató mindennapjai, a múlt lezáratlan epizódjai, az orosz titkosszolgálat váratlan fortélyai emelik A bosszúálló című regényt a legkiválóbb skandináv krimik sorába. Megjelenésének évében ez a kötet volt a legnagyobb példányszámban eladott bestseller Svédországban.

Napjaink legsikeresebb svéd krimisorozata kezdetben jó ideig úgy állt az eladási listák élén, hogy szerzőjének kilétét homály fedte. Már az óriási sikert aratott első kötet, A hipnotizőr megjelenésekor tudni lehetett, hogy a Lars Kepler írói álnév. A szenzációra éhes újságírók nem nyugodtak, és végül egy napilap kiderítette, kit takar az álca: Alexander és Alexandra Coelho Ahndoril szerző- és házaspár kettősét. Közös írói vállalkozásba kezdtek, aminek eredménye az a kirobbanó sikerű bestsellersorozat lett, amelyben a makacs és rettenthetetlen stockholmi rendőrfelügyelő, Joona Linna elképesztő fordulatokkal teli nyomozásai követik egymást.
A szerzőpáros neve kettős tiszteletadás Stieg Larsson - a Millennium-trilógia szerzője - és a reneszánsz német csillagász, Johannes Kepler előtt.

"Most már ki kell mennie.
Túl sok idő telt el.
Anders feláll, és sietve odalép az ajtóhoz.
A főorvos nincs ott. Anders közel hajol az ablakhoz, de nem lát semmit.
Jurek Walter szaporán lélegzik, mint egy gyerek, akinek rémálmai vannak.
Anders ököllel veri az ajtót. Keze szinte hangtalanul koppan a vastag fémen. Tovább veri. Semmi nem hallatszik, semmi nem történik. Jegygyűrűjével kopog az ablakon, amikor észreveszi, hogy a falon egy árnyék nő, növekszik.
Végigfut a hátán a hideg. Vadul kalapáló szívvel és tettében növekvő adrenalinszinttel fordul hátra. Látja, hogy Jurek Walter lassan feltápászkodik. Jól látszik a szürke szeme, arca ernyedt, tekintete tompán mered egyenesen előre. Még mindig folyik a szájából a vér, ajka furcsán vörös."

512 oldal

Kötés: kartonált

Kiadás éve: 2016