Camilla Läckberg: A Boszorkány

Ajánló:

Camilla Läckberg olyan tökéletesen játszik a témákkal, hogy csak kapkodom a fejem. Csodálatos, ahogy a hármas idősíkkal, és a több szemszögből látható karakterekkel dolgozik. Alakítja, formálja őket, és a szemünk előtt bontakozik ki minden ami az ő elméjében megszületett. Olyan normális, és hétköznapi embereket alkot meg a műveiben, akik akár a mi szomszédaink is lehetnek, ezáltal sokkal közelebb érzem magamhoz mind a szereplőket, mind a történetet. Nagyon szeretem ezeket a rövid fejezeteket, mivel így igazán felcsigázza az embert, ahogy oldalról oldalra lapozva egyre több titok tárul elénk, és mielőtt megtudnánk valamit máris egy következő fejezetben találjuk magunkat, ahol még több rejtéllyel kell szembenézni.

Rendeld meg 16% kedvezménnyel és ásd bele magad a rejtélybe!

https://goo.gl/5nSpwi

" - Ezüsttálcán kínálom nektek a gyerekgyilkost, ti meg hátba szúrtok! Azt hiszitek nem tudom, hogy csak irigykedtek, mert én aratom le a babérokat az eset megoldásáért? "

Fjällbackba járunk, ahol 30 évvel ezelőtt két tizenhárom éves tini brutálisan megölt egy négy éves kislányt. A nyomozás során elismerték a bűntettet, viszont később mindketten visszavonták a vallomásukat, és ártatlannak vallották magukat. Senki nem tudja, hogy mi is történt akkor, így egyszerűbb volt elhinni, hogy ez a két lány ilyen szörnyűségre képes. A két család elköltözik, viszont Helen az egyik gyanúsított végül visszatér férjével. 30 évvel később azaz napjainkban Marie aki azzal kapaszkodott fel a sikeres emberek közé, hogy kihasználta a vele történt eseményeket, újra Fjällbackba van, hogy egy filmet forgasson. Pár nappal később ugyanarról a tanyáról, egy másik családnál eltűnik egy négyéves kislány, akit nem sokkal az eltűnése után holtan találnak pontosan ugyanazon a helyen ahol anno a kis Stellát megtalálták. Fjällback lakosai döbbenten állnak az események előtt, hisz ki tudna ártani a kis ártatlan Neának? Viszont mindenkinek eszébe jut a 30 évvel ezelőtti bűntény, és az, hogy Marie és Helen újra itt vannak. Vajon tényleg képes volt a két lány egy ilyen kegyetlen tettet végrehajtani, vagy valaki más áll a történtek hátterében? Milyen motiváció hajtja az embereket, hogy kisgyerekeket öljenek? Egyáltalán ki képes erre, és miért?

A rendőrség ismét nyomozásba kezd, de nem egyszerű a dolguk, hisz így egy 30 évvel ezelőtti bűncselekményt is át kell rágniuk. Patrick felesége Erica éppen erről a történetről kezdett el könyvet írni, így újra a segítségükre siet az igazán agyafúrt, és leleményes író. Ezáltal két idősíkon látjuk a nyomozást és rakhatjuk össze a puzzle darabjait. Viszont a történtben szerepet kap egy harmadik idősík is, amely az 1600-as évekre vezet vissza bennünket, amikor is elkezdődött az inkvizíció, mely során számtalan embert végeztek ki boszorkányság vádja miatt.  Itt egy kis családot mutat be nekünk az írónő, ahol Elin és Märta életébe kapunk betekintést. Elin férje meghal egy hajószerencsétlenség során, így kénytelenek testvére Britta és férje Pred jóindulatára bíznia magukat, és beállnak hozzájuk cselédnek. Elin nagyanyja sok dologra megtanította a lányt, többek között különböző gyógynövények és ráolvasások által meggyógyítani másokat. Märta a kislány egyre közelebb kerül Predhez, és igazi kislányos rajongással tekint a férfira, de mindezt Britta nem nézi jó szemmel, pláne, hogy ő maga nem képes teherbe esni.

" Amikor Elin meghallotta Märta sikolyát, úgy szaladt, ahogy csak a lába bírta. Látta maga előtt Preben fehér ingét a fák között, a férfi gyorsabb volt nála, egyre nőtt közöttük a távolság. "

A sok mellékszál sok fontos információt ad a könyvben, kezdve a mellékszereplők életével, és nem utolsó sorban a bevándorlás problémáival, ahol betekintést kapunk a mai világra oly jellemző nézetekre.

Feszített tempójú, és fordulatokban gazdag történet volt A boszorkány. Megismerhettük a családokat, a belső vívódásukat, ahol örömök és bánatok nyílnak meg. Azok az emberi sorsok ahol a bántalmazás szinte mindennapi, és hiába tudja mindenki, egyszerűen szemet hunynak felette.

Rendeld meg 16% kedvezménnyel és ásd bele magad a rejtélybe!

https://goo.gl/5nSpwi

A_boszorkany_front

 

Fülszöveg:

A négyéves Linnea eltűnése egy fjällbackai tanyáról mindenkiben fájdalmas emlékeket idéz fel. Harminc évvel ezelőtt ugyanis épp ezen a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A meggyilkolásával két tizenhárom éves lányt vádoltak, de mivel kiskorúak voltak, megúszták a börtönbüntetést. Csupán véletlen, hogy Linnea pont akkor tűnt el, amikor egyikük, az azóta világhírűvé vált Marie Wall színésznő visszatért a városba, hogy filmet forgasson?

Noha Patrik Hedström valószínűtlennek véli, a nyomozócsoport elkezdi kivizsgálni, lehet-e összefüggés a két eset között. Ebben segítségükre van Erica Falck is, aki régóta dolgozik a harminc évvel ezelőtti bűntényről szóló könyvén. Megkezdődik a hajtóvadászat, ám a helyieken eluralkodó félelem többet követel: boszorkányüldözést. Márpedig annak több évszázados hagyományai vannak errefelé...

592 oldal

Kötés: füles, kartonált

Kiadás éve: 2018