Lars Kepler: A tűz tanúja

Egy újabb gyöngyszem akadt a kezembe a skandináv krimik terén. Bár A tűz tanúja a harmadik része a Joona Linna sorozatnak, amit először olvastam, ez cseppet sem volt zavaró. Végig könnyedén nyomon lehetett követni az eseményeket, köszönhető a különálló, és rövid fejezeteknek. Már a könyv eleje egy kegyetlen kettős gyilkossággal indul, ami miatt képtelenség letenni a könyvet. A skandináv krimiknek úgy tűnik megvan az a sajátosságuk, hogy az elejétől a végéig feszültségben tartanak, és olyan izgalmakkal ábrázolják a cselekményeket, ami miatt érzed a kényszert, hogy tovább olvasd. Én így voltam vele. Nem rövid könyv, mégis egy nap alatt elolvastam. Ledöbbentett, beszippantott, felkavart. Azt hiszem ez a három jelző nagyon is megmutatja, hogy Lars Kepler mit tud alkotni.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/a79tpz

Történet:

Egy ifjúsági segítőszállón, ahol fiatal lányokon próbálnak segíteni a problémás családi hátterük miatt, brutális kettős gyilkosság történik. Az áldozatok egy fiatal lány Miranda, és a szálló egyik ápolója Elizabeth.  Vicky, aki szintén hányatott életű,  megszökik az intézményből. Véresen és sokkos állapotban ellop egy kocsit, amiben egy kisgyermek is tartózkodik a hátsó ülésen. Itt jön képbe Jonna Linna, a “megfigyelő” ( mivel belső eljárás indult ellene, így nem vehet részt a nyomozásban). A férfi egy igazi egyéniség. Eleve imádtam, hogy nem részletezik a külsőt, és egyszerűen az olvasó képzeletére bízzák ezt. Okos, és összeszedett karakter, aki minden apró dolgot részletesen elment az agyába, hogy a későbbiekben ezt feltudja használni. Aprólékosan dolgozik, semmit nem hagy a véletlenre, és képtelenségnek tartja, hogy egy 50 kilós 15 éves lány egy ilyen gyilkosságot képes volt megtenni. Elindul a hajsza a Vicky és a kisfiú Dante után. Miután megtalálják az ellopott autót a víz mélyén, mindenki halottnak hiszi őket, nem számítva, hogy a holttestek nem kerültek elő. Jonna viszont érzi, hogy nem haltak meg, és folytatja a nyomozást.

" Eltölti őt a megkönnyebbülés érzése, lehunyja a szemét. Amikor megint kinyitja, felfoghatatlan látványban van része. Két lábon járó állat halad botorkálva, görnyedten a fakitermelő úton. Piszkos, véres, sáros, vékony alak.Pia visszatartja a lélegzetét. Nem is állat, olyan, mintha egy rész kiszakadt volna az erdőből, hogy önálló életre kelljen. "

A könyv harmadánál képbe kerül Flóra a médium, aki megtévesztéssel próbál pénzhez jutni az állítólagos képességeivel. Aztán egyszer csak történik valami, és Flóra tényleg lát egy lányt. Egy fiatal lányt, akit kővel ütöttek agyon, kezei a szeme előtt, pontosan úgy ahogy Mirandát ölték meg. Felkeresi a rendőrséget, de senki nem hisz neki. Joona úgy dönt ad egy lehetőséget a lánynak. De úgy tűnik ez is egy mellékút. Vagy mégsem? Kiben lakozik az igazi gonosz, és mi a motivációja? Jonna-nak sikerül idejében megtalálni a lányt és a fiút? És a kis Vicky? Vajon képes volt tényleg ilyen mértékű brutalitásra?

" - Vicky Bennett nem fél. Mintha élvezné a hatalmi harcot. "

Ahogy a könyv végére érünk úgy derül fény minden gonosz tettre, minden kegyetlen bántalmazásra, és minden hazugságra. Mindig ad egy okot, amiért kételkedünk az önmagunkba felállított hipotézisre.

Beindulnak az események, egyre őrületesebb a tempó, és olyan fordulatos cselekményekkel bővítik a már amúgy is izgalmas könyvet, amire nem lehet számítani.

Több szálon, és több nézőponton futó történet, ami által minden szereplő életébe enged Lars Kepler egy kis bepillantást nyújtani. Több érzés is kavargott bennem az olvasása alatt. Néha olyan elkeseredett voltam egy-egy szereplő miatt, hogy szívem szerint örökbe fogadtam volna őket. És maga a könyv dinamikája ad egy igazi plusz löketet.

Nem csak skandináv krimi rajongóknak ajánlom. Lars Kepler könyveit el kell olvasni, meg kell ismerni.

A_tz_tanuja

Fülszöveg:

A ​HIPNOTIZŐR SZERZŐJÉNEK ÚJABB BESTSELLERE – A JOONA LINNA-SOROZAT HARMADIK KÖTETE.

Flora Hansen halottidéző médiumnak nevezi magát, abból él, hogy a holtakkal folytatott beszélgetéseket színlel. Ám miután egy vidéki leányotthonban holtan találják az egyik fiatal lányt, nagyon is valós látomásai támadnak. Jelentkezik a rendőrségen, és előadja, hogy szellemet látott. Csupán egyetlen nyomozó akad, aki a kételyeit félretéve hajlandó meghallgatni a mondandóját.
Joona Linna felügyelő jóval több időt töltött a bűntény helyszínén, mint amennyit bármely más kollégája szükségesnek tartott volna. Az eset látszólag egyszerű: egy lány meghalt, egy másiknak pedig, aki a gyilkosság éjjelén eltűnt, a párnája alól egy véres kalapács kerül elő. De miért állítja Flora váltig, hogy a gyilkos szerszám nem kalapács volt, hanem egy kő?
Linna kiváló nyomozó, elszánt és makacs, nem elégszik meg a kézenfekvő válaszokkal. Ahogy a történet fokozatosan kibontakozik, minden fejre áll és megkérdőjeleződik: az őrültek normálisnak, az épeszűek őrültnek tűnnek. Az ügy egyszerűnek látszó bűncselekményből a rendőrségen belüli játszmák és egy felkavaró történet elképesztően izgalmas elegyévé alakul. Linna mind mélyebbre ás, mígnem végül saját múltjának egy rémisztően sötét árnyával kell szembenéznie.

Ahogy a Linna-sorozat előző részei, A hipnotizőr és A Paganini-szerződés, A tűz tanúja is hosszú hónapokon át megőrizte helyét a svéd bestsellerlisták élén. A feszültséget lebilincselően fenntartó, borzongató hangulatú, megalkuvást nem ismerően sodró lendületű harmadik kötet aztán a sorozat rajongóinak köszönhetően ugyanúgy szenzációs sikert ért el szerte a világon, ahogy elődei.

 

Címkék: Könyv, zs:krimi