Lois Duncan: Tudom Mit Tettél Tavaly Nyáron

Ajánló:

Aki arra vágyik, hogy azt kapja amit vászonra vittek, azoknak csalódást kell okoznom. Teljesen szétszedték, és átalakították egy véres mészárlássá. A könyvben viszont egy “könnyedebb thrillert” kapunk, hozzátenném, hogy 73-ban íródott, ami akkoriban nagyon is izgalmasnak, és egyedinek minősült. A karakterekkel voltak gondjaim, számomra hiányzott belőle a jellem, a háttér, sokkal több dolgot szerettem volna megtudni mindenkiről, illetve arról is, hogyan alakultak a továbbiakban a szereplők jövője. Így nekem egy kicsit száraz, és sivár lett. Viszont a könyv könnyedsége és rövidsége miatt gyorsan el lehetett olvasni.

"Fokozatosan tért magához; a hang először még beleszövődött az álmába, aztán egyre erősödött és erősödött , amíg végül elmosta az egész álmot. Helen ekkor jött rá, hogy ágyban fekszik, a zúgás pedig nem a fejéből ered, hanem kívülről."

Mivel a filmet már sokszor láttam, kíváncsi voltam a könyvre is, mennyire kötődik hozzá a történet, illetve a karakterek. Hát semennyire. Maga a baleset megvan, de az alapkoncepció teljesen más. Nem is tudom melyik lett volna jobb, ha először olvasom a könyvet és utána nézem meg a filmet, vagy fordítva. Mindenesetre ez most így alakult, a regény  később került a kezembe.

A történet 4 fiatal  (Julie, Helen, Ray, Barry) súlyos felelőtlenségét mutatja be, akik egy nyári este ittasan, és betépve elütöttek egy kisfiút, és otthagyták az út szélén. Egy évvel később Julie kap egy levelet amelyre ennyi van írva: TUDOM MIT TETTÉL TAVALY NYÁRON. Azonnal elmegy a többiekhez, hogy megmutassa nekik, viszont ők meggyőzik, talán valaki csak szórakozik vele. Aztán szép lassan mindenki kap egy-egy levelet, ki cikket, ki képet a borzalmas esetről.

Csak ketten éreznek igazi bűntudatot, a többiek megpróbálják élni tovább az életüket, mintha semmi sem történt volna. De valaki tudja mi történt azon a nyári estén, és bosszúra szomjazik. Lelki terrorba tartja szereplőinket, akik egyre jobban összezuhannak.

"És a jelek szerint Julie-t akarta. Nos, akkor sem kapja meg, nyugtatta magát Ray. Nem, ha nekem is lehet egy szavam hozzá. Visszasétált oda, ahol az apja autója hagyta, beült, és indított. Annyira elmerült a gondolataiba, hogy észre sem vette: alig valamivel lemaradva egy másik kocsi követi egészen hazáig."

Lois Duncan valamennyire betekintést ad a háttérbe, mint Helen testvére, vagy Barry édesanyja, de ennél többet vártam volna. Egy igazán jó kis könyvet lehetett volna ebből kihozni. Viszont aki egy egyszerűbb sztorira vágyik, annak nem fog csalódást okozni

tudom mit tettél

Fülszöveg:

Baleset volt – ám örökre megváltoztatta az életüket. Tavaly nyáron négy halálra rémült barát kétségbeesett esküt tett, hogy eltemetik szörnyű titkukat. Vannak azonban titkok, amiket nem lehet eltemetni, és valaki megtudta, mi történt aznap. Valaki, aki bosszút akar.
És eljön a rettegés ideje...

Add át magad és éld át a katarzist!

 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/lois-duncan-i-know-what-you-did-last-summer-tudom-mit-tettel-tavaly-nyaron-7492#

Oldalak száma:
192
Borító:
KARTONÁLT
Kiadás éve:
2017