Lucy Dawson: Kegyes ​hazugságok

covers_528865.jpg

Gyermekként a szüleink megtanítják nekünk, hogy hazudni bűn. Azonban nézzük a tényeket. A hazugság egy olyan elem az életünkben, ami mindennapos. Apró másítások a mondandónk során, amiről azt gondoljuk, belefér. A velünk történtek során eltúlozzuk a mondanivalónkat, kicsit elveszünk belőle, kicsit hozzáadunk. Ha nem akarunk beszélni valamiről, akkor a kérdésre, hogy „mi a baj” csak annyit válaszolunk: semmi. Ezek persze, apró dolgok, de ha az ember egyszer elkezd füllenteni, nehezen állja meg, hogy ne menjen tovább, és a kis mesebeszédből máris egy igazi megtévesztés lesz.

A legveszélyesebb hazugság, amikor másokról állítunk olyan valótlanságot, amit csupán a rosszindulat vezérel, és amellyel, akár egy egész családot is tönkre lehet tenni.

Lucy Dawson a Kegyes hazugságok című könyvében erre építkezik. Mit tehet az emberrel egy hazugság? Meddig képes elmenni az ember, hogy védje az állítását és ezzel önmagát? És a legfontosabb: ki az, aki valóban hazudik? Dawson úgy operál a történetben, hogy oldalról oldalra, más elméletet állítunk fel magunkban, és képtelenek vagyunk eldönteni, hogy ki is lehet az, aki hazudik és ki az, aki végig az őszinte, tiszta igazságot mondja. Próbáljuk kitalálni, hogy ki lehet az áldozat, de ezt az írónő nagyon nem könnyíti meg számunkra.

A regény inkább a pszichológiai thriller jegyeit hordozza, ezáltal nem is az a lényege, hogy minden oldalon valami ütős és pörgős fordulat legyen, hanem arra sarkallja az olvasót, hogy próbálja összerakni a kirakós darabkáit, és a történet végére kiderítse az igazságot. Ártatlan vagy bűnös? Áldozat vagy vétkes?


Első körben két szemszöget tár elénk a könyv. Először a doktornő, Alex, szemén keresztül követhetjük nyomon az eseményeket, majd jön Jonathan a 17 éves fiú, aki szintén elmeséli a történetét, „kissé” másképpen. Majd egy harmadik fél, Alex férje által is kapunk pár fejezetet, hogy minél kerekebb legyen a történet. És a legvégére a mellékszereplők révén is bepillantást nyerünk a fejleményekbe.

Na, de vajon ki mondd igazat!? Egy orvos, aki feleség és anya is, és akinek a gyermekei mindennél fontosabbak? Vagy egy fiatal fiú, akiben tombolnak a hormonok, és mindennél jobban vágyik a figyelemre?

Mindkettejüknek van veszítenivalója, de kinek áll nagyobb érdekében az, hogy hazudjon?

Történet:

Dr Alexandra Inglis jó hírnévnek örvendő orvos, aki barátnőivel elutazik egy csajos hétvégére. Az utolsó este sikerül kissé túlzásba vinnie az alkoholfogyasztást és másnap reggel egy ismeretlen férfi mellett ébred. Egyik barátnője tudja csak, hogy mi történt, aki megígéri, hogy senkinek sem szól róla egy árva szót sem. Azonban, miután hazaér családjához, képtelen magába tartani a történteket, és mindent elmesél a férjének. Mivel Rob megcsalta feleségét egy céges partin, úgy érzi, nem teheti meg, hogy éktelen haragra gerjedjen. Alex tud az aférről, és nem volt egyszerű megbocsájtania a férjének. Megbeszélik, hogy helyrehozzák a házasságukat és mindent megtesznek azért, hogy két kislányuk ne sérüljön kettejük hibái miatt. Másnap Alexet házhoz hívják, de amikor kiér a „beteghez” kiderül, hogy annak semmi baja, és csupán azért hazudott, hogy munkát ajánljon a nőnek. Alex teljesen kikel magából, hogy bizonyos emberek mit képzelnek magukról, és mit meg nem tesznek azért, hogy elérjék céljaikat. Már éppen elhagyná a házat, amikor két fiatal toppan be. Ekkor változik meg teljesen Alex élete. Miután a családtól megtudta, hogy hozzá tartoznak, mint páciensek, a nő megnézi a fiú kórlapját. Jonathan-nak hívják és még csak 17 éves. Ez még a jobbik eset, hisz 16 év felett nem számít bűncselekménynek, viszont az ő betege, ami etikailag helytelen és akár elveszítheti az orvosi engedélyét. Teljesen összeomlik. És, ha mindez nem lenne elég, a srác betoppan a rendelőbe álnéven. A nő elzavarja a fiút és próbálja összeszedni magát. A munka lejárta után kellemetlen meglepetésben részesül. Jonathan ott várja őt az autója közelében. Alex megpróbálja megértetni vele, hogy az az éjszaka hiba volt, ami nem ismétlődhet meg újra. Elmondja neki, hogy nem tudta, hogy az ő páciense, nem emlékszik rá, hogy valaha is találkoztak volna. A fiú alkut ajánl. Még egyszer feküdjenek le és akkor nem mondja el senkinek, hogy mi történt azon az éjszakán. Mielőtt Alexnek sikerülne elmennie, Johnatan hozzálép és megcsókolja. A nő nem viszonozza, azonban a főnöke, David szemtanúja volt ennek a kis balesetnek.

Jonathan váltig állítja, hogy legalább három hónapja ismerik egymást. Egy térdsérülés miatt ment be Alexhez, aki teljesen elbűvölte és miután távozott, egy cetlit hagy a nő autójának a szélvédőjén. Titkos beszélgetésre invitálja egy közösségi médiaoldalon. Nem számít rá, de a doktornő válaszol neki. Elkezdenek találkozgatni, és a fiú egyre jobban oda lesz Alexért, aki meghívja a házukba, amikor a családja nincs otthon. Ez az este teljes kudarcba fullad, és Jonathan ráébred arra, hogy számára inkább teher ez a titkos viszony és szeretné befejezni. Már egy ideje nem hall Alex felől és kezd visszaállni az élete a rendes kerékvágásba, amikor egyik nap éppen hazaér barátnőjével és ott találja őt. Teljesen kiakad azon, hogy képes volt odamenni az otthonába. Ezért másnap elmegy a rendelőbe, hogy megbeszélje vele, ez nem mehet így tovább.  

Jonathan elmeséli otthon a történteket, és másnap a szülők megjelennek a rendelőbe habzó szájjal. Alexet mindennek elhordják a betegek előtt, és érezhetően „vérre” szomjaznak.
A nőt felfüggeszti az orvosi kamara, amíg ki nem vizsgálják az ügyet. A fiút pedig körbeveszi a média.
Alex maga alá kerül, nem jár el sehova, mély depresszióba süllyed. Jonathan sütkérezik a felé irányuló figyelemben és minden lehetőséget kihasznál, hogy népszerűsítse önmagát.

Ki hazudik? Kinek áll érdekében, hogy eltitkolja az igazat? Kinek lesz haszna a történtekből és ki szenved nagyobb kárt?

A könyvet itt tudod akciósan megrendelni: Lucy Dawson: Kegyes ​hazugságok

Fülszöveg:

Ha mindened megvan, mindent el is veszíthetsz...

 

Dr. Alexandra Inglis köztiszteletnek örvendő háziorvos, akinek
a pozíciójában nagyon fontos a diszkréció. A páciensei felnéznek rá, az életüket is rábízzák.

 

De ő is csak egy ember, és időnként elhomályosul a határvonal
a kötelezettsége és a saját vágyai között. Amikor az ifjú Jonathan Daynél lépi át ezt a határt, már tudja, hogy túl messzire ment. Jonathan mindent megtesz azért, hogy bizonyítsa a saját igazát, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a nő karrierjét, de a házasságát és az egész családját is.

 

Ahogy minden kezd kicsúszni Alex kezéből, és az irányítás
elvesztése egyre veszélyesebb következményekkel fenyeget,
a nő ráébred, hogy bármire képes, hogy megőrizze a tökéletesnek látszó életét...

 

Lucy Dawson bestsellerszerző pszichológiai tanulmányait is felhasználva alkot hiteles és elképesztő történeteket. A nagy sikerű Temetetlen múlt című regénye után a Kegyes hazugságokban újabb hátborzongató és vérfagyasztó jelenetek várják
a thrillerek kedvelőit.

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Terjedelem: 368

Év: 2019