Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye - előolvasás

96047623_324411505209962_4050768426350673920_n.jpg

A NewLine kiadó gondozásában egy újabb történelmet igéző kalandregény fog megjelenni a közeljövőben, amelyet Buótyik Dorina alkotott meg. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy előolvasóként megismerhettem ezt a művet.

A könyv címéből adódik az írónő Egyiptomhoz való vonzata ebben az alkotásban, ami az egyik fő figyelmet megragadó eszközként is funkcionál. Ráadásul az is hamar szembetűnő az olvasó számára, hogy a névben szereplő fáraónak jelentős szerepe lesz a regényben. Ókori történelem, piramisok, kék macska. Igazi kalandban és akcióban gazdag alkotás!

A fülszöveg annyi információt ad nekünk az olvasás előtt, amennyire szükségünk van. A sorok kisugárzásából észlelhetjük a kalandot, a rejtélyeket és a történetben ránk leselkedő szörnyek árnyait. Így szinte Indiana Jones-ként kezdtem bele a III. Amenemhat rejtélye című alkotásba, várva az előbukkanó misztériumokra.

Főhőseink egy múltban visszanyúló szállal találkoznak, amellyel karöltve, egy összegabalyodott nyomozásba csöppennek. Találkozik az ókori Egyiptom a jelenkorral, összecsap a múlt és a jelen, azért, hogy létrejöhessen a jövő.

- Melyik birodalomból vetődtek ezek ide? És miért nem jött küldött még a fáraóhoz? Vagy ők is az ékszereket keresik? Mindenki ki akarja fosztani a piramist?

A történet kezdete lassan indul, ám az oldalak előrehaladtával annál több minden kerül napvilágra, ami felpörgeti az eseményeket. Magamat is megleptem azzal a vággyal, hogy minél jobban belemerülhessek és meg tudjak minden kis apró-cseprő titkot.

Gracie imádja a munkáját, tárlatokat rendez és vezet. Imádja a történelmet, a régi antikdarabokat és Egyiptomot is. Így egyből elfogadja azt az ajánlatot, hogy Kairóban tárlatot vezessen. Bár elég furcsa dolgok történnek arrafelé, ugyanis a tárlatvezető levelet hagyva, minden előjel nélkül eltűnt.

A lány magával viszi hű segédjét, Louis-t és egyik barátját, David-et, aki eddig újságíróként tevékenykedett. S már az ott létük kezdetekor belegabalyodnak valamibe – pontosabban Gracie. A bazár egyik zsúfolt részén belebotlik bácsikájába, akinek a lány megörült – bár utólag kiderül, hogy ez az öröm túl korai volt. Gracie kezébe nyomja a saját kézzel írt naplóját, valamint közli, hogy az egyik régi, féltett kincs eltűnt. Kéri a lányt, hogy vigyázzon, és ne hagyja, hogy rossz kezekbe kerüljenek a feljegyzései, majd ahogy megjelent, úgy tovább is iramodott, mint egy villanás.

Gracie teljesen összezavarodik, ráadásul, ha a bácsikájával történtek kevésnek bizonyultak volna, akkor egy újabb furcsaság csak még inkább megbolygatja az amúgy sem nyugodt állóvizet. A fiatalok egy újabb rejtélyt ismernek meg: egy titkos kamrával találkoznak, aminek egyáltalán nem kellene ott lennie, ahol van.

S ha már misztikumokkal teli történetről beszélünk, az a talányos macskusz, aki mindenhol felbukkan, ahol szereplőink szeretnék, csak még inkább növeli a rejtélyességet.

Hogyan élnénk meg, ha találkoznánk egy fáraóval, akinek már évszázadokkal ezelőtt halottnak kéne lennie? Ki elől menekül Gracie bácsikája? Milyen rejtelmek kerülnek napvilágra, s miként veszik szereplőink az akadályokat?

Nyirkos, hideg levegő csapta meg a lányt. Már éppen megjegyezte volna a fiúknak, amikor Gracie egy hirtelen ütést érzett a homlokán. 
A zseblámpa kiesett a kezéből.
Kialudt a fény.

Buótyik Dorina egy olyan művet alkotott meg, ami több zsánert is körülölel – akció, ifjúsági, kalandregény és egy picit történelmi, valamint fantasy kategória is. A szereplőkkel karöltve van lehetőségünk megismerni a könyv titkait.

Enigmatikus alkotás, akcióval és patinás hangulattal megfűszerezve. Peregnek a lapok az olvasó kezébe, elrepülünk a múltba, s közösen oldjuk meg a rejtélyt!

Fantasztikus élmény volt számomra ez a regény, pedig maga a zsáner nem feltétlen tartozik a kedvenceim közé. Viszont ebben a kötetben maga a történelem kihangsúlyozása nem történt meg, csupán a hely és az idő elhelyezése, valamint a régmúlt szálainak visszaemlékezése kapcsán.

Ajánlom a kalandor lelkületű olvasóknak, akik szeretnének egy rejtélyes titokhalmaz felfedezésére indulni három fiatal, egy kalandor és egy fáraó társaságában!

covers_597499.jpg

Fülszöveg:

Egy ​fáraó.
Három fiatal egyiptológus.
Egy idős kalandor.
No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Gracie új tárlatra készül a British múzeumban. Úgy gondolja, a legnagyobb problémája az, hogy asszisztense, a jóképű Louis folyton összecseréli a leleteket, és hogy a nagyképű újságíró, David mindenbe beleüti az orrát.
Ám este felhívja őt a Kairói Egyiptológiai Múzeum igazgatója, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológusnő, Rania rejtélyes körülmények közt eltűnt.
Gracie és Louis hamar rádöbbennek, hogy darázsfészekbe nyúltak. Kiderül, hogy Rania eltűnése szokatlanabb, mint hitték és a baljós eseményeknek itt nincs vége.
A fiatalok rábukkannak egy titkos kamrára III. Amenemhat csarnokában. Gracie a bazárban belebotlik bácsikájába, és az idős kalandor sietősen a lánynak adja a naplóját, mert valaki üldözi. Ráadásul Louis is eltűnik.
Mi olyan fontos a naplóban? Ki ez a III. Amenemhat? Ki van az idős kalandor nyomában és miért?

Gracie, Louis és David egyesíti erőit. Kalandjuk során a napló újabb és újabb titkait fedezik fel.
Ez a különös ókori egyiptomi rejtély valóban a múltba röpíti olvasóit, keljünk útra Kairóba!

(NewLine, 2020)