Ludányi Bettina: Kettőnk bűne - előolvasás

 picsart_04-05-03_44_08.jpg

Ludányi Bettina már számos zsánerben megmutatkozott, mégis minden egyes alkalommal képes meglepetést és totális ledöbbenést okozni a történeteivel, soha nem lehet tudni, mire számítson az olvasó.

Egyike azon íróknak, akik képesek tanulni és fejlődni az olvasók kritikáitól. Alázatos, ami hatalmas erény, türelmes, ami ritka. Minden egyes művében érzékelteti velünk az írói stílusának sajátosságait, egyedi elemeit, amik idővel védjegyévé válnak. Nála soha semmi nem az, aminek látszik. Beleringat egy elképzelésbe, amit aztán darabokra rombol.

A rettegés… különös dolgokra készteti az embert. Kiszolgáltatottá, őrültté és óvatlanná tehet.

Külcsín, első benyomás:

Az írónő regényét izgatottan vártam a Függőség-sorozat első részének függővége után. Ugyanis rengeteg kérdést hagyott bennem, amik hónapok elteltével is felelevenedtek bennem. A Kettőnk bűne méltó választ adott mindenre, ami felmerült bennem kérdésként.

Bettina olyan erővel képes megragadni az olvasót, hogy képtelenség kiszabadulni az általa létrehozott történetből. Vonz magához, majd a fordulatok között taszít egy hatalmasat rajtunk – egy ördögi körforgásba veszünk jegyet!

A Kettőnk bűne borítója tökéletesen passzol az előzmény kötethez. Egyszerű, mégis elkápráztató!

Maga a fülszöveg pedig pontosan annyi információt tartalmaz, ami elég ahhoz, hogy türelmetlenül vessük rá magunkat a műre!

- Talán pont itt az ideje, hogy érezzen.
Felnézek a nőre.
- Talán eddig túl sok mindent fojtott el magában.
Túl sok mindent? Mondjuk egy egész élet megpróbáltatásait?

Történet:

A Kettőnk titka megdöbbentő és emocionálisan erős befejezése után, a Kettőnk bűne első oldalaiban, tátott szájjal lapoztam tovább.

Gyilkosságok sorozata történt Páfosz szigetén, melynek elkövetőjének megnevezésére nincs jó kifejezés. S ha ez nem lenne elég, még több felfordulás történik. Újabb rejtélyes halálesetek, még több borzalommal átitatott titok kerül felszínre.

Áldozatként képtelenség nem tartani minden egyes percben attól, hogy a szörny újra feltűnik, legyen nappal vagy éjszaka. A valódi torz alak bárhol és bármikor megjelenhet, hogy magával vigyen a józan ész határain belül.

A maszk félrecsúszott, és láttatni engedi a sérült és törékeny lányt. Tudom, hogy erős. Hogy kitartó. Tényleg egy harcos. De attól még meg kell birkóznia azzal, ami történt. Össze kell szednie a lelke darabkáit.

Gyilkosunk számára nyilvánvalóvá válik, hogy nem sikerült a terve – nem tudta elpusztítani azt, akit az utolsók között akart. Mert igen, nem ő volt a legutolsó. Volt még valaki a listáján, akit fokozatosan akart széttépni, miközben az esedezett volna azért, hogy életben maradhasson.

Újra megjelennek a borosüvegek, ezzel jelezve azt, hogy még nincs vége a játszmának. Még folytatódik a színházi előadás, ott ahol abbamaradt. Valaki élete véget kell érjen. A vadászé, vagy a prédáé.

Alex - az előző részben megismert pszichiáter – ismét kiveszi a részét a támogatásból, a megoldás felderítéséből. Akkor is, ha közben az ügy egyre inkább személyessé válik – hiszen az öccse megjelenése, valamint az ő szerepe jelentőséggel bír mindenki számára.

Minden bábu a helyén, hamarosan pedig kezdődhet a színdarab.

Niki élete teljes mértékben felborul, a borosüvegek és a gyilkos megtalálása után csak még inkább zavarossá válik minden. Önmagán kívül kell helyrehoznia az életét, s nem engedheti meg azt, hogy még több tragédia következzen be a nyugalom városában.

Meg kell erősödnie, saját magán felül kell teljesítenie, s ki kell fordulnia önmagából ahhoz, hogy mindez sikerüljön. S ha ez nem elég: meg kell küzdenie a közeli rendőrség egyik kulcs szereplőjével is.

Közben főszereplőnk viszonya egyre közelebbivé válik egy lélekdoktorral. Fokozatosan kell kibontania virágszirmait, s megnyílnia, kitárulkozni az eddigi életével kapcsolatos dolgok tekintetében.

A mű közben folyamatosan az kering az agyunkban, hogy vajon vége lesz egyszer ennek? Sikerül megtalálni a valódi gyilkost és felelősségre vonni? Sikerül Nikinek rendbe tenni mindazt, ami egykoron elromlott?

(..) így is érzem a fájdalmát. A fájdalmát és a bűntudatát. Tehetett volna valamit, ahogy én is. Ez a láthatatlan szál örökre össze fog kötni bennünket – ha akarjuk, ha nem.

Összességében:

Ludányi Bettina újra bebizonyította azt, hogy képes észveszejtő, lelket szaggató történetet alkotni. Mesterien forgatja a kezébe adott szálakat, miközben érzelmi és szellemi szinten is felfokoz bennünket!

A regény megismerése közben látszódik a rengeteg kutatómunka, a hitelesség. Az írónő egy újabb remekművet adott ki a keze közül.

Megdöbbentett! Végre azt hittem, megvan ki az elkövető, akkor csavart egyet a sztorin és az eddig összeillesztett darabkák dupla mennyiségben pattantak szét. De pont ezt imádtam benne! Nem engedte, hogy unatkozzam, vagy, hogy lankadjon a figyelmem.

Miért érdemes elolvasni a Függőség-sorozatot?

  • Mert pszichológiai vizekre evezhetsz drámai, és thriller elemekkel tarkítva.
  • Mert magához fog szögezni és nem bírod letenni, amíg nem érsz a végére.
  • Mert az érzelmek végtelen skáláját élheted át.
  • Mert az év egyik sikerkönyvét ismerheted meg.

Mennem kell – suttogja.
Tíz betű, két szó, egy gondolat. Mindössze ennyi kell, hogy a lelkem utolsó épen maradt darabkája is széthulljon.

Megszűnik a félelem. Megszűnik a fájdalom. Megszűnik a bűntudat. Minden megszűnik. Nem kell szembenéznem a veszteséggel, az önutálattal vagy a szenvedéssel. Azzal sem, mennyire fáj a szívem. Mennyire fáj a lelkem.

92233565_825150547976115_1668052000824098816_n.jpg

Fülszöveg:

Elég ​erős az emberi akarat, hogy megmentsen a tébolytól?

Niki Varela élete káoszba fordul, amikor rájön, mi a lakásában zajló különös jelenségek valódi oka. Eljön az a pont, amikor a tagadás már nem működik, és szembe kell néznie a sötét árnyakkal. Mindezt úgy, hogy már senkiben sem bízhat maga körül. Túlságosan elfajultak a dolgok.
Alexios Hallas pszichológus még mindig nem tudott megbirkózni a történtekkel. Mire rájön a borosüvegek mögött húzódó rejtélyre, már túl késő lesz. Nem tehet semmit – sem az ártatlanokért, sem Nikiért. Mindketten megtapasztalják, mennyire törékenyek az emberi kapcsolatok, és olykor éppen az fordul ellenünk, akiben a leginkább megbíztunk…

Hogyan birkózik meg Niki az őt ért traumával? Vajon Alex képes lesz helyesen dönteni, amikor alkalma nyílik rá, vagy inkább utat enged a sötétségnek? Hogyan alakul egy függő sorsa, aki majdnem az életével fizetett egy barátságért?

A Kettőnk titka folytatásával újra lélektani vizekre evezünk. A sorok között megelevenedő pszichológiai thriller méltó lezárása Ludányi Bettina Függőség-sorozatának.

(Álomgyár, 2020)