Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba - Szállj a dallal! 2.

 screenshot_20191205_131255.jpg

Tudjátok már régóta szerettem volna elolvasni a Mikrofonpróba folytatását, de amikor sorra kerítettem volna, valahogy nem volt kedvem hozzá. Aztán most jutottam el arra a pontra, hogy kezembe vegyem az alkotást és laza pár nap alatt ki is végezzem. Ám azt kell mondanom, hogy miután a mű végére értem ambivalens érzések alakultak ki bennem. Talán önhibámból adódott így, talán én szerettem volna annyira imádni és annyira magaménak érezni, ahogy a történet előzményét. Ám sajnos mindez nem épp úgy alakult, ahogyan én terveztem.

(..) csak előre menj, és soha ne nézz hátra! Ettől maradsz erős.

Rácz-Stefán Tibort több előző értékelésemben is dicsértem – mind a fogalmazásmódját, mind a stílusát, mind azt, amit képvisel. Ez a gondolat azóta sem változott meg bennem, mert még mindig úgy vélem, hogy ő az egyik legtehetségesebb alkotó, akivel eddig találkoztam. Mert igenis Tibi az az író, aki egy szimpla, hétköznapi történetből is képes egy letehetetlen, megigéző alkotást varázsolni. S nem titkolom, hogy személy szerint mindezért imádom a munkásságát, a történeteit. Mert ő sokkal több, mint aminek látszik.

A Kapcsolatpróba külcsínje tökéletesen illik a Mikrofonpróba borítójához, ezen felül szerintem számos értékkel is bír az olvasóra nézve – figyelemfelkeltő, de mégsem akaszkodós; harmonikus; emellett számomra az összhatása megnyugtató, de mégis felcsigázó is. Egyszóval hatalmas kisugárzással rendelkezik, ami pillanatok alatt elcsábítja az olvasót.

A remény olyan gyorsan tűnik el belőle, mintha egy pisztolygolyó hasítaná át a szívét, nem hagyva maga után mást, csak döbbenetet, szétszakadt szöveteket, és olyan kínt, amit lehetetlen elviselni.
Ordítani akar, kiadni magából a dühöt, olyan hangosan, hogy összeroskadjanak a falak, és akárcsak a reményeiből, azokból se maradjon más, csak keserű romjai annak, ami egykor oly stabilan állt.

A mű ott veszi fel a cselekményfonalat, ahol az első rész a végéhez ért. Szereplőink végeztek a versenyen, ahonnan a közeli Aranycsipeszbe vették az utat. Xiara hamar visszamegy a koliba, mert úgy érzi, hogy az élete teljes mértékben a feje tetejére állt. A családja mindenképp egyetemre akarja küldeni, a barátainak gondolt lányok tömege elfordul tőle – mert őszintén leírta a gondolatait és az érzéseit, amely valahogyan a nyilvánosság elé került.

Dávid egyre nehezebben birkózik meg az evési nehézségeivel, emellett beleunt abba, hogy mindenki gyengének tartja. Szünetet kér Árontól, hogy mindketten megtalálják a problémáik forrását és megküzdjenek a démonaikkal. Belekezd egy edzési folyamatba, ezen felül mindent megtesz azért, hogy minél több és vitamindúsabb ételeket vigyen be a szervezetébe.

Hanna teljesen összezavarodott. A versenyen az a dal – amit Mátéval énekeltek – teljesen elrabolta a szívét. Ám az ő álmai pasija Patrik, a szemüveges slammelő srác. Mellette kell maradnia, hisz ő mindig kedves vele és nem bántja az olvasás iránti szenvedélyét. De az a minden hájjal megkent rosszfiú, mégis a gondolataiba férkőzik, és óvó érzelmeket ébreszt fel benne.

Nyomorék szem! Miért szurkálják késekkel?
Átkozott szív! Miért szakadt meg?
Rohadt tüdő! Hol van a levegő, amikor kéne?

Máté tudta, hogy megtalálta a számára tökéletes lányt – Hanna személyében -, aki azonban mással van együtt, így ő semmit sem tehet. Minden megváltozik, amikor a régi orvosa felkeresi a fiút, hogy talán van megoldás arra, hogy úgy zongorázzon, ahogy régen tette. A fiú életében az is lényeges lehetőséggé nővi ki magát, hogy talán vissza kapja édesanyját – aki az alkoholmámor világába zuhant.

Áron nehéz döntés elé kényszerül, amikor Dávid szünetet kér tőle – talán pont ennek okán dönt úgy, hogy megpróbálkozik a Kornél bá által ajánlott iskolával. Ez kissé szomorúvá teszi őt, hiszen távolabb lesz a barátaitól és Dávidtól is – de úgy érzi meg kell próbálnia.

Dávidnak sikerül legyőznie a múlt és jelen árnyait, s boldogabbá tenni önmagát? Hanna képes lesz dönteni a szíve választottja és az álmai férfija között? Máténak sikerül rendbe tennie az életét a napjai nehezebb területein? Áronnak jobb helye lesz az új iskolában?

Mintha összetartoznának, annyira egymáshoz illik a testük. Tökéletesen kiegészítik egymást.

Vajon a főszereplőinknek sikerül a lelkükhöz és szívükhöz méltóan dönteni, s a boldogságot választani?

Szerettem a regényt, faltam minden egyes oldalát. Azonban – sajnos –, volt egy olyan momentum számomra a könyvben, ahol egy kicsit elvesztettem a fonalat és kissé kellemetlen érzéseket váltott ki belőlem. Ennek ellenére egyáltalán nem bánom, hogy a kezeim közé vettem ezt az alkotást.. sőt. Ezután is örömködve fogom Tibi könyvét a kezembe venni.

Még dobog. Lélegzik. Túlélte.
De akkor miért fáj ennyire?

Ajánlom az ifjúsági regények kedvelőinek, mert számukra tökéletes majszolnivaló lesz!

Kérdés: Hannának a szívét melyik két srác fogja elérni?

Válaszaitokat továbbra is a Facebook oldalunkon megosztott bejegyzés alatt számítunk!

pixlr.jpg

Fülszöveg:

Te ​képes vagy megnyitni a szíved?

Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…

Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?

Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében…

Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?

Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.

Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?

Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.

A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki ahhoz, hogy elfogadja önmagát?

Az öt barát továbbra is egymás mellett áll, és a zenei vetélkedő következő fordulójára készülve küzdenek az álmaikért.

Van egy pont, amikor a szerelem lehet az egyetlen megoldás.

Kövesd a szíved dallamát!

(Könyvmolyképző, 2018)