Kirsch Ákos: Árnyak a sötétben

screenshot_20191115_114150.jpg

Kirsch Ákos regényeiben azt szeretem a legjobban, hogy mindig egy újabb oldaláról mutatkozik meg. Minden egyes művében fő stílusjegyként motivál a krimi vonal, emellett sajátos elemként használja fel a kalandregények titokzatosságát. Ám az Árnyak a sötétben című alkotásnál a szerző egy újabb műfaj kiemelkedő oldalát mutatja meg nekünk, a thriller világába csöppen bele.

Ezen felül úgy érzem, hogy fontos megemlítenem azt is, hogy Ákos a fantasy és a sci-fi vonalban is megmutatta már magát – emiatt akár sokarcú írónak is nevezhetném. Több regényt is olvastam már tőle, így méltán mondhatom azt, hogy helye van ebben a szakmában.

Valaki megragadta a csuklóját, és berántotta a sötétségbe. Rémült kiáltását elnyomta a szél hangja, mely végigsöpört a területen, akár egy halálos lehelet.

Az Árnyak a sötétben című mű olvasás közben több érzés is keringett bennem. Egyrészt izgatott voltam és főszereplőnkkel karöltve, kalandozni vágytam a rejtett dolgok irányába. Másrészt, kezdetben valamiért úgy éreztem, hogy már olvastam jobbat és nagyobbat az írótól. Azonban eme érzés halványult, ahogy a történet vége fele közeledtem. Bár nem titkolom, hogy néhol egy kis hiteltelenséget éreztem, mintha már túlzás lenne ez vagy az a dolog, azonban ez állapot nem vált megrögzötté a történet folyamán – csupán néha-néha felütötte a fejét.

A történet Sirokban játszódik, ahol nyoma veszett egy férfinek. Az eltűnt személy édesanyja felkeresi a budapesti magánnyomozót, hogy kerítse elő a fiát – mert a rendőrség nem tesz semmit. Péter útja először Egerbe vezet, ahonnan végül Sirokra kell mennie – legalábbis a nyomok oda vezetik őt.

A nyomozó már az első napokban kellemetlen dolgokkal találkozik - az eltűnt férfiről is az a hír járja, hogy el sem tűnt. Hiszen többen is látták aznap vagy épp másnap a boltban esetleg az utcán. Vajon akkor miért nem jelentkezik a családjánál?

Péter egyre mélyebben a dolgok alá ás. Azonban azzal ő sem számol, hogy olyan tények kerülnek nyilvánosságra, amik megbolygatják a hely életét. Egy furcsa gomba kezd nőni az erdő egyik részén, ami egyre jobban terjeszkedik – s ezzel egyidőben Sirokon a bizarrabb és szokatlanabb esetek száma még magasabb lesz. Itt már nem játékról van szó, élet-halál játszmák veszik kezdetét.

-Lá… láttam az… árnyakat - szólt Noémi, aki erőlködve ejtette ki a szavakat, hiszen évek óta némán élt, ajkai nehezen formálták a hangokat, de igyekezett kipréselni magából őket. - Láttam… Azt!
-Mit? Mit láttál? - kérdezte suttogva Károly, és a nő közelebb hajolva hozzá a fülébe súgta a választ.

Eszter Sirokra költözik, édesapja halála után, ahol megismerkedik Péterrel. A nő éjszaka különös, s egyben, abszurdnak tűnő eseményekkel találkozik. Valaki el akarja zavarni a házból, de ki lehet az? Ki akarja az őrületbe kergetni a nőt?

Sikerül Péternek azelőtt a dolgok végére járnia, mielőtt valami visszafordíthatatlan dolog történik?

A történet több szálon fut, amik végül a nyomozó kezében érnek össze. Így ő lesz az, akitől az egész cselekményfolyamat megoldása függ.

Kirsch Ákos ebben a regényben egy olyan történetet tár az olvasó elé, ami izgalmakat és kalandokat ígér. Utazásara hív, ahol a meglepettség és a szokatlanság örök társunk lesz! Mert fogalmunk sem lesz arról, hogy mi miért történik, és hogyan válik mindez valósággá.

Ajánlom azoknak az embereknek, akik szívesebben olvasnak akcióval, kalandokkal és titkokkal teli történetet – a thriller és a krimi elemeit ötvözve. Mert ez a mű pont ilyen!

Mindeközben észre sem vették, hogy néhány tíz méterre mögöttük, a patak által vájt mélyedésben, a moha lepte sziklák és kidőlt fatörzsek között egy árnyék mozdult meg. Nem volt több egy sötét foltnál, ahogy suhanva száguldott felfelé a domboldalon, majd a rejtélyes alak ismét eltűnt szem elől, mintha sosem létezett volna.
Mindössze egy sziklába vájt karmolás nyoma maradt utána.

polish_20191114_103354087.jpg

Fülszöveg:

Sirokban eltűnik egy Kerekes László nevű férfi. Édesanyja a budapesti magánnyomozót, Halász Pétert bízza meg fia felkutatásával. Péter a helyszínre utazik, ahol hamarosan különös események történnek.
Kísértetjárás üti fel a fejét, kutyák és emberek tűnnek el rejtélyes körülmények közepette, gyilkosságok borzolják a kedélyeket, és rémálmok kezdik gyötörni a lakosokat. Ezalatt az erdőben rejtélyes gombafajta jelenik meg. Két tinédzser korú fiú – Takács Kornél és Füzesi Dávid – szintén nekilátnak végére járni a történteknek, és a közeli hegyen bizarr rituálé szemtanúi lesznek.

Vajon mi áll a furcsa események hátterében? Miféle árnyak mozognak az éjszakában? A szereplők ezekre a kérdésekre keresik a választ, nem tudván, hogy amivel szembe kell nézniük, az a legvadabb képzeletüket is meghaladja!

(Gyémántfelhő kiadó, 2019)