R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona

65973313_1142863952572614_8625039666107645952_n.jpg

R. Kelényi Angelika több zsánerben is otthonosan mozog, ezek közül a történelmi-romantikusat volt szerencsém megismerni. Bombaként robbant be a köztudatba Az ártatlan című sorozatával, melyet még nem olvastam. Azonban a Mennyei bűnők 1. című művébe izgatottan vetettem bele magam, s bár műfajilag nem tartozik az ideáljaim közé, mégis kellemes csalódásként értem a regény végére.
Nagyon tetszett és annyira magával ragadott, hogy a második rész is már a polcomon lapul.

Az írónőnek maga a stílusa és az önkifejezése is szimpatikus számomra. Ellenben mindez a Barcelona, Barcelona c. regényében ütközik ki még inkább.
Pont ezért kijelenthetem azt, hogy R Kelényi Angelika nemcsak a történelmi-romantikus műfajban, de a romantikus-humoros történetekben is magas színvonalon mozog.

Rosszul viselem a ,, mi lett volna, ha..” kérdést. Jobban szeretem megvalósítani azokat a dolgokat, melyek piszkálnak, és megélni a pillanatokat, ahelyett hogy később azon rágjam magam, mit szalasztottam el.

Angelika legújabb regényének főszereplője Caroline Wood, aki Londonban él és egy híres női magazin - a CBM - főszerkesztőjének az asszisztense. Már régóta az az álma, hogy író válhasson belőle, s ezért rengeteg követ meg is mozgat, amik egyenlőre eredménytelenek.
Mindazonáltal nemcsak a karrierjében, de a magánéletében is szeretne magasabb lépcsőfokra jutni. Hiszen a szerelmi élete is romokban hever, mert Ben - a férfi, aki az életében van - szinte alig keresi őt, amit természetesen a munkájára fog.. Mert miért ne.

Aztán elérkezik a nő születésnapja, ami rengeteg dolgot felborít az életében. Elsősorban belefárad abba, hogy olyan férfire áldozza az idejét, aki nem értékeli őt és aki ha szüksége van rá csak előveszi a szekrényből, mint egy játékbabát.
Másodszor pedig a magazin egyik rovatjának, a „Határtalan szerelem”-nek a cikkíróját elbocsátják. S ezáltal előtte áll a lehetőség, hogy rábeszélje főnökét hadd próbálkozzon meg álma megvalósításával.

Az evés számomra több, mint táplálkozás. Amikor finom ételt kóstolok, az olyan, mint egy új szerelem, egy első randi; izgalmas, és nem tudom, mi lesz a vége. Vagy az első pillanatban elvarázsol, vagy nem, és ha nem, akkor nem lesz belőle hosszú távú kapcsolat. Ezért nem járok soha gyorsétterembe; én az élvezetért eszem, nem azért, hogy jóllakjak.

Caro Barcelonába utazik öt napra, hogy öt különböző férfi társaságában minden egyes este eltöltsön egy vacsorát. Méghozzá azért, hogy tökéletes cikket írhasson a tapasztalatairól, a benyomásáról. Elvégre ez kedvező is számára, hiszen megkóstolhatja a katalán finomságokat. S mivel hobbiból gasztrobloggerként is tevékenykedik, így ez mindkét szempontból szenzációs lehetőség.

A családja nem igazán örül a lány ötletének, hiszen rengeteg veszély leselkedhet rá egy ismeretlen országban, idegen férfiak társaságában. A nő azonban hajthatatlan, hiszen előtte áll a nagy esély, mely kiútként szolgálhat a titkárnői karrierjéből.

Minden nő főszerepre vágyik, minden nőnek kell az egyeduralom, hiába próbálja bebeszélni magának, hogy a kevés is több a semminél. Egy idő után a kevés kevés lesz, és még a semmi is jobb, mint a mellőzöttség vagy másodhegedűs szerep, a folytonos forrongás, várakozás, reménykedés, aztán a pofára esés.

Barcelona gyönyörű város, pompás látnivalókkal. Caroline a Gaudí hotelben száll meg, ahol már első nap megismerkedik ideiglenes otthona tulajdonosával, Thomas Adamssel.
A nő izgalommal telve kezd neki a randiestéknek, azonban minden férfi más-más dolgot takargat és különböző benyomást tesz rá. Előfordul a nyomulós, az átverős, a „régebbi fotó-t feltöltős” és még sorolhatnám. S ezzel a nő rengeteg kockázatot is vesz a nyakába, azonban Thomasban egy ideiglenes társra talál.

De mi történik, ha Caroline-nak nehezebben megy az élményei megfogalmazása, mint gondolná? Hogyan kezeli, ha a hotel tulajdonos közelebb kerül hozzá, mint Ben valaha is?

Olyan volt nekem ez a férfi, mint a végzet, ha felbukkant, nem tudtam tenni ellene, sodródtam, és hagytam, hogy játsszon velem, és amikor magamra hagyott, nagy űr maradt utána.

Az írónő egy olyan történetet tárt elénk, amelyet minden szempontból imádtam! A helyszín leírásainak hála úgy éreztem, hogy egy páratlan nyaraláson veszek részt. A cselekmények, a történések mind-mind összeszedettek és következetesek.

Caroline karakterében egy kicsit magamra ismertem,s nem mellesleg számomra maradéktalanul szerethető volt minden tekintetben. A személyisége, a tettei miértje, az érzelmeiről meg nem is beszélve.

Elmosolyodott, megszorította a derekamat, aztán úgy csókolt meg, hogy azt hittem, belehalok. A szenvedély olyan fokát éltem át a csók közben, hogy remegett minden tagom.

Véleményem szerint az írónő több dolgot is kiemel ebben a műben:
- nem szabad hagynunk, hogy az emberek lebeszéljenek az álmainkról és akkor is harcolnunk kell értük, mikor azok megvalósulása lehetetlennek tűnik
- minden percet meg kell élni, amit kapunk
- ki kell élveznünk azokat a dolgokat, amiket a miénknek mondhatunk és nem olyan után kell sóvárognunk, ami talán sosem lehet a miénk
- felhívja a figyelmet arra, hogy óvatosnak és figyelmesnek kell lennünk idegen emberek társaságában
- bebizonyítja, hogy a szerelem mindenek felett áll és két szív egymásra talál, ha ez a sorsuk

R. Kelényi Angelika egy letehetetlen, szívet melengető olvasmányt hozott, melyben a romantika és a humor tökéletes egyvelege keveredik. Könnyed, lélekemelő mű!

A szerelemben nincs olyan akadály, amit nem lehet leküzdeni.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az írónő műveit. Ezenfelül minden romantika kedvelőnek is, s szintúgy azoknak, akik egy nyárias és könnyű hangvételű regényre vágynak. Mert a Barcelona, Barcelona mindenki számára ideális könyv!

Azt akartam, hogy aki olvassa, érezze az örömöt, érezze a boldogságot, a pezsgést, az ízeket, illatokat, érezze a szerelmet. Érezze Barcelonát és a szerelem ízét…

65683117_844155469290721_4651027841549336576_n_fotor.jpg

Fülszöveg:

Barcelona ​és a szerelem íze… 
Caroline Wood a londoni női magazin, a CBM főszerkesztőjének asszisztense. 
Nem túl változatos munkája mellett hobbiból gasztroblogot vezet, melyben próbálja kiélni az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét. 
Az álma az, hogy a jövőben íróként dolgozhasson a neves újságnál, és ezt a főnöke előtt sem titkolja. 
Mivel 35 éves korára még mindig nem fedezték fel páratlan írói tehetségét, és boldog feleség sem lett belőle, tudja, tennie kell valamit az álmai megvalósításáért. 
Úgy dönt, hogy karrierjét és szerelmi életét egyetlen zseniális húzással pörgeti fel, ezért gondol egy merészet, és egy nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát. 
Egyedül.

Barátai féltik a magányos utazástól, de Caroline biztos benne, hogy Barcelonában rengeteget tanulhat önmagáról, és az új, életre szóló élmények mellett olyan blogot írhat utazásról, szerelemről, gasztronómiáról, mely végre felnyitja a főszerkesztő szemét is. 
Egyedül azonban még enni is unalmas, így egy szerinte korszakalkotó ötlettől vezérelve egy társkereső oldalon spanyol randipartnereket választ magának. 
Mindennapra egyet, így rögtön két legyet üt egy csapásra… 
Erősen hisz benne, hogy ez az utazás meghozza számára az áttörést, a cikkírói álomállást, és talán egy jóképű, szenvedélyes férfit is…

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal napjaink Barcelonájába ruccan ki, és egy humoros, vérbeli romantikus történettel örvendezteti meg olvasóit.

(Álomgyár kiadó, 364 oldal, 2019)