J. D. Barker: Az ​ötödik áldozat

unnamed2.jpg

Azt hiszem, hogy J.D. Barker-nek sikerült nagyon magasra tennie a lécet ezzel a regényével. Már a Negyedik majom is egy olyan könyv volt, amit képtelenség volt letenni, azonban az Ötödik áldozat minden várakozásomat felülmúlta. Vannak azok a történetek, amelyeknél alig várja az ember, hogy a végére érjen, hogy megtudjuk mi történt, milyen ok és okozati tényezők voltak jelen. Aztán itt van az Ötödik áldozat, aminél egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen. Száz könyvből egynél érzem igazán ezt. Szerettem volna, ha még száz, vagy több oldal létezik belőle, mert egyszerűen képtelenség volt megállni. És mi adja meg ezt az érzést? Barker teljes természetességgel vezeti le a frappáns és leleményes csavarokat benne, mindezt az elejétől a végéig. Itt nem egy csattanó létezik, hanem szinte minden oldalon, minden fejezetben és minden karakternél. Képtelenség rájönni a miértekre, nem lehet tudni, hogy mi fog következni legközelebb, kivel történik, mikor és hol. És mindezt játszi könnyedséggel veti papírra- nem volt erőltetett, nincsenek benne mélyrepülések. Egyszerűen nem lehet unatkozni olvasás közben.

Maga a történet a már jól ismert Porter és Bishop játszmájára éleződik ki. Azonban ebben a kötetben már főbb szerepet kap Porter csapata: Nash, Clair, és Kloz, valamint az ügyet átvevő F.B.I különleges ügynök, Poole. Illetve több fejezet során már az áldozatok és a gyilkos szemén keresztül is követhetjük az eseményeket. Azonban a könyv igazi esszenciája Bishop naplója, amiből a könyv vége felé egyre több fejezet kerül napvilágra.

Portert leveszik az ügyről, mivel egyre személyesebbé válik számára Bishop tevékenykedése, amit a kapitány és az F.B.I sem néz jó szemmel. Így Clair veszi át a csapatot és Nash-el illetve Kloz-zal próbálják megoldani az új ügyet. Egy fiatal lány holtestére bukkannak egy tóban, azonban a legfurcsább az egészben, hogy a lány aznap került a jéggé fagyott tóba egy másik lány ruháiban. A gyilkos képes volt léket vágni a jégbe, majd beleereszteni a holttestet és addig engedni fel vízzel újra a kivágott jégdarabot, amíg újra be nem fagy, pontosan ugyanúgy, mintha hozzá sem értek volna.

„A férfi tudta, hogy a hangnak igaza van. A hangnak mindig igaza volt. Megint megvakarta a fejét, a körme beleakadt a nyers húsba, és véres lett az ujja„

Porter saját útjára indul. Bishop tett neki egy szívességet és most szeretné, ha cserébe ő is segítene neki. Meg kell találnia az anyját. A férfi így nem csak az állását kockáztatja, de azt is, hogy a munkatársai elfordulnak tőle, hogy mindenki azt fogja hinni, együtt dolgozik Bishop-al.

Poole elindul azon az úton, amit Porter félbehagyott. Meggyőződése, hogy a nyomozó nem játszik össze az őrült gyilkossal, így mindent megtesz, hogy Porter a bizalmába avassa. Azonban ez az út, amelyen elindul olyan váratlan fordulatokat hordoz magával, amire még a sokat látott ügynök sincs felkészülve.

„Nem várhattam be a Halált, Bevárt hát szépen Ö, Ketten voltunk csak kocsiján S a méretlen Idő.”

Az áldozatokról nem írnék, mert az már erősen spoileres lenne, azonban egyet garantálok: Barker a kínzás magasiskoláját nyújtja. Borzalmas, könyörtelen, kíméletlen.

Nos, a könyv vége sok emberből válthat ki egyfajta dühöt, ugyanis Barker nyitva hagyja a kaput a harmadik és egyben befejező részhez, azonban a második könyvben történtekről minden esetben választ kapunk. Minden eddigi csapot elzár, és egy újat nyit meg előttünk.

unnamed.jpg

Fülszöveg:

 

A negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak, Clairnek és Nash-nek egyedül kell megtalálnia az új gyilkost.

Porter megszállottan üldözi a célpontját. Egy szemcsés fotót követ Chicagótól egészen New Orleansig, és közben egy olyan sötét világra bukkan, amely minden képzeletét felülmúlja. Arra is rádöbben, hogy csupán egyetlen olyan hely létezik, amely még egy sorozatgyilkos elméjénél is ijesztőbb: az anyja tudata, aki világra hozta őt.

Agave Könyvek Kiadó Kft.

Kötés: puhatáblás ragasztott

528 oldal

Fordító: Bosnyák Edit

Megjelenés éve: 2018