Chris Carter: Halállista (Robert Hunter 5.)

Nem egyszerű írni erről a könyvről, főleg úgy, hogy még mindig a hatása alatt vagyok. Több esetben le kellett tennem és pihentetnem az olvasást, mert teljesen kikészített. Sok olyan thrillert olvastam már, ahol teljes volt a bénultságom egyes szituációkban, de egyedül Carter képes arra, hogy a könyveivel a teljes kétségbeesést váltsa ki belőlem. A Halállistával egy olyan témát tárt elénk, ami akár valóságos is, ha más szemszögből nézzük. Megkérdőjelezi a társadalmunkba vetett bizalmat, megmutatja az emberek morális színvonalát. Láthatunk, olvashatunk az interneten nem egy, nem kettő olyan esetet, ahol az emberi gonoszság határtalan. Emberek, akik a frusztrációjukat a közösségi oldalon élik ki, különböző trollkodás, vagy kegyetlen hozzászólások által. Nem számít, hogy hány embert bántanak meg, miképp hurcolják meg őket. Mindez vonatkozik egyes újságírókra és hírportálokra is, hisz több esetben hatásvadászatról szól az egész.

Történet:

Hunter egy különös telefonhívást kap. Fel kell lépnie egy oldalra az interneten, ahol egy férfi látható kikötözve egy székben. A hívó fél teljesen nyugodtan és higgadtan közli Hunterrel, hogy a választás az övé: Víz, vagy tűz. Nincs harmadik lehetőség, az áldozatot nem lehet megmenteni, de a nyomozóra hárul a halál neme. Garcia-nak és Hunter-nek élő közvetítésbe kell végignéznie, ahogy a telefonáló férfi megöli az áldozatát.

A két nyomozó próbálja kideríteni a telefon, illetve az oldal helyzetét, azonban az ismeretlen annyira profi, hogy még az FBI ehhez szakosodott csoportja sem képes megtalálni. Napok telnek el, de mindenki egy helyben toporog. Az áldozatnak nem voltak ellenségei, így semmi kiindulási pontjuk sincs.

Újabb hívás érkezik Hunter telefonjára. A gyilkos most már nagyobb tétben játszik. Az új áldozat egy nő, akinek az halála kimenetelét az interneten tartózkodó emberekre bízza. Viszont kap egy esélyt a nő. Amennyiben tíz percen belül nem éri el az ezer szavazatot valamelyik kínzás, akkor életben marad.

Nos, a csapatnak feladták a leckét. Nincsenek nyomok, a testek megtalálása után is olyan tiszta minden, mintha éppen most jöttek volna a világra. Az áldozatok között semmiféle összefüggés nincs.  Nincs könnyű helyzetben sem Hunter, sem az FBI. Az áldozatok száma egyre több lesz, a kivégzési mód, pedig egyre kegyetlenebb.

Összegzés:

A történetről magáról nem írnék többet, mert bárhogy mennék bele, az már erősen spoileres lenne, a lényeget pedig senki előtt sem szeretném feltárni. Így inkább a véleményem fűzném tovább a könyvről. Gondolom az mindenki előtt sejthető, hogy a szálak végül összeérnek. Ez azért lényeges, mert amíg olvastam a különböző eseteket, úgy éreztem, hogy képtelen lennék bármilyen mentséget felhozni a gyilkos számára. Azonban a könyv végén kiderült, hogy milyen világban is él ő, és bármilyen abszurd, megértettem a tettei miértjét. Nem, abszolút nincs mentség ezekre a gyilkosságokra, viszont megértettem miért vált egy szörnyeteggé, és valamilyen szinten együttérzést váltott ki belőlem.

A kérdés pedig: én szavaztam volna-e? Biztos, hogy nem. Alapban már a könyvet is többször le kellett tennem, így 100%-ig biztos vagyok benne, hogy egy ilyen videót se tudnék végignézni. Azonban azt gondolom, hogy a mai világban sokan megtennék.  A miértre megkapjuk a választ a regényben. Hunter alaposan elemzi az emberek viselkedésmódját, pszichológiai befolyásoltságát.

Voltak a történet során zátonyra futott részek, amik eleinte még fontosnak tűntek, aztán ezek valamiért elsikkadtak. Kíváncsi lettem volna több ember későbbi szerepére, életük alakulására, de erre sajnos nem kaptam választ. Azonban ezek annyira eltörpülnek a történet lényege, kivitelezése során, hogy számomra Chris Carter legújabb könyve teljes mértékben megérdemli a maximális pontszámot.

 

Fülszöveg:

,,Válasszon, nyomozó: tűz vagy víz."

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik áldozat. Ráadásul a gyilkos ezúttal változtat a játékszabályokon: egyfajta morbid valóságshow-t talál ki, amelyben a weboldal minden látogatója szavazhat az áldozat sorsáról...
Megjelenés ideje: 2019
360 oldal