Lisa Jewell: A férfi titka

Ajánló:

Lassan csordogáló történet, amely apránként adagolja az információt, miközben megismerhetjük az egyes szereplők életét, múltját. Váltott szemszög és egy múlt visszatekintése alapján jutunk el az események középpontjába. Ennek a könyvnek nem az a lényege, hogy pörögjön, egyszerre zúdítson ránk minden információt. Ennek a történetnek építkeznie kell. Pontról pontra és elemről elemre. Így fogjuk megérteni mindazt, amin a szereplők keresztül mentek. Tetszett, hogy az írónő, az egyes fejezetek végét úgy oldja meg, hogy kíváncsivá tesz bennünket olvasókat, ezáltal nem laposodik el a történet. Szemléletes képet kapunk a városról a különböző építészeti látványosságokról, így kicsit úgy érezhetjük, mi is ott vagyunk.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/AR3cFQ

Két nő szemszögét vetíti elénk: Lily a fiatal lány aki nemrég ment férjhez Carl-hoz és Alice a negyvenes éveiben járó nő, aki egyedül neveli három gyermekét. Két különböző karakter, akiket egy dolog köt össze. A férfi. Az egyik "elveszítette" a másik rátalált. Lily teljesen kétségbe van esve, hisz egy idegen országban van egyedül. Carl reggel elment dolgozni, mint eddig máskor, csakhogy este már nem ért haza. Nincs róla semmi hír. A rendőrség nem igazán hisz a fiatal lánynak. Szkeptikusan állnak egy olyan házassághoz, amely csak pár hét ismeretség után köttetett. Szerintünk a férfi elhagyta, meggondolta magát. Lily nem hagyja ennyibe a dolgot és addig jár a rendőrök nyakára, amíg le nem futtatnak egy keresést a férfi személyére. Amit viszont ezután megtud teljes mértékben sokkolja. Megpróbálja felkeresni Carl legjobb barátját, Russt, de legnagyobb csalódására úgy tűnik, hogy az a barát, aki évek óta ismeri a férjét, semmit sem tud róla.

" Lily ledermed. Elképzeli, hogy Carl hazatér, meglátja vadonatúj IKEA szekrényén a piszkos, nagy lyukat, rájön, hogy a személyes holmijában kutattak. Aztán arra gondol: Carl hazudott neki. "

Alice egy esős napon észreveszi, hogy a tengerparton egy férfi ücsörög. Először nem foglalkozik vele, ám több órával később még mindig ott látja a pasast. Kíváncsisága nem hagyja nyugodni, így egy kabáttal együtt kimegy hozzá. Nem beszél sokat vele, átnyújtja az esőkabátot és megkéri, hogy menjen el, mielőtt halálra fagyna. Alice ezután elviszi iskolába a legkisebb lányát, majd hazafelé tartva döbbenten tapaszalja, hogy még mindig ott ül az idegen. Itt már nem bírja tovább, kimegy hozzá és betessékeli a házába. A férfi elárulja neki, hogy semmire sem emlékszik - arra sem, hogy került a tengerpartra. Nem tudja a nevét, a lakhelyét, csak annyit tudott, hogy valamiért okkal van ezen a parton. Valami történt a múltban, amire rá kell jönnie. Alice úgy dönt segít neki - annak ellenére, hogy a nő gyerekei és legjobb barátnője borzasztó ötletnek tartják, hogy egy vadidegen embert így beengedett a házába. Mivel nem tudják a nevét, így Frank-nek keresztelik el.

" Franknek hányingere van: alváshiány, a kelleténél több vörösbor az előző este és több erős kávé ma reggel, mindezek tetejébe az emlékezés gyomorforgató szédülése. " 

Frank össze van törve. Érzi, hogy valami rettenetes dolog történt az életébe, ami által az agya védekező mechanizmusba kapcsolt, ezáltal elfedve a titkot előle. A nő, aki befogadta kedves hozzá, próbálja különböző helyekre elvinni őt, hátha valami visszatér. Ám, amikor egy-egy emlékfoszlány az agyába férkőzik különösen erős pánikroham tör rá. Retteg attól, hogy olyan dolgot tud meg, amit képtelen lesz feldolgozni, mégis szeretne emlékezni, visszakapni régi önmagát - ha egyáltalán volt olyan. A legjobban egy olyan emléktől ijed meg, amelynél úgy tűnik megölt valakit. 

Talán jobb lenne hagyni a múltat magunk mögött, hogy inkább egy új és szabadabb életet élni? Vagy ez a múlt, amit olyannyira kerget, végső soron utoléri majd?

Ki ez a férfi, aki megjelent Alice életébe? Aki fenekestül felforgatta az életét? Lily vajon megtud birkózni mindazzal amit megtud? Vagy talán jobb lenne, ha hagyná, hogy a férje soha ne kerüljön elő és visszamenne a családjához?

Mindenképpen kell egy bizonyos hangulat ehhez a könyvhöz, maga az atmoszférája megköveteli ezt, de érdemes leülni és hagyni magunkat belesüppedni a történetbe.

Fülszöveg:

Mindenkinek vannak titkai. Mi történik, ha nem emlékszel a titkaidra?

"- Mióta ül idekint?
- Tegnap érkeztem.
- Honnan jött?
- Fogalmam sincs."

Lily
csak három hete ment férjhez. Egyik este a párja nem tér haza a munkából,
s a fiatal nő szorult helyzetbe kerül egy idegen országban, ahol nem ismer senkit.

Alice
idegen férfit talál a háza előtti tengerparton, a zuhogó esőben. Nincs neve, se kabátja, és fogalma sincs róla, mit keres ott. A nő a józanész dacára behívja az otthonába.

De ki ez a férfi, és hogy bízhat meg Alice egy olyan emberben, aki elvesztette az emlékezetét?

Két asszony, húsz esztendős titkok és egy férfi, aki nem emlékszik a múltjára.

Művelt Nép Könyvkiadó Kft.

450 oldal

Kötés: kartonált

Kiadás éve: 2018