Budai Lotti: A nyugati szerető - A szamuráj lánya 1.

Budai Lotti nevével már többször találkoztam, ám amikor olvastam arról milyen témában fog egy újabb sorozatot megalkotni, akkor lettem biztos abban, hogy eme kötetet nekem is el kell olvasnom. A japán világ megismerése az elmúlt időszakban valahogy kiemelt lett számomra, így a gésák életébe már volt szerencsém bepillantani Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai és Mineko Iwasaki – Rande Brown: A gésák gésája című könyveikben.

Az írónőnek köszönhetően bővültek az ismereteim a japán világgal kapcsolatban. A nyugati szerető című alkotás pedig egy káprázatos, szívet tépő történet bugyraiba lök minket. Sosem tudhatjuk mi vár még ránk, mert folyton folyvást olyan pillanatok következnek be a lapok mélyén, amik hol meglepnek, hol örömmel, míg máshol félelemmel töltenek el bennünket.

,, Minden nő megérdemli, hogy legalább egyszer átélje az igazi, mindent elsöprő szerelem beteljesülését. S ha ezt elszalasztja, örökre sajnálni fogja. Még akkor is, ha ily módon hatalmas veszteségtől menekül meg.. Van az a fájdalom, amire szükségünk van az életben.”

Mija egy szamuráj lánya, aki épp házasságot készül kötni egy tartományúr fiával. Ez mindkét család életére pozitív hatással van, így mindenki alig várja, hogy elérkezzen ez a pillanat. Mija a bátyjával a jövendőbelije családjától utazott hazafele, mikor is belebotlottak egy idegenbe. Az idegen nem tette tiszteletét számukra, így a nő bátyja felháborodva rontott eme férfinak, aki végül egy kard által okozott sérüléssel az erdőbe menekült. Rokuró forrófejű, hirtelen haragú férfi, így nem meglepő, hogy hazatérvén is csak panaszkodott mind az idegenre, mind a húgára.

Azonban Mija lelkiismeretes lány, aki nem akarta hagyni, hogy a férfi az erdőben veszítse életét. Az éjszaka leple alatt megszökik, és Anthony keresésére indul, szeretné ellátni sebeit. De mikor megtalálja, szörnyű állapotban van, így szinte természetes számára, hogy régi és hű barátja segítségével a házuk melletti teaházba viszik, ahol igazán gondját viselheti.
Meg sem fordult a nő fejében, hogy az idegen férfiért szinte rajongani fog. Mit tehet az érzelmei ellen, ha azok az idegen Anthony iránt alakultak ki? Van megoldás kettejük boldogságának beteljesülésére?

,, Mija hirtelen aprónak és sebezhetőnek érezte magát a hatalmas és idegen erő mellett.. Ami úgy vonzotta, akár a mágnes. Vonzotta mássága, szelídsége, amelybe Mija számára mégis valamiféle letaglózó vadság vegyült.. No és a szeme. Az a bársonyos, mély zöld, szeme. Amely ráadásul olyan pillantással ostromolta a lány ártatlan lelkét, hogy a lány belepirult. A fekete és a zöld szempár némán kapcsolódott össze, hosszú másodpercekre, mintha képtelenek lennének egymástól elszakítani a tekintetüket.”

Egyikőjük sem gondolt arra, hogy a szerelem átélése miatt vér tapad a kezükhöz. De napról napra olyan fordulatok zajlottak körülöttük, hogy jóformán felfogni sem lehetett. Mindamellett Mija élete ezután csak még inkább bonyolultabbá válik, olyan eseményeket kellett megélnie, amik erősebbé, bátrabbá tették.
Volt ott vér, bosszú, halál, hűtlenség. S a nőnek pillanatról pillanatra kellett döntenie az életével kapcsolatba.

Talán akkor válik jobbá az élete, amikor a Tíz lótusz házába kerül. Egy házba, ahol különleges kéjhölgyek élnek. Noha mire Mija idekerül számtalan fájdalmat él át és számtalanszor tapasztalja az emberi kegyetlenséget. Ellenben itt olyan dolgok történnek, amik talán egy új életet adhatnak neki. Vagy legalábbis egy lehetőséget az újrakezdésre.

,, Ő nem az égiek, nem a végzet eszköze.. csupán azok játékszere. Egy játékszer, akivel az égiek csúfot űznek. Olykor egy pillanatra föl- föllebbentik a sötét élete előtt a függönyt, amely mögött a fény, a ragyogás, a szerelem és a boldogság várja.. csakhogy aztán a magány és a kétségbeesés vaskapuja döngve záródjon be előtte.”

A karakterek számomra szimpatikusak voltak. Mija személyében egy kedves, intelligens, csupa szív lányt ismertem meg. Aki nem félt fellépni akkor, mikor az elvei és a döntései úgy kívánták. Aki igazán szeretett életében és rengeteg bánatot kellett elviselnie. Aki akkor sem adta fel, sőt csak még kitartóbbá vált, mikor a helyzete rosszabbodni látszódott. Aki nem rettegett megragadni a lehetőségeket, hogy jobb élete lehessen.

A mű befejeztével is azt éreztem, hogy ez az élmény még sokáig bennem fog élni. Izgatottan kezdtem neki pár nappal ezelőtt az olvasásnak, s gondolni sem mertem volna, hogy ennyi csavart fog az írónő belevinni. Budai Lotti szemet kápráztató módon írta meg ezt a regényt, s olyan érzelmeket vitt bele, melyek száz százalékig elvarázsoltak. Kissé erotikával fűszerezte meg az eseményeket, amik csak még inkább magukkal vittek, s még mélyrehatóbbá tették az alkotás összhatását. Kíváncsian várom, hogy a regény folytatásában, A párizsi gésában hogyan folytatódik Mija élete és milyen kalandok kerülnek az útjába még.

,, El akart merülni a rá váró mézédes bűnben, bármi legyen is érte a vezeklés. Mert vannak bűnök, amelyeket nem elkövetni nagyobb vétek, mint engedni a csábításuknak..”

Ajánlom mindazoknak:

  • akik szívesen olvasnak a gésák világáról és most egy hasonló világot is megismernének
  • akik szeretik az írónő stílusát, s újabb művet olvasnának tőle
  • akik szeretik a kalandos regényeket
  • akik az erotikus tartalmaktól sem húzódnak el
  • akik szeretnének egy lélegzetelállító történettel megismerkedni

,, Ki tudja, talán ez az én karmám. Az örök harc. De ha így kell lennie.. Én állok elébe.”

Fülszöveg:

Miya, ​Joritomo Aszuakura szamuráj lánya, éppen menyegzőjére készül a helyi tartományúr fiával, amikor a sors az útjába sodorja Antony Pearsont, a vonzó angol kereskedőt. A két fiatal egymásba szeret, ám titkos és szenvedélyes viszonyuk lelepleződik. Miya és Antony életét a lány vőlegénye menti meg, aki a történtek ellenére feleségül veszi a szamuráj lányát. Miya mélységes hálát érez férje iránt, akit azonban családjával együtt elsöpör egy politikai tisztogatás, amit az ország vezetője, a sógun rendelt el. Miya magára marad a háború szélére sodródott országban, s hamarosan a gésák egyszerre lenyűgöző és veszélyes világában találja magát. Miya végül bosszút esküszik férje gyilkosai és az ország vezetője, a sógun ellen, s harcában kész minden eszközt bevetni…

Budai Lotti – a hatalmas sikert aratott Ágyas és úrnő című sorozata után – új regényében a 19. századi Japán titokzatos világát tárja elénk, amelyben nyomon követhetjük Kelet és Nyugat találkozását egy rendkívüli fiatal lány szívszorító kalandjain keresztül. Az írónőtől megszokott módon a könyvben ezúttal is szórakoztató formában elegyedik egymással a romantika, a szenvedély és a történelmi hitelesség.

(Álomgyár Kiadó, 420 oldal, 2018)