Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Ajánló:

Nagyon szerettem volna ezt a könyvet elolvasni már egy ideje, mert még pár éve édesanyám is ajánlotta számomra. Most amikor itt volt a lehetőség, akkor pedig éltem vele és ennek nagyon örülök. Megértem, sőt átérzem azt, hogy anyukám miért ajánlotta akkor, hiszen ezt a könyvet az olvasás után már én is csak ajánlani tudom mindenkinek.

,, Az idegent egy gésa szép sminkje díszítette, ajkai bíborvörösen világítottak hófehér arcában, amely kétoldalt enyhén rózsaszínűre volt festve. A haját selyemvirágok és rizságacskák díszítették. Szokványos fekete kimonót viselt, rajta az okija jelével.”

Nem kevés napba telt, míg elolvastam, mert szerintem ez egy olyan témát, világot dolgozz fel, amit bizony nem könnyű megérteni, feldolgozni és beleélni magunkat. Mégis egy csodálatos, számomra nagyon is érdekes világba kalauzol el minket. Egy nem mindennapi világba, egy nem hétköznapi életbe és egy nem átlagos nő pillanataiba. Szerintem nagy dolog az ha elárulom ez az első könyv, amiben szamárfüleztem az oldalakat. Igen, nem szép dolog, de egyes részek annyira magával vittek, hogy addig sem akartam elszabadulni a pillanattól, amíg feljegyzem valahová. Történetünk főszereplője Csijo, aki Joroidoban született és egészen 9 éves koráig ott is élt. Akkoriban édesanyja már kezdett legyengülni, a betegség egyre jobban leterítette, ezért a lányok édesapja egy jobb élet reményében eladta lányait. Igen, volt egy nővér is, bár sajnos ő a történet előrehaladtával egyre jobban eltűnik a mi ’kislányunk’ életéből. 9 éves korában Gionba került egy okijába, ahol a gésajelöltek tanítása, nevelése a cél. Csijo is gésajelölt lesz, bár elég rögös út vezet számára ehhez a pontra. Egy más okijában nevelkedett gésa testvérévé fogadja, így megnyílik előtte a lehetőség, hogy egy sikeres, színvonalas élethelyzetbe kerülhessen.

,, - Az életben egyikünk sem találkozik annyi szeretettel, amennyire szüksége volna – mondta, és egy pillanatra összehúzta a szemeit.”

Sok mű bizonyítja azt, hogy a dolgok sosem azok, amiknek látszanak. A műben szereplő életet saját magáról meséli el a nő, és az ő elbeszéléséből is látszik. hogy sok mindent másnak hitt ami, nem egy dologról derült ki az, hogy más áll a háttérben, mint amit ő gondolt. Egy lélegzetelállító mű a gésák világából, emellett jelentős szerepet kap a sikeres előrejutás, a barátság és nem utolsósorban a vágy is.

,, Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.”

Csijo, aki később Szajuri néven lesz ismert. Igen, még mindig róla beszélek. Gésa léte során harc folyik a szüzessége elvesztéséért, az kapja meg aki több pénzt fektet bele és aki nem hátrál meg. Később azért is pénzharc folyik, hogy valaki a donnája lehessen. Elsőként olyan valaki lesz a donnája, aki nem éppen szerencsés helyzetbe hozza majd saját magát és a nő okiját, családját sem. Történetünk közepe, vége a II. világháborúba csöppen bele. A ledobott bombák rombolnak, a gésakörzetek megszűnnek, így a gésáknak biztonságos helyre kell menniük, ha nem akarnak gyárakban dolgozni. Csijo egy kedves családhoz kerül, ahol a mindennapi termelésbe folyik be és így kikerül Giotóból. Később visszatér és itt ismét fordulatos dolgok történnek vele. Vajon övé lehet az a férfi, aki után kiskora óta ábrándozik? Milyen élete lesz sikeres gésaként? Gésa marad-e egyáltalán?

,, Mamehának volt igaza, amikor azt mondta, nem azért vagyunk gésák, mert azok akartunk lenni, hanem azért, mert nem volt más választásunk.”

Az év felénél sem járunk, de ez a legérdekesebb és legrabulejtőbb könyv, amit eddig olvastam. Csodálatos történet, amit kár kihagyni. Amikor a kezeid közé kerül a könyv letehetetlen lesz, de azért szükség lesz egy-egy nagyobb életdarabka után kikapcsolni. Hiszen ahhoz, hogy igazán megértsük a művet át kell gondolni, meg kell érteni. Imádtam ezt az emlékiratot! Ajánlom minden  olyan olvasónak, aki szereti az ehhez hasonló könyveket, vagy legalább most szívesen megismerne egy különleges világot.

,, Az élet maga nem egyéb, mint állandó vihar, amely folyamatosan elmos mindent, ami addig volt, pusztaságot hagyva maga után.”

Elia-Locardi-Travel-Photograhy-The-Soul-of-Kyoto-Japan-1440-60q-1280x640 tumblr_inline_nobrk0HhgM1slrvm0_500

Fülszöveg:

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást. A hangoskönyv Pécsi Ildikó előadásában került kiadásra. Steven Spielberg produkciójában és Rob Marshall rendezésében készült filmváltozata 3 Oscar-díj, 3 BAFTA díj és 1 Golden Globe díj nyertese. A világon több tízmillió példányban eladott bestseller! Kiadó: Trivium Oldalak száma: 448 Kiadás éve: 2017