Pfliegel Dóra: Feleséged története

Pfliegel Dóra könyvébe egy gyönyörű, egyben igazságos történetet ismerhetünk meg. Ez a kétszáz oldalas alkotás egy nőben lezajlódó belső küzdelmet oszt meg velünk. Valóságos érzelmek, valóságos kérdések vetődnek fel. Elgondolkodtat, átértékelteti velünk a dolgokat, melyek egy párkapcsolattal összefüggésben merülhetnek fel.
Az írónő sajátos stílusban, élvezhetően és határozottan adja át nekünk a gondolatokat. A gondolatok, mely egy házasságban/kapcsolatban, válásban/szakításban előjönnek. Ez a mű mindenkinek szól, mert mindannyiunk átélt már egy ilyen helyzetet, még ha más formában, akkor is.

,, Ha a combok egymásba csúszva, az ágyékok egymással találkozva helyezkedtek el a takaró alatt, az maga volt a boldogság. Ha csak térdmagasságig kulcsolták össze a lábukat, tudták, hogy van egy kis feszültség, de megoldható a probléma. Ha csak a lábfejek simultak egymáshoz, a mellkasok izgatottan fel-le mozogtak a sötétben a takaró felett, érezték, össze kell kapniuk magukat. Ha nagyon figyeltek, hallhatták egymás szívverését, mint amolyan segélykiáltásokat.”

Dédé történetét a legjobb barátnője meséli el nekünk. A lány beleszeretett egyetemi tanárába, biztos volt abban, hogy ő lesz az első és talán egyetlen igazi férfi az életében. Összeköltöznek majd, közös gyermekeik lesznek és együtt fognak megöregedni is.

A házasságuk évek múlva megváltozik. Dédé belefáradt abba, hogy tökéletes anyának és feleségnek kell lennie. Hogy szinte minden feladat ráhárul és mindenben fontos a teljesítménye, szinte a pihenés is elvégzendő feladattá alakul a számára. Máté minden tekintetben ráérős, lazán veszi a dolgokat és észre sem veszi a nő leterheltségét,
András a család jó barátja, ám egy este túl közel kerül Dédéhez. Aztán bekövetkezik az első csók, ami mindkettejükben egyfajta vágyat indít el. A nő tudja, hogy a férfinek is családja van, azonban az érzelmeiről nem ő dönt.

,, És honnan tudjuk, hogy az érzelmeink valósak? Hogy nem csak kiszakadni szeretnénk valamiből? Mi a különbség a vágy és a szerelem között? Szerelemmé mélyülhet-e a vágy, ha bűnben született?”

Megismétlődik a csók, összebújós pillanatok és vad szeretkezések indulnak útjukra. Tudják, hogy hibát követnek el, hogy ez tiltott, de a szerelem győzedelmeskedik.
A nő tud választani a családja és a szerelme között? Mit szeretne a szíve mélyén igazán?

Önismeret, változások, kezdet és vég. Megismerhetjük Dédé érzelmeit Máté és András iránt. Végig követhetjük a félrelépését, útját az ismeretlen felé.
Érdemes elolvasni, rengeteg tudást és tapasztalatot szerezhetünk. Lapozz bele te is a Feleséged történetébe. Ne aggódj, együltében végig olvasod majd és kicsit magadra is kivetíted majd! A saját szerelmedre, csalódásodra és kételyeidre. Merülj bele te is Dédé gondolataiba, életébe!

,, Ez a történet mindazoknak szól, akik házasok, de félnek, mert érzik, hogy valami elromlott, erről azonban nem vesznek tudomást. Azoknak is szól, akik már meginogtak, de még nem tudják mit lépjenek. És azoknak is, akik már eldöntötték, de még nem mernek lépni, vagy akik már túl vannak egy váláson.”

Fülszöveg:

A Feleséged története egy olyan monológ, amit soha nem akarnál végighallgatni a másiktól, és ha benned indulna el, akkor mindent megtennél, hogy elcsendesítsd magadban. Pedig érdemes lenne már az első nagy levegővételnél odafigyelni. Hogy elmondhassa, hogy elmondhasd. És akkor elindulhat egy párbeszéd. Kettőtökön múlik.

Dédé beleszeret egyetemi tanárába, Mátéba. Az érzés kölcsönös. Hamarosan össze is költöznek, gyermekeik lesznek, és boldogan élhetnének, amíg… De vajon ennyi elég?

Pfliegel Dóra története egy mindent elsöprő szerelem beteljesülése, kálváriája és bukása. Ha egyszer elveszítjük a bizalmat, újraépíthetjük még a régi kapcsolatunkat, visszakaphatjuk az egykori szerelmet? Vagy van az a pillanat, amikor más irányt vesz az életünk? És mi történik akkor, ha megjelenik a harmadik?

A regény elemi erővel mutatja be egy fiatal nő belső vívódásait. Vajon pontosan megláthatjuk, hogy hol hibáztuk el? Történet egy öröknek hitt házasság szétbombázásáról, megcsalásról, szégyenről, bűnről és bűntudatról.

(Athenaeum Kiadó, 200 oldal, 2018)