Ludányi Bettina: Meghasadt valóság

Megdöbbent, felkavar, magához láncol!
Leginkább ezekkel a szavakkal tudnám illetni Bettina regényét. Mert egy olyan világba kalauzol, ami elgondolkodtat, felbolygat, majd a mélybe dob. Az írónő csűri csavarja a szálakat és óriási fordulatokkal fűszerezte meg az egészet.

,, A múlt és a jövő összekeveredik a jelennel, mi pedig elfelejtünk emlékezni a fontos pillanatokra. Az első csókra, az első szerelemre, az első baráti ölelésre, az első csalódásra, egy jókor kimondott kedves szóra, egy mosolyra és egy boldog pillanatra. Miért? Miért von körbe mindent a feledés köde, ami számít?”

Kicsit nehéz megfogalmaznom a gondolataimat, mert annyira könnyen átvert és közben el is bűvölt, amire nem is számítottam. Az elmúlt időszakban az egyik legjobb történet, amit megismertem és megszerettem.
A történet vezető műfaja a pszichothriller. Olyan mélységekbe megyünk az olvasás során, ami odavonzza az olvasó figyelmét, de ugyanakkor picit el is riassza. Ám ezenfelül egy apró romantikus szállal van megbolondítva az egész. Egyszerűen csodálatos alkotás!

,, Egy óriási hazugság, egy álca, egy megtévesztés, egy meghasadt valóság…”

Csak ajánlani tudom minden lélektani és thriller kedvelőnek, mert ez nekik kötelező olvasmány! Az orrodnál fogva vezet a regény és mindezt az utolsó oldalakig észre sem veszed.
A Meghasadt valóság a szemedbe hazudik, elhihet veled mindent, aztán olyat kapunk tőle, hogy saját magunknak sem hiszünk majd.

,, Megtanultam, hogy az élet igazságtalan, ezért mindig fel kell készülnünk, mindig egy lépéssel előrébb kell járnunk. Hogyan tehetjük ezt meg? Úgy, hogy nem reménykedünk, nem bizakodunk, nem imádkozunk. A mindennapok a cselekvésről szólnak, és nem a reményről.”

Sophie Nápolyban él, antikváriumban dolgozik. Imádja a könyveket és az olvasást, így számára nem is volt kérdés, hogy hol dolgozzon. A múltja tele van titkokkal és egy szörnnyel. Mindig félt, hogy ismét a szörny karmai közt fogja érezni magát. Ennek ellenére a jelenjét és a jövőjét nem akarja engedni, hogy tönkremenjen és ezért mindent megtesz. De sokszor a sors másként vélekedik, mint mi.

Egy nap munka közben betér hozzá egy fiú, aki egy férfi elől menekül. Sophie önmagát látja benne, ezért menedéket nyújt neki a szorult helyzetben. Viszont azt ekkor egyikőjük sem tudja, hogy ez egy erős és elválaszthatatlan barátsággá alakul majd közöttük.
Roberto a nővérét fedezi fel a lányban, hamar kitárulkozik és úgy érzi bizalmasra talált.

,, Nem az tesz minket erősebbé, hogy még akkor is harcolunk, amikor már elfáradtunk, hanem amikor elfogadjuk a felénk nyújtott segítő kezet, és vagyunk elég bátrak megbízni benne.”

Nico sosem adott a nők szavára. A narancsos-vörös szépség valahogy mégis felkeltette az érdeklődését. Az a nő annyira karakán, bátor és erős, hogy pillanatok alatt levette a lábáról. A jövőjük összefonódik, de vajon elég erős a kapcsolatuk? Mindketten makacsak és önfejűek, de eljön az a pont, amikor kompromisszumot kell kötnünk a másik féllel.

,, Nincs megbánás, nincs bűntudat, nincs lelkiismeret-furdalás, nincs felelősségvállalás.”

Feltűnik egy rég látott személy Sophie múltjából. Ez a férfi olyan titkokat és rejtélyeket hoz felszínre, amiket a nő már rég elásott magában. Elég erő van benne ahhoz, hogy szembeszálljon gyermekkora démonával?
Kik is a pszichopaták és hogyan élnek köztünk? Milyen érzés az, ha a környezetünkben találkozunk ezzel? Mi zajlik le egy pszichopata agyában, vagy éppen mi nem?

,, Idővel a seb begyógyul, és bár a heg megmarad, már legalább nem fog fájni. Segít emlékezni, hogy egy kemény háború dúlt a szívünkben és a lelkünkben, mégis mi kerültünk ki győztesként. A hegek nem fájdalmat és elkeseredést hoznak, hanem békét és biztonságérzetet. Megmutatják, hogy egyszer már túlszárnyaltuk önmagunkat. Hogy egyszer már nyertünk, és ez a jövőben is így lesz.”

Ludányi Bettina remek munkát végzett. Úgy vélem a regénye teljes valójában visszaadja azt, hogy hogyan ismerhetünk rá egy pszichopatára és mi is ez az egész valójában. Rengeteg forrásmunkát végzett, de olvasóként és barátként is mondhatom, hogy minden egyes oldalért megérte az összes perc, amit erre fordított.
Volt, hogy forgattam a fejem mert nem tudtam mit higgyek. Volt, hogy a könnyeimmel küszködtem. Megesett, hogy kicsit Sophie-t magamnak képzeltem, a bátorságát és a személyiségét. Mert annyira áttudtam érezni és annyira átadott mindent. Imádtam!

,, Tudod, milyen hihetetlenül kétségbeejtő, amikor a saját agyad próbál meg átverni? Amikor abban az emberben nem bízhatsz, aki a legközelebb áll hozzád? Mert odáig fajult a dolog, hogy már saját magamban sem lehettem biztos.”

Fülszöveg:

„Megdöbbent, ​felkavar, magához láncol.” – Anarchia Könyvblog

Te mit tennél, ha a saját emlékeidben sem bízhatnál? 

Sophia Santillo látszólag nyugodt és egyhangú életet él Nápolyban, ám a felszín alatt megannyi szörnyű titkot őriz. A csontig hatoló fájdalom és rettenet még annyi év után is uralja életét. Egészen addig, amíg nem találkozik a sármos üzletemberrel, Nico Bellonival. Vajon a férfi méltó lesz rá, hogy a lány megossza vele riasztó múltját? 

Sophia biztos abban, hogy soha többé nem kell szembenéznie a szörnnyel, aki tönkretette az életét, ám egy telefonhívás minden reményét lerombolja: bántalmazója újra szabad. Hiába szentelt éveket arra, hogy feldolgozza a történteket, minden újra összeomlik körülötte. Főleg, miután fény derül a valódi igazságra. 
Ki a titokzatos szörnyeteg, és mi köze a lányhoz? Mi zajlik egy pszichopata fejében, és hogyan lesz egyáltalán valakiből gyilkos? Milyen mértékben befolyásolja a környezetünk, hogy mivé válunk? 

Ludányi Bettina legújabb regénye megmutatja, hogy nem hihetsz a szemednek és nem bízhatsz az emlékeidben. Egy izgalmakkal, titkokkal és kérdésekkel teli világba kalauzolja el az olvasót, ahol semmi sem valódi, semmi sem igaz. Csupán egy hazugság része. Egy meghasadt valóság. 

Húzd ki magad, szegd fel az állad és küzdj! Különben összetör a valóság.

(Álomgyár Kiadó, 304 oldal, 2018)