Kirsch Ákos: Kolónia

Elsősorban szeretném megköszönni a szerzőnek, hogy felajánlotta könyvét elolvasásra. Már olvastam régebben Ákostól, így volt egy kialakult kép bennem a legújabb művével kapcsolatban is. Úgy érzem ez lett az eddigi egyik legjobb könyve, ezért még inkább óriási hálával tartozom, amiért megosztotta velem ezt az élményt.
Fogalmam volt arról, hogy milyen stílust fogok lapról lapra átélni, de őszinte szívvel mondhatom, hogy annál is fantasztikusabb alkotás lett az olvasók elé tárva.

,, - Ártatlan emberek életével játszanak.
- Nincs győzelem kockázat és áldozatok nélkül.”

Ebben a történetben egy gyilkosság utáni nyomozásnak lehetünk tanúi Thalassa Cityben.
A város egyik sikátorában egy xenobiológus holttestére bukkannak, aki mint kiderült egy másik professzorral egy nagyon fontos felfedezésen dolgozott. Cale Johnson lesz az, aki nyomozhat az üggyel kapcsolatban, ám kezdetben nem tudhatja mekkora veszélybe kerül majd. Bár ami késik, az nem múlik..

,, A férfit elnyelte a sötét mélység.”

Ahogy Cale beleássa magát a dolgokba, annál mélyebb és sötétebb titkok kerülnek felszínre. Felkeresi a másik professzort, egy hölgyet a közeli szórakozóhelyről és mindenki mást, akinek egy kicsi köze is lehet a halálesethez, vagy legalább valami használható információval előrukkolhatna.
Azonban eközben az emberekkel együtt élő lények, a mertaurok között is érdekes dolgok történnek. Eltűnések, különös esetek, amikre senki nem találja a választ.
De mennyire lehet köze ehhez a befolyásos embereknek, illetve a kolóniák közötti kapcsolatoknak?
Mi volt az a felfedezés a mertaurokkal kapcsolatban, ami Alan professzor halálával egyre inkább eltitkolhatatlanabbá vált?

,, Az alak fájdalmasan felordított, vérző orrához kapott, és a nőnek sikerült lelöknie magáról. Szédelegve rontott rá a támadójára, akit hasba rúgva a korlátnak taszított, majd ököllel sújtott az arcába, amitől a bajuszos végképp elvesztette az egyensúlyát. Ijedten sikoltott, ahogy átfordult a korláton, elmarkolva a nő karját, aki az utolsó pillanatban tudott csak megkapaszkodni a vasban.”

A nyomozó egyre cifrább, fordulatosabb helyzetekbe kerül, ahol rengetegszer csak hajszálon múlik az élete. Ám ezzel egyetemben megismeri a titkos felfedezést, kideríti az elrablások okát.
Olyan harcot, küzdelmet vív az olvasó előtt, ami sokszor a mi szívünket is összeszorította.

A mű során megismerhetjük Johnson nyomozó múltjának részleteit. Hogy miért is döntött úgy, hogy az igazságszolgáltatásban van az ő helye és mennyi mindennel fizetett egy véletlen tragédiáért.
Felbukkannak személyek, akik támogatása mindig is végig kísérte őt az útján. Ők lesznek azok, akik eme ügy megoldásában is a segítségére lesznek.

,, Gejzírként törtek fel bennük a régi érzések, és az elváláskor a szívükben keletkezett űr hirtelen csupán fájó gondolattá vált.”

Veszélyek, kockázatok, titkok. Kirsch Ákos egy olyan történetet osztott meg velünk, amely főként a tőle megszokott kaland és krimi műfajokat képviseli, ezen felül pedig egy élvezetes, felfokozó sci-fi szállal bolondította meg az egészet.
Tetszett maga az ötlet és a megvalósítás is, pedig ez a műfaj nem éppen az én zsánerem. Ennek ellenére az író tud valami olyan pluszt tenni az alkotásaiba, amitől letehetetlenné válik a könyv az olvasó számára.

Ha rajtam múlik továbbra is örömmel fogok olvasni az írótól, így csak ajánlani tudom ezt és a régebbi regényeit is!

,, A pokol tornácán készülök táncot járni.”

Fülszöveg:

A teljesen víz borította, Poszeidón nevű bolygón Thalassa City városa jelenti az egyetlen kontinenst. 
A nyüzsgő város harmóniáját azonban váratlanul egy xenobiológus halála zavarja meg, akinek holttestére egy sikátorban bukkannak rá. Cale Jonson nyomozóhoz kerül az ügy, aki teljes gőzzel veti bele magát az eset kivizsgálásába. 
Amellett, hogy saját démonjaival is meg kell küzdenie, hamarosan kénytelen lesz rádöbbenni, hogy a gyilkosság hátterében egy sötét indíték áll, melynek titokban maradásáért ellenségei bármit képesek megtenni. 
Rövidesen gyökerestül megváltozik az élete, ahogy magával a halállal kénytelen farkasszemet nézni…

(Gyémántfelhő Kiadó, 408 oldal, 2018)