J. P. Delaney: A lány a múltból - The Girl Before

Ajánló:

Egy ház, mely minden kívánságodat teljesíti. Természetesen ezt átvitt értelemben kell értelmezni. Ha a hangulatod komor, akkor a ház megpróbál a közérzeteden javítani, fényekkel, zenével, és a többi. Mint egy infraszauna, csak itt nem kell osztozkodni másokkal, és az idő sem befolyásoló tényező. Személy szerint nem tudnám egy ilyen építményben elképzelni az életem, teljesen minimalista stílus, olyan szabályok betartása, ami nálam egyszerűen kivitelezhetetlen, például: háziállat tilos, könyvet tartani tilos, a rengeteg előírás közül nálam ez a kettő már kizáró ok, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Őszintén megmondom a könyv olvasása alatt nagyon sokszor jutott eszembe egy trilógia, nem az erotika és felnőtt tartalom miatt, hanem az egyik karakter személyisége miatt, Szürke ötven árnyalata, csak éppen lélektani thriller formájában.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/cKUQTc

Tartalom:

Emma, és Jane, két nő akik, két különböző időben laknak ugyanabban a házban. Mindkettőjüknek teszteket kell kitölteni, szerződést aláírni, és nagyon komoly szabályokat betartani, ha erre képesek, akkor a kérelmük a házhoz továbbításra kerül Edward Monkford felé, aki a továbbiakban elbírálja, hogy beköltözhetnek-e. Mindkét nő súlyos traumán van túl, Emmát kirabolták, és késsel fenyegették meg, Jane pedig halva született gyermekét gyászolja. Szükségük van a ház adta biztonságra, megnyugvásra, és arra, hogy maguk mögött hagyják a múltat.

" Mindennek megvan a maga helye, és minden, ami nem található meg egy ilyen helyen, valószínűleg fölösleges, tehát haladéktalanul meg kell szabadulni tőle. "

Emma, Simonnal költözik be, de hamarosan rá kell jönnie, hogy ez a kapcsolat már szétesőben van, így a továbbiakban egyedül szeretne élni a házban.  Egyikük életét sem könnyítette meg a betörés. Miután elfogták a betörőket, olyan részletek derültek ki, melyeket Simon sem tudott, és bár a férfi ragaszkodik hozzá, hogy helyre tudják még hozni, ami elromlott, a lány tántoríthatatlan.  

" Várj, kéri. Valamit el kell mondanom neked. Olyan roncsnak látszik, hogy azt gondolom: Ez az. Most fog szakítani velem. "

Edward azon a napon telefonál Emmának, amikor a lány szakít Simonnal, és kerek perec kijelenti, le akar feküdni vele. Semmilyen konvencionális, azaz hagyományos kapcsolatra nem vágyik, csupán addig akarja élvezni, amíg mindkét fél részéről tökéletesen működik. Vacsoráznak, szeretkeznek, múzeumokba járnak, de mindezt úgy, ahogy Edward akarja, nem tűr ellentmondást. Emma élvezi ezt az életet, egyre jobban érzi, hogy a ház, és Edward tényleg segít rajta. Minden probléma ott kezdődik, amikor kiderül, hogy Emma nem volt teljesen őszinte, ettől fogva az élete úgy omlik össze, mint egy kártyavár, és már senki sem tud rajta segíteni.

Jane beköltözése után nem sokkal, folyamatosan virágokat kap, és úgy gondolja, ezeket Edward küldi neki. Megköszöni e-mailben, de nem kap választ. A házavató bulin viszont újabb csokor érkezik, és az egyik szemfüles vendég éppen észreveszi, ahogy otthagyják az ajtó előtt. Jane megállítja a férfit, és kérdőre vonja, miért küld neki csokrokat. Simon megvetően néz rá, és közli, hogy ezt Emmának hozza, és nem neki. Jane akkor tudja meg mi történt a lánnyal, és egyre kíváncsibb lesz a történetére.

" A kezembe fogott rajzra nézek. Ismét beugrik valami művészettörténetből. Janus, a kétarcú isten. A kétszínűség istene. "

Edward felhívja Janet, megkérdezi, hogy érzi magát az új otthonában, majd kijelenti, hogy le akar feküdni vele. Semmilyen konvencionális kapcsolatot nem akar, csupán addig élvezni egymás társaságát, amíg az tökéletesen működik. Étterembe, múzeumba járnak, szeretkeznek, mindezt úgy, ahogy a férfi akarja. Nincs ellentmondás Edward múltjára is fokozatosan fény derül, és Jane tudni akarja az igazságot. Már-már a megszállottjává válik Emma életének, és kezd rájönni arra, hogy a ház, és Edward nem segít rajta.

Két nő, két különböző egyéniség. Ugyanannak a férfinek a karjai között. Egyikük meghalt, a másik nem akar az ő sorsára jutni Az igazság kiderítése cseppet sem veszélytelen.

Képes lennél egy ilyen házban élni?                                                                                                                                                                         Igen?                                                                                                                                                                                                                               Nem?

Olvasd el, és válaszold meg magadnak a kérdést.

Fülszöveg:

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel beköltözése után Jane értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító, előző lakó tragikus balesetéről. Miközben Jane megpróbálja szétszálazni az igazságot és a hazugságot, akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint az előző lány.

368 oldal

Kiadás éve: 2017

Kötés: puhatáblás