Szöges Emese: Lókötők és hazugok

Köszönöm az írónőnek a lehetőséget, hogy elolvashattam az általa írt könyvet!
Úgy gondolom, hogy ezzel a történettel csak gyarapodtam pozitív élményekben, ugyanis bevallom nem olyan volt a mű, amilyenre számítottam.. De ennek ellenére élveztem minden egyes oldalt és örülök annak, hogy belemélyedtem az oldalakba.
Sokkal több van a szavak mögött, mint amire gondolunk. Vagy legalábbis engem rengeteg dolog elgondolkodtatott, amit akár a mai világra is ki lehetne vetíteni.

,, Olyanok voltak, akár a viharban kettétört fák, amik lassan új ágat hajtottak, és egymásba kapaszkodva-fonódva növekedtek tovább.
Néha azonban, az igazán nagy viharokban az ember is egészen ketté tud törni. Ha pedig olyankor nincs ott mellette senki, nem fog tudni kibe kapaszkodva újra kisarjadni.”

Emese történetének két főszereplője van, Johanna és Timar.
Johanna a hercegnő, akit elrabolnak a postakocsiról, mikor épp a férfihoz tart, akihez feleségül kéne mennie. A lány kissé butus a körülötte történő dolgokhoz, hiszen rengeteg információt nem tud, ami talán segíthetné az életét, bár sajnos ez csak utólag derül ki.
Timar zsiványként éli mindennapjait, asszisztál a nagybátyja és társai rablásaihoz. Figyeli a lépéseiket és igyekszik elsajátítani mindazt, ami később az ő életét is szolgálni fogja.

Sorsuk összefonódik, mikor Timar zsivány társai elrabolják a lányt egy gróf kérésére, aki rengeteget fizetne nekik. Ám történik egy kisebb hiba, amire senki sem gondolt volna és így veszélybe kerül mind a hercegnői, mind a harámiák élete.
A fiú abban látja a megoldást, hogy megszökteti Johannát, ám úgy történnek a dolgok, hogy neki is útra kell kelnie a lánnyal együtt.

,, Pislogott néhányat, és egyszeriben elöntötte a felismerés.
Ő többé nem zsivány.
Nincs fegyvere, nincs vele sem a bátyja, sem annak egy embere sem, nincs akivel cinkos legyen, nincs aki védje a hátát, nincs aki megbosszulja.
Egyedül van.
És gyenge.
És mindenki azt tesz vele, amit akar. Ha át akarják verni, akkor átverik. Ha ki akarják rabolni, kirabolják. Mit tehetne ellene?
Mit tehetne bármi ellen is?”

Megkapó volt végig nézni, hogy hogyan menekülnek az ellenfeleik elől illetve, hogy hogyan kerülnek különösebbnél különösebb szituációkba és hogyan néznek szembe mindezekkel.
Kalandos, figyelem fenntartó volt mindaz az út, amit végig jártak.
Ám sokszor a dolgok nem olyanok amilyennek látszódnak és sok hamis dolgot látunk, mielőtt megismernénk az igazságot. Sokszor nehéz az álarc, a kialakított kép mögé látnunk, pedig rengeteg dolgot el sem tudnánk képzelni az életben.

Vajon ki is igazából ez a lány, tényleg hercegnő? Vajon a fiúnak sikerül egy új életet kezdenie, miután maga mögött hagyta a régit? Vajon két különböző, de mégis mágnesként egymáshoz vonzódó ember élete összekapcsolódhat? Hogyan lehet megbirkózni azokkal az akadályokkal, melyek a céljuk elérésében eléjük kerülnek?

,, Az Egyik izgatott-idegesen öltözködött, majd sietett a gárdisták szállásához, ahol némi toporgást követően két álmos szemű testőr szegődött melléje.
A Másik legalább fél órán keresztül szemezett a lába elé tett kötélcsomóval.
Az Egyik lovat választott, szerszámoztatott, majd útnak indult.
A Másik elgyötört léptekkel a girbe-gurbáskodó diófához baktatott.”

A Lókötők és hazugságok egy kicsit rólam szól. Egy kicsit magamat és a saját világomat látom benne. Mindazokat a problémákat, amik manapság is jelen vannak. Mert ugyebár különbséget kell tenni a gazdagabb és szegényebb ember között, ugyanis sokan úgy vélik egy gazdagabb kiváltságosabb.
Az igazság elhallgatásáról meg inkább nem is beszélve, hiszen a mai világban is az emberek nem az igazi arcukat, a valóságot mutatják.

Szerettem a történetet, mind karakter, mind cselekmény szempontjából.
Mindkét szereplő személyiségében olyan elemeket fedeztem fel, ami más-más miatt szimpatikus volt számomra. Számomra ezekkel a tulajdonságokkal volt felcsigázó a könyv, hiszen minden kapcsolódott mindenhez, de mégis titkokat rejtettek magukban.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a kissé mesésebb felépítésű, de mégis reális lábakon álló műveket. Mert ez pont ilyen volt, a gyönyörű borítójáról nem is beszélve!

Fülszöveg:

Egy elrabolt hercegnő, akitől egy ország jövője függ – és egy zsiványfiú, akitől az elrabolt hercegnő függ.

Johanna az egyik pillanatban a főváros felé tartó postakocsin ül, a másik pillanatban pedig szolgálói holttestén taposva rángatják ki onnan. Timar az egyik pillanatban a haramiák nem túl fényes, de kiszámítható életét éli, a következőben pedig olyan döntés elé állítja a sors, amelyért azt a keveset is el kéne dobnia, amije van. És mert a sors komisz – ha ő nem akarja eldobni, is elveszik tőle. 
Ahogy Johanna és Timar valós és képzelt üldözőik elől menekülve egyre messzebb jutnak, világossá válik számukra: csak egymásra számíthatnak.

De vajon hogy végződik az út két kiszolgáltatott gyerek számára egy olyan világban, ahol csak az erősnek van szava, és ahol nem lehet tudni, mi igaz és mi hamis?

(Colorcom Kiadó, 318 oldal, 2018)

Online rendelés: https://shop.colorcom.hu/termek/lokotok-es-hazugok/
Szerzői oldal: https://www.facebook.com/szogesemese/
Insta-profil: @szogesemese