Dan Simmons: Terror

Ajánló:

Első gondolatom az volt, hogy ezt a történetet miért nem filmesítették még meg? Aztán egy ismerősömmel éppen kitárgyaltuk a könyvet amikor kiderült, hogy sorozatot csinálnak belőle. Őszintén mondom nagyon megörültem neki, bár valószínűnek tartom, hogy hiába sorozat, nem fogja tudni azt az élményt visszaadni amit a könyv nyújtott számomra, persze ettől függetlenül is boldog vagyok, hogy nem csak olvashatom, hanem láthatom is majd. Megjegyezném, hogy aki kedvet kap majd hozzá az mindenképpen a könyvvel kezdje, mert így fog tökéletes képet adni. Nem könnyű, és nem rövid olvasmány, mégis messzemenőkig a legjobb volt a maga zsánerében. Nagyon részletgazdag a kidolgozás, ez sok más történetnél akár buktató is lehet, de nem itt. Kellettek ezek az információk, ahhoz, hogy úgy érezzük mi is a hajón vagyunk, és átéljük azokat a dolgokat, amik megtörténtek az emberekkel. Ami még egy plusz dolog volt, és adott egy igazán nagy löketet a könyvnek, hogy ez megtörtént események alapján íródott. Persze, sok a fikció benne, de így lett tökéletes ahogy van.

Történet:

Történetünk középpontjában a Terror és az Erebus hajó áll, azon belül pedig a legfőbb szereplő Francis Crozier a Terror kapitánya. Több ember szemszögéből olvashatjuk a könyvet, mint például John Franklin az Erebus kapitánya, vagy Henry Goodsir a felcser naplószerű írásai által. Kapunk több idősíkot is, mely által megismerhetjük az emberek korábbi életét, kiket hagytak maguk mögött, vagy éppen miért jelentkeztek erre a képtelen feladatra. Tehát az Erebus és a Terror megakadt egy hatalmas jégmezőn, és se közel se távol nem látni nyílt vizet, ahol tovább indulhatnának.

" A valami ekkor felágaskodott a hátsó lábaira. Blanky csak a hatalmas tömeget látta. Bár legnagyobbrészt a felverődött hatalmas hómennyiségből tudta csak kikövetkeztetni az alakját, azt érzékelte, hogy hatalmas. "

Több év telik el, és ezen a helyen nem csak a -50 fok, vagy a skorbut tizedeli a népet, hanem egy lény, amit senki nem tud, vagy nem akar beazonosítani. Mintha maga az ördög került volna a szigetre, hogy a hajón tartózkodó emberek életét kioltsa. Sokan próbálják megölni, de ennek a vége általában az, hogy a saját embereit találják el, és ott a pánik, ami miatt már mindenki tüzel mindenkire akit csak meglát mozogni. A hajón élők egyre kétségbeesettek, kevés az élelem, holott több évre való konzervet szállítottak, csakhogy a fele romlott és mérgező, mivel a felfedezőbizottság inkább vásárolt olcsón és sokat, mint kicsit drágábban, de minőségit.

"A kapitánynak mindenképpen tudnia kell Némaság rejtekhelyéről. Ha másért nem is, a tűzveszéllyel mindenképpen kezdeniük kell valamit. De honnan szerezhette a kést? "

Egy ember segítségére támaszkodhatnak, Némaság kisasszonyra, egy eszkimó nőre, aki útjuk során került hozzájuk. Azért nevezték el így, mert valaki, vagy valami tőből kivágta a nyelvét, viszont ő az egyetlen aki képes friss húst szerezni. A probléma az, hogy Némaság kisasszonynak vannak nagyon furcsa dolgai. Sokan hiszik őt boszorkánynak, és hol ételt visznek neki, hogy segítse őket, hol lincshangulat alakul ki, mert őt tartják hibásnak, és szentül hiszik, hogy lepaktált az ördöggel. De vajon mi az igazság? Mi ez a lény, ami sorra szedi darabjaira az embereket? És mi lesz a legénységgel, akik már képtelenek elviselni az éhezést, és a szörnyű hideget?  

Miután elolvastam első dolgom volt Wikipédián és máshol ránézni a Terror és az Erebus hajókra, minél többet akartam megtudni róluk, és egyre jobban érdekelt minden ami velük kapcsolatos. Komolyan mondom a 700+ oldalból talán 10-15 oldalt húztam volna ki, ami nagyon elenyésző egy ekkora oldalszámú könyvhöz képest, és azok is leginkább olyanok voltak amik a Bibliából származtak. Imádom a történelmi könyveket, bár ez thriller/horror mégis sokat tanultam belőle. A részletesség miatt könnyedén eltudtam képzelni az életüket, átérezni a fájdalmukat, vagy éppen a veszteségüket. Csak ajánlani tudom a horror és a misztikus zsáner rajongóinak, de ugyanúgy a történelmet kedvelőknek is.

Fülszöveg:

Azoknak a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására.

De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje.

Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége.

Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés...

Agave Könyvek Kiadó Kft.

720 oldal

Kötés: puhatáblás, ragasztókötött

Megjelenés éve: 2018

Olvass bele:

https://www.scribd.com/document/372624057/Dan-Simmons-Terror