K. L. Slater: Bízz bennem!

Ajánló:

Sokan vannak abban a tévhitben, hogy a lélektani thrillerek, pörgős, minden oldalon akciókkal tele regények. Ezeknek a könyveknek nem ez a lényege. Itt lassan hömpölyögnek az információk, jobban belelátunk egy-egy karakter életébe, megismerjük a múltat, visszavezet bennünket a tetteik miértjére, vagy éppen a betegségek kiindulópontjára. Ezektől az elemektől lesz a könyv fokozatosan izgalmasabb, érdekfeszítőbb. A Bízz bennem! minden tekintetben hozta azt a szintet, amit elvárok egy jó lélektani thrillertől. Megkaptam azokat a rejtélyeket, ami miatt feszülten vártam a végkifejletet. A több szemszögből olvasható fejezetek miatt könnyen követhető volt, nem vált triviálissá, minden karakternek megvolt a maga kis titka, története, így nem csak egy szereplő életére voltam kíváncsi, hanem mindegyikére. Az elejétől a végéig élvezetes volt.

Történet:

Anna Clarke magányosan éldegélő nő, aki a munkának szenteli az életét. Számára az a fontos, hogy minden nap, ugyanúgy, tervszerűen menjen, és semmi ne billenthesse ki a megszokott ritmusából. Egyetlen ember van, akivel szívesen megiszik egy csésze teát, és beszélget, szomszédjával, Mrs Peattel.

Számára a királyi postahivatal olyan munkahely, mintha magára az elnökre kellene vigyázni. Ő az aki tudja, hogy a körzetében kik azok az emberek, akiknek segítségre van szükségük, ismeri az összes ott lakó szokását, és igényét, ezáltal fontosnak és nélkülözhetetlennek érzi magát.

Az élete egyik pillanatról a másikra borul fel, a munkahelyén közlik vele, hogy nem fizetnek a továbbiakban túlórapénzt, így átrakják egy kisebb körzetbe. Anna mindent megtesz, hogy ez ne következzen be, így megkeresi a legjobb megoldást, hogy ne csússzon ki a munkaidőből. Történik egy baleset, ahol egy motorost ütnek el, aminek közvetlen szemtanúja a lány, de nem is igazán a ütközés látványa billenti ki az egyensúlyából, hanem a nő, aki elütötte a férfit. Sok éve már, hogy keresi ezt a nőt, aki tizenhárom évvel ezelőtt tönkretette az életét.

Liam, a motoros, kómában fekszik a kórházban, Anna mindenáron a közelébe akar jutni, hogy figyelmeztesse ez a nő nagyon veszélyes. A kórházi ágy mellett ismeri meg Ivyt, Liam nagymamáját, aki maga is szörnyű állapotban van, így Anna a legjobb megoldásnak azt választja, hogy mindenben segít a családnak. Liam felébred a kómából, de semmire sem emlékszik a balesetet megelőzően. Így megvan a tökéletes indok, hogy Anna beférkőzzön a családba, első kézből tudjon meg mindent a rendőrségi ügyről, és egy kicsit kutakodhasson Liam életébe. Tetszik neki a férfi, és emlékezteti őt öccsére Danielre, de számára csak és kizárólag az a fontos, hogy a nő most ne csússzon ki a kezei közül.

" Meg akarom mutatni neki, hogy igazi barát vagyok. Akiben megbízhat, akire számíthat, úgy értem. Azt soha nem remélhetem, hogy Liamhez hasonló férfi valaha is romantikus érdeklődést tanúsítson egy magamfajta nő iránt. "

A nő, azaz Carla, most Amandaként éli életét, és Anna szerint egy csepp megbánás sem látszik rajta. A kórházban találkoznak, de Carla nem ismeri fel Annát, bár tény, hogy sokat változott a lány. Követi a munkahelyére, ahol nevetgélni látja, és teljesen felbosszantja Annát. Újabb családot tesz tönkre, képes a telefonját nyomkodni, és másokkal vihogni, miközben majdnem megölt egy embert. Nem engedheti, hogy újra megússza.

Mrs. Peat látja, hogy egyre több felhő gyülekezik Anna feje felett, de bármennyire is próbál segíteni a lánynak, az nem hagyja, konokul hiszi, hogy neki ez a feladata, és ez ellen senki nem tehet semmit.

Ő maga is érzi, hogy kezd szétesni az élete, a munkahelyén egyre nehezebben veszi az akadályokat, többször is figyelmeztetésben részesül, az otthonát furcsa édeskés rothadásszag lengi körül, és bármennyire takarít nem találja a szag forrását Problémái két legnagyobb okozója, Ivy, és Amanda folyamatosan keresztbe próbálnak tenni neki. Liam az egyetlen, aki kedves a lányhoz, és hálás minden segítségért.

" Az anyja ugyan nem tudta, de MacCarrik atya korábban már megbeszélte vele a helyes válaszokat, amikor tegnap behívta Danielt a sekrestyébe. A pap sokszor behívta őt a sekrestyébe, de Daniel próbált arra nem gondolni. "

 

Anno, nagyon szkeptikusan álltam a Női pszichothrillerekhez, gondolván, hogy ezek a könyvek leginkább olyan nőknek szólnak, akik a zsánerében a könnyedebb, kicsit limonádésabb thrillereket szeretik. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Ostoba módon, sok ideig húztam, halasztottam ezeknek a könyveknek az elolvasását, most viszont epekedve várom, hogy mikor jelenik meg a következő. Bátran ajánlom azoknak, akik szeretnek gondolkodni a miérteken, akik élvezik, ha fokozatosan van felépítve egy történet.

Fülszöveg:

Tizenhárom évvel ezelőtt valaki nagyon rosszat tett Annával.
Most rajta a sor, hogy elégtételt vegyen…

 

Anna magányosan él, a rend és a megszokás jelent számára vigaszt. Egyetlen barátnője a szomszédban lakó magányos, idős hölgy. Nem szívesen engedi közel magához az embereket, hiszen jól tudja, milyen sokat árthatnak.
Egy átlagos napon azonban Anna tanúja lesz egy súlyos közúti balesetnek, és ez mindent kizökkent a megszokott kerékvágásból. A vétkes sofőrben felismeri Carlát – azt a nőt, aki miatt tönkrement az élete. Úgy érzi, itt az alkalom, hogy kiegyenlítse a számlát, de a bosszút nagyon körültekintően kell végrehajtania…
Ráadásul a baleset sérültje, Liam talán több is lehet Anna számára, mint szánni való áldozat.
Ahogy Anna egyre inkább Carla megszállottjává válik, a múlt egyre sötétebb titkai kerülnek napvilágra. De vajon Carla tényleg olyan veszélyes, vagy Anna jobban tenné, ha másvalaki miatt aggódna?

 

Lenyűgöző, magával ragadó lélektani thriller, tökéletes olvasmány A lány a vonaton és A nővér rajongói számára.

Kiadó: Könymolyképző Kiadó

Oldalszám: 416

Kötéstípus: kartonált

Kiadás éve: 2018