Dolores Redondo: A Láthatatlan őrző

Nagyszerű történet, mely bevezet bennünket a spanyol kultúrába, csodálatos helyszíneken járhatunk, mint a Baztán völgy,  olyan szemléletesen írja le az erdőket, falvakat, hogy az olvasó akarva akaratlanul is elképzeli a helyet lelki szemei előtt. Szinte érzi az ember az erdő illatát, a természet csodáját.

Misztikum, krimi és családi dráma egyvelege a történet. Tehát aki szereti az olyan jellegű sztorikat, ahol a mitológia is szerepet játszik, annak bátran ajánlom A láthatatlan őrzőt, nem fog csalódni.

Dolores Redondo nagyon erős női karaktereket vitt bele, mint ahogy főszereplőnk Amaia is egy roppant karakán személyiség, nem beszélve testvéréről Flóráról. Megismerhetjük a család múltját mindezt folyamatosan kapcsolva össze a jelennel, így tárul elénk a családi titkok, a múlt kegyetlen történései.

Erősen kezdődik a történet, már az elején két brutális gyilkossággal kell szembenéznünk, mely elég mély nyomot hagy az olvasóban. Kegyetlenül ábrázolja a két lány ellen elkövetett bűncselekményt, és ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy kiengedje-e a gyermekét valaha is a való világba. Salazarnak nincs könnyű dolga, miután kinevezik a nyomozás élére, szembe kell nézni azokkal kollégákkal, és családtagokkal akik irigykednek rá. Pedig Amaia életében semmi irigylésre méltó nem volt. Mindamellett, hogy fel kell göngyölítenie két gyilkosságot, a saját múltjával is szembe kell néznie, amely lelkileg teljesen felkavaró volt. Megkapjuk a misztikus szálat is, a legendákat amely ezt a kicsiny várost és családot övezi. Ettől nekem még érdekesebb lett a történet, és letehetetlenül olvastatta magát. Minden karakternek megvan a saját sötét titka a saját démona, melyre fokozatosan kapunk válaszokat.

" Meghalt. Ugyanolyan bizonyossággal tudta, mint amikor élt. Halott volt. Hasonlóképpen tudatában volt mindennek, ami körülötte zajlott. A fejéből patakzó vérnek és a szívének, amely megállt egy dobbanás közepén, amely sose teljesedik be."

Egy tökéletes krimit kapunk, melybe az írónő több olyan részt is belevitt, melynek  miértjére  a második részben kaphatunk csak válaszokat, így kapcsolva össze a kötet többi részét, és végén pedig egy igazán fordulatos és érdekfeszítő csavarral oldotta meg az ügyet.

Összességében ez nem egy szokványos krimi, itt több olyan zsánert kapunk amely igazán élménydússá teszi a regényt. Dráma, misztikum, lélektan, thriller, és mindezt olyan tálalásban, amelytől nem lesz erőltetett és sablonos a történet. Borzongás és félelem, a sorozatgyilkos és a misztikum miatt, csodálat a festői táj miatt, gyötrelem, és harag a családi dráma miatt, és ámulat a végkifejlet kidolgozása miatt. Hát ilyen érzelmeket volt képes kiváltani belőlem Dolores Redundo.

" Ám a becsület és tisztesség eme terén egy gyilkos arra vetemedett, hogy bemutassa sötét művét a világnak, ahogy egy könyörtelen fekete király halad előre a sakktáblán és kiüti a fehér gyalogokat. "

Amit még mindenképpen szeretnék megemlíteni, hogy a történet folyamán sok olyan tényezőre nyitotta fel a szemem, melyeket én nem tudtam. Gondolok például arra, amikor megtalálják az egyik áldozatot, és elmagyarázzák, miért nem lehet egyből megállapítani a halál beálltának időpontját. Ez eleve azért is tetszett, mert általában, ha egy sorozatot néz az ember, ott szinte fél perc alatt megmondja az orvosszakértő, így viszont a könyv megmutatta a valóságot, és hitelesebbé tette a történetet is.

IMG_9118

Fülszöveg:

A spanyol krimi-trilógia első kötete a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy falvainak sajátos világát mutatja be, melyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. A thriller műfaj klasszikus elemein túl olyan természeti leírásokkal, pszichológiai elemekkel ötvözve, mellyel a műfaj kereteit feszegeti. Megjelenése után hazájában azonnal sikerkönyv lett, azóta 25 országban adták ki. A megfilmesítés jogait Peter Nadermann (A tetovált lány) és a Constantin Film (A parfüm; Pompeii) vette meg.

Egy kis navarrai településen kamaszlány meztelen holttestére bukkannak. A nyomok bonyolult indíttatású, misztikus elemekkel fűszerezett rituális gyilkosságra vallanak. Kiderül, a környéken sorozatgyilkos szedi áldozatát. Salazar felügyelőnő vállalkozik arra, hogy fényt derítsen az igazságra, ám közben harcba kell szállnia saját gyermekkori tragédiájában gyökerező félelmeivel. Ráadásul kollégái és nővére féltékenységével, és saját médiumi képességeivel is szembesülnie kell.

Ahogy a történetbe újabb és újabb szálak fonódnak, Amaia nemcsak hivatását teljesíti, de önnön problémáinak megoldásához is közelebb kerül.

A thriller, mitológia és családtörténet e keveréke teszi eredetivé a könyvet, és a végkifejletig fenntartja az olvasó érdeklődését. Ha várod a folytatást, keresd a következő kötetet A csontok öröksége címmel.

Dolores Redondo további kötetei a Kiadónknál: A csontok öröksége (Navarra trilógia 2. rész), Áldozat a viharnak (Navarra trilógia 3. rész), Mindezt neked adom

Oldalszám:336

Kötésmód:

  • Kartonált