Leda D'Rasi: A Dög

 

Hogyan is jellemezzem A Dög című könyvet, hogy az méltó legyen hozzá? Nem egyszerű. Talán így:  Egy szürke apró kis virág gubó, amely a szemünk előtt nyílik ki, bimbódzik, kezd színt ölteni, majd a végére egy hatalmas gyönyörű virággá serdül, melynek minden szirmán különböző árnyalatokat találunk, és közepén ott díszeleg a maga igazi pompájában a Dög.

 

Bizony Hölgyek és Urak, egy igazi döggel állunk szemben, egy olyan döggel, ami mindannyiunkban ott rejtőzik, és várja, hogy felülkerekedjen. És ki valójában a dög? Az az énünk ami nem hagyja, hogy elnyomják, aki ha kell istenesen seggbe rúg minket, aki lepörgeti előtted életed olyan mozzanatait, amit szégyenkezve a szőnyeg alá söpörnél, de legfőképpen az, aki felnyitja a szemed, és fényt ad. Teljesen mindegy, hogy ezt mennyire kegyetlenül teszi, Ő tudja, hogy a javunkat szolgálja, és tudja azt is, hogy előbb utóbb erre mi is rájövünk.  Leda D’Rasi egy olyan könyvet tárt elénk, melyet minden nőnek kötelező elolvasni. Azoknak akiket elnyomnak, és azoknak is akikben a dög már jelen van. Az elsőnek azért, hogy segítsen, a másodiknak pedig azért, hogy soha ne feledje a benne rejlő erőt. Nem kell pszichológus, nem kell semmilyen terápia. Ez a könyv volt minden,  ami ezeket egybeölelte, és megtestesítette az igazi terápiát.

"Erre képes a szerelem.

Szép és jó, amíg annak a tudatába ringatod magad, hogy szeretnek. De ha kiderül, hogy nem, a világ legszebb érzése kíméletlen szadistává változik és válogatott kínzásokkal marcangol szét, majd amikor végzett, magadra sem ismersz, és csak reménykedhetsz, hogy egy nap összekaparod magad, és esetleg emlékeztetsz régi önmagadra."

A történet kezdetén egy fiatal nő, Abigail , agonizálását követhetjük nyomon, akit párja elhagyott, és nem sokkal később megnősült. Abi teljesen az önsajnálat peremére csúszik, saját magát hibáztatja mindenért, és ez már egyre elviselhetetlenebb, nem csak számára, de nekünk olvasóknak is. DE! Külön hangsúlyozom ezt a szót, mert lényeges, ahhoz hogy megértsük a történet lényegét, és mondanivalóját, ezeket ismernünk kell. Ezek hiánya nélkül értelmetlen lenne a könyv. Márpedig a legfontosabb részletek az elején vannak.

Aztán Abi egy sírgödörben ébred, élve eltemetve. Igazából szinte nem is pánikol, olyan melyre süllyedt az önsajnálatba, hogy már maga is elhiszi, nincs értelme élnie. Aztán egyszer csak valaki keményen kirántja a gödörből. Abi az erdő közepén találja magát egy vadóc külsejű csajjal, aki egy kanapén kávézgat. Igen, jól olvastátok, az erdő közepén egy kanapé. De ne menjünk ennyire előre. Szóval ez a vagány kis csaj kisegíti Abit a gödörből, majd közli vele, hogy beszéljen. A lány értetlenül néz rá, azt se tudja mit is kellene mondani. Úgyhogy annyi telik tőle, hogy megkérdezi ki ő, és mit szándékozik tenni vele? A különös lány bemutatkozik. Ő D! Ennyi. D! És azért jött, hogy segítsen Abinak. Innentől indul az igazi terápiás módszer D stílusával. Kérdés kérdés hátán, Abi pedig a már felvett védőmaszkja alól felelget neki. Igen ám, de D-t nem lehet átverni. Nem kímélve Abigailt nyersen és szókimondóan mutatja be, milyen szánalmas lény ő valójában. Lepörgeti előtte azokat a filmeket, amire ő semmi szín alatt nem akar emlékezni, rávilágít minden tévedésére, minden helytelen cselekedetére, és próbálja felrázni ebből az önsanyargatásból.

"D megértő képpel bólogatott, mintha igazat adna neki. Majd befejezte a jegyzetelést, előrehajolt, lendületből megküldte a mappát és olyat vágott Abigail fejére, hogy csak úgy csattant.

Aúúú! – jajdult fel a váratlan támadástól.

Épp sírni készült saját értéktelensége okán, erre most más gondja akadt: majd széthasadt a feje.

Ezt most miért kaptam?

D a lelkiismeret-furdalás legkisebb jelét sem mutatta. Úgy festett, mint egy ma született bárány.

Mert úgy tűnik, valamelyik alkatrész balmentes a fejedben, és tapasztalatom szerint ilyenkor egy jókora ütés megteszi a magáét. Te még sose püföltél semmit, csak hogy megjavuljon? Tévét, rádiót, laptopot, más ember fejét?"

Egy Dög, aki nem fogja hagyni, hogy az életed másból se álljon, mint önsajnálatból! Egy Dög, aki nem kíméli az érzéseid, és ott rúg beléd, ahol a legjobban fáj! Egy Dög, aki megtanít élni és életben maradni, mindig minden körülmények között! " A DÖG" aki benned is ott van, és csak arra vár, hogy kiszabaduljon, és leigázza a világot! " Benned, és bennem is ott van A DÖG, rajtad áll, hogy kiengeded-e!?

Fülszöveg:

Érezted valaha a megcsalás fájdalmát? A hazugság kínkeservét? A porig alázás szégyenét?

Akkor ez a könyv neked íródott, és mindenkinek, aki hasonló emlékek közt őrlődik, azon gondolkodva: Miért tette ezt velem?

A kérdés azonban szerintem inkább az: Számít a miért? Nem! Kit érdekel? Van, amire nincs magyarázat, nincs bocsánat! Kapard össze magad, lépj túl a dolgon és válj azzá, akivel ezt soha a büdös életben nem teheti meg többé senki!

Abigail – élete legpocsékabb napján – saját sírjában ébred. 35 éves, elhagyott, kiközösített, naiv… egy szóval: balek. Neki már mindegy. Úgyis épp feladni készül. Nem úgy a segítője, aki sajátos szemlélettel viszonyul az emberszabású vagy emberarcú férgekhez. Ő minden csak nem nebáncsvirág, és akkor is kirángatja Abby-t a lelki posványból, ha az beledöglik is. Ez is egy opció. A másik pedig az, hogy Abby kihantolja magát, lelke mélyéről előhívja Dög-énjét, és olyan bosszút áll, hogy a fal adja a másikat. 

Jól hangzik? Akkor tarts velem!

Én vagyok a Dög! És van számodra egy történetem…

Kiadó: Mogul Kiadó

https://konyvmogul.hu/leda-drasi/a-dog/

Megjelenés éve: 2018