Patricia MacDonald: A Mint Alibi

Ajánló:

Ha egy könnyed lélektani thrillerre vágysz, akkor csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Nem ígérem, hogy a kedvenced lesz, sem azt, hogy a 2018-as év legjobb regénye, de ha nem egy vérengzős, és lelkileg meggyötrő történetet akarsz olvasni, akkor ez a te könyved lesz. Gyorsan lehet vele haladni, az egyszerűsége, és légiessége miatt. Nincs különösképpen túlbonyolítva. Egy tavaszi délutánra tökéletesen alkalmas.

Történet:

Főszereplőnk Alex, aki egy szörnyű baleset folyamán elveszti édesanyját, és édesapját. Miután visszatér az egyetemről a szülői házba, az ügyvéd felveszi vele a kapcsolatot, és kéri, hogy mielőbb menjen be hozzá. Egy levelet tartogat neki, melyet anyja írt számára, ha esetleg meghal mindenképpen kerüljön a kezébe. A levél tartalma sokkolja a lányt. Egy testvérről számol be neki, melyet anyja fiatalon szült és örökbe adott, szinte senki nem tudott róla, hogy Alexnek van egy nővére. Megkéri az ügyvédet, hogy amennyiben lehetséges kutassák fel, és adjanak mihamarabb hírt róla. Nem kell sokat várni a kért információra, ám amit hall az megdöbbenti. Doryt örökbe fogadta egy család akik azt hitték nem lehet saját gyermekük, ám a csoda beköszöntött hozzájuk, és így két lányuk lett. Viszont Dory most börtönben ül, méghozzá a húga meggyilkolása miatt.

Alex valami oknál fogva késztetést érez, hogy felkeresse őt a börtönben, majd a családhoz is elmenjen és beszéljen a szülőkkel. Addig okoskodik, amíg egy ügyvédpalánta segítségével sikerül kihozni testvérét a börtönből, és befogadja magához. Doryval az élet nem egyszerű, a lány hisztis, és akaratos, nem mellesleg erőszakos is. Alex egyre jobban bánja, hogy befogadta.

Képbe kerül Seth a szomszéd férfi, aki édesapja betegsége miatt tért haza. Alex már akkor mélyebb érzéseket táplált iránta, hogy Dory képbe került volna, ám úgy tűnik az új testvér is kivetette rá a hálóját.

A napok egyre furcsábbak, és Alex egy éjjel arra ébred, hogy Dory felette áll egy vérengző kutyával és őt bámulja. Kategorikusan kijelenti, hogy az állat nem maradhat, de testvére fütyül arra mit mondanak neki, inkább bevágja a sértődöttet, és elzárkózik. Kénytelenek megválni egymástól, így Dory visszamegy szüleihez, ahol nem fogadják jól az új helyzetet.

Alexet megtámadják, valaki többször megszúrja késsel, de nem látja ki a tettes. Miután a kórházban magához tér, a rendőrök közlik vele, hogy nem rablási kísérlet volt, valaki őt akarta megölni. Dory ragaszkodik hozzá, hogy visszamenjen és védje Alexet. De vajon jó embert fogadott vissza a házába? És mi oka volt Dorynak megülni a húgát? Féltékenység? Vagy mindez egy fatális tévedés?

Ami tetszett:

Tényleg gyorsan lehet haladni vele, és minden egyszerűsége ellenére fenntartja az érdeklődést. Tetszett, hogy nem kedvelteti meg velünk a szereplőket, nem adja a szánkba, hogy márpedig szeretnünk kell bármelyiket is. A szerelmi rész pedig abszolút nincs túlkomplikálva.

Ami nem tetszett:

Idegesítő volt az az érzéketlenség amit Alex tanúsított a meghalt lány szüleivel. Kicsit erőltetett volt ez a pár rész, illetve én a család helyében felpofoztam volna az erőszakos nyomulása miatt. Persze valahol érthető, hogy a testvérén akart segíteni, hogy kiszabaduljon a börtönből, de túl nyersre sikerültek ezek a részek. A másik, hogy miután megkéselték, következő napon már haza is engedték, úgy, hogy előtte vérátömlesztést kellett kapnia a túlélése érdekében, majd ezek után elment egy koncertre. Na ezt a részt viszont nagyon nehezen vette be a gyomrom, ilyen a világon nem létezik, és kissé elrugaszkodott lett a valós tényekkel, kicsit jobban utána kellett volna ezeknek az információknak nézni, ahhoz, hogy hitelessé váljon.

Patricia MacDonald_A mint alibi_B1.jpg

Fülszöveg:

S, mint sokk

Alex élete egyetlen pillanat alatt romba dől, amikor autóbalesetben elveszti a szüleit. A lány ügyvédje ráadásul felkavaró hírrel szolgál: van egy eltitkolt nővére.

O, mint otthon

Dory sosem ismerte a szüleit és örökbefogadó családja másodrendű gyerekként nevelte fel. Amikor a család imádott, vér szerinti gyereke gyilkosság áldozata lesz, a gyanú Dory-ra terelődik.

S, mint sors

Harminc év után Alex és Dory először találkozik. Alexnek nemsokára szörnyű kérdéssel kell szembesülnie: lehet, hogy élete legnagyobb hibája volt, hogy megkereste az eddig eltitkolt nővérét? Ki akarhat most Alex életére törni?

„Az utolsó lapig nem találod ki a megoldást.” – Publishers Weekly

„Sokkolóan fordulatos történet. ” – Booklist

Patricia MacDonald amerikai bestsellerszerző okos, csavaros krimijei egyaránt magával ragadják a pszichothriller és a klasszikus detektívregények rajongóit. Szinte irodalmi minőségű sztorikat talál ki, viszont – mint egykori televíziós szappanopera-szerkesztő – lebilincselően pörgősre, fordulatosra írja meg.