Carla Buckley: A legmélyebb titok

Ajánló:

Nem egy mindennapi könyvet tarthattam a kezemben. Ez a történet megrázó és megindító volt egyszerre. Lelkileg teljesen megviselt, mégis azt kell írnom, hogy ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasnia. Döbbenetes milyen érzelmeket volt képes kiváltani belőlem, és elgondolkodtatni, hogy ezekben a helyzetekben én mit tettem volna? Hogyan cselekednék? Megmutatja, hogy az anyai szeretet milyen erős, hogy egy anya mi mindent képes megtenni, előtérbe helyezni a gyermekeit, és nem nézni önmagát, vagy másokat.

Ilyen komplex, és számomra tökéletesen megírt regényt ritkán olvasok. Ha akarnék akkor sem tudnék hibát találni benne. Részletesen vázolja a szereplők legmélyebb félelmeit, mégsem szájbarágósan. A feszültséget folyamatosan egy szintben tartva adagolja, nem hagyja ellaposodni, vagy unalmassá válni a történetet. És mindemellett egy olyan betegséget mutat be, amit sokan nem ismernek, és elképzelésük sincs, hogyan lehet ezzel megküzdeni, vagy ezzel együtt élni a családtagoknak. A könyv olvasása alatt, én is megnéztem ezt a betegséget, és egyszerűen elképzelésem sincs, hogy ez milyen nehéz, mind a betegnek, mind a családtagoknak.

" Eve tehetetlenül ül. Yoshi még csak tizenhét éves. Hogy hagyhatná Eve magára Tylert most, amikor talán már csak pár éve van hátra? "

Történet:

Egy családot mutat be nekünk, ahol Tyler a 14 éves fiúnál XP betegséget diagnosztizáltak kiskorában. Eve és David, a szülők, mindent megtesznek, hogy fiúkat megvédjék a halálos napfénytől. Tylernek már az is aláírhatja a halálos ítéletét, hogy egy halogénizzó közelében megy el. A nappalok a sötét szobában telnek, és csak este jöhet ki, ha már lement a nap, de akkor is teljesen bebugyolálva, és napszemüvegben. Eve minden szomszéddal megbeszélte, hogy az izzókat cseréljék ki hagyományos égőkre, de sajnos nem mindenki toleráns a fia betegségével szemben. David D.C.-ben dolgozik, hogy minél több pénzt tudjanak összeszedni a további kutatásokra, így sokszor csak hétvégén láthatja a családját, vagy még akkor sem. Egy ilyen pénteki napon indul el Eve a férje elé a reptérre, de a borzalmas időjárásnak köszönhetően szinte alig látni valamit az útból. És akkor egy pillanat alatt valami az útra kerül, és a nő már nem képes kikerülni, az ütközés elkerülhetetlen. Először azt hiszi, hogy talán egy őz volt, de az úton semmit nem lát. Ahogy lassan botorkál a zuhogó esőben, meglátja az árok mélyén mi volt az, amit elütött. Tudja, hogy nincs visszaút, mégsem képes másra gondolni, mint arra, hogy mi lesz Tyleerrel nélküle.

" Nem őzikét lát, sőt, egyáltalán nem is állatot. Egy aprócska alak az, rózsaszínű esőkabátban. Apró, rózsaszínű csizmák, furcsa szögben. "

Melissa a 16 éves lányuk ugyanezen az estén részegen állít haza az autóval, holott még jogosítványa sincs. Csak öccse van otthon, aki semmit nem szól a történtekről a szülőknek. A lány napról napra változik meg, egyre búskomorabb lesz, nem érdekli szinte már semmi.

Tyler éjszakánként kilopózik, anyja engedélye ellenére, és a szomszédokról készít fényképeket a tudtuk nélkül. Minden ember titkát látja, és ezt meg is örökíti. Tudja, hogy milyen veszélyes akár éjszakánként is kimennie a házból, és akár egy autó fényszórója is a vesztét okozhatja, de már képtelen otthon ülni. Teljesen megrázza az eset, hogy egy kislány eltűnt a szomszédból, és senki nem tudja mi történhetett vele. Nem képes szabadulni a gondolattól, hogy nővére vajon azon az estén hol volt, mit tett, és miért rosszabb az állapota napról napra.

 

Szavakba is nehéz önteni, amit kivált az olvasóból a történet, hisz soha nem tudhatjuk, hogy mi történik egy perccel később. Mit hoz a jövő, és mivel kell szembenéznünk. Bemutatja az emberi önzőséget is, hogy milyenek is amikor nem úgy történik valami, ahogy az ő érdekeiket szolgálná.

747644F.gif

Fülszöveg:

Eve Lattimore családja pont olyan, mint külvárosi utcájuk bármely másik családja, egy dolgot leszámítva. A tizenéves Tyler ritka betegségben szenved, ami miatt rendkívül érzékeny a napfényre, ezért életét súlyos függönyök és zárt ajtók mögött tölti, és csak éjszakánként hagyhatja el a házat. Eve soha nem szűnő éberséggel őrködik fia felett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre nyughatatlanabb kamaszt megóvja a külvilág veszélyeitől.
Egészen addig a napig, amíg meg nem történik az elképzelhetetlen. Borzalmas haláleset rázza fel a környék lakóinak hétköznapjait, és mérgezi meg gyanakvással a szomszédok közti békés viszonyt. Eve nehéz döntések előtt áll: vajon a történtek dacára képes lesz egyben tartani a családot akár hazugságok árán is, vagy örökre el kell válnia imádott fiától? A legmélyebb titok megindító és izgalmas regény a megbocsátásról és a reményről, az élet törékenységéről és azokról a nem várt áldozatokról, amelyeket meg kell hoznunk önmagunk és szeretteink védelme érdekében.

Kiadó: Alexandra Kiadó

https://alexandrakiado.hu/konyv/747644/a-legmelyebb-titok

Oldalak száma:
421
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2017