Nicola Moriarty: Az ötödik levél

 

 

Az Ötödik Levél egy igazi realista mű. Barátság, veszteség, fájdalom, bánat, és rengeteg titok övezi ezt a történetet!

Ez egy olyan könyv, amit ha a kezedbe veszel, megszűnik a külvilág, és fénysebességre kapcsol körülötted minden. Érzelmek egész áradata rángat magával, akár egy bábjátékot. Sajnálat, megvetés, harag, amelyek átélése közben akaratlanul is górcső alá helyezzük a saját életünket is. Teljes mértékben átérezhető a négy barátnő problémája, és valahol egy görbe tükröt tart ezzel elénk az író! Izgalmas könyv, és nem csak a cselekmény miatt! Komoly lélektani mondanivalója van, felzaklatja az olvasót, természetesen nem véres jelenetek által, hanem a pszichológiai ráhatás miatt. Rávilágít a hibáinkra, az álszentségünkre, a hazugságainkra. Örök barátság létezik, de soha nem zökkenőmentes, és ezt hűen bemutatja nekünk. Minden ember életében vannak dolgok, amiket szeretne mélyre elásni, de vannak azok a pillanatok, amikor ezek a csontvázak bizony kijönnek a szekrényből, ha akarjuk, ha nem.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/VtB8PB

"Ha egy lánynak nincs gyereke, akkor fogalma sincs semmiről. Éppen ez a mi rohadt problémánk, nem igaz? Mindannyian azt hiszitek, hogy fölöttem álltok."

A könyv olvasása közben, ügyeljünk rá, hogy folyamatosan figyeljünk minden részletre. Minden mondatnak, elejtett szónak jelentősége van, ami a későbbiekben fényt derít bizonyos kapcsolatokra.

Négy barátnő sok év után végre újra együtt van egy vakáción. Első estéjükön kitalálják, hogy mindannyian írnak egy levelet. Négy levél, amiben megírják egy olyan titkukat, amit eddig senkinek nem árultak el! Mindez aláírás nélkül. A cél ezzel az lett volna, hogy Joni, Eden, Trina, és Deb újra egymásra találjanak, hogy barátságuk a régi mederben menjen. Ami eleinte bulinak indult, végül totális bukás lett. A levelek megíródtak. Viszont, előkerül egy ötödik vallomás is, és a megírója rejtély, olyan gondolatok megalkotója, ami teljesen sokkolja a többieket. A négy lány közül, valaki kettőt írt, de a lelke mélyén érzi, hogy ezt senki nem láthatja. Az ott töltött idő alatt őrlődik a jó, és a rossz erkölcsi morál között. Végül dönt! Vajon helyesen?

Meg kell hagyni, nagyon csavaros, és intelligens könyvecske ez. Érdekes volt a logikát keresni, megpróbálva arra rájönni, a négy levélnek ki lehet a tulajdonosa. Volt, ami egyből kiderült, de volt amin bizony agyalni kellett. Az ötödik levél, pedig maga volt a talány! Bárhogy próbáltam kitalálni a valódi gazdáját, nem sikerült. Sokszor gondoltam azt, hogy rájöttem, de a következő oldalon, vagy visszagondolva a régebbi eseményekre ki kellett zárnom a lehetőséget.

Nem állítom, hogy hatalmas csattanója van a könyvnek, engem legalábbis nem ez fogott meg benne. Maga a történet volt az, ami teljesen magával ragadott, elgondolkodtatott. És bizony az én arcom elé is odatette Nicola Moriarty azt a bizonyos görbe tükröt.

A karakterek kiforrottak, viszont nem feltétlen szimpatikusak, de ebben a könyvben ez így volt jó, hisz egyik lányban sem lehetünk biztosak, nem tudhatjuk melyik elméje kezd megbomlani.

A könyv végére pedig egy igazi meglepetést tartogat az író!

Minden embernek ajánlom ezt a könyvet, megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, problémáinkkal. Utat mutat a helyes irány felé, és rávilágít arra, hogy az őszinteség mindig előrébb visz bennünket.